Головна

Вшосте до Блаженної Едігни

З Благословення Апостольського Екзарха Німеччини і Скандинавії Кир Петра Крика 2 липня українські прочани вже вшосте вклонялися мощам блаженної Едігни. Уже здалеку, прямуючи до баварського села Пух (Puch), можна побачити рожеву дзвіницю католицької церкви Святого Севастіана та Блаженної Едігни. Як завжди група вірних з Мюнхенської парафії частину шляху до місця прощі пройшла пішки через поля сільськими дорогами, звертаючись до Блаженної з проханнями та щирими молитвами.

У прощі взяли участь і сестри Служебниці Пресвятої Діви Марії з Мюнхенської парафії. Найчисленніша група (більше двадцяти людей) прибула з Вюртембергу з парафії Святого Василія Великого з центром у Штутгарті. Було організовано три авто та один мікроавтобус. Власні машини повели Зенон Чех, Владо Комарницький, Віктор Маркуш та Дмитро Калюжний. Вони запросили безкоштовно з’їздити разом з собою на прощу людей похилого віку, українських студентів та аспірантів та родини, яким фінансово важко було самостійно дістатися до Баварії. Цей приклад вартий наслідування. Були й гості з України: студентка Харківської колегії Патріарха Мстислава Української автокефальної православної церкви Лілія Киценко, пані Світлана Сторожук з Одеси, киянка Алла Береза та інші.

Біля Церкви, як добрих знайомих, нас зустрічали голова «Товариства Едігна» (Enigna-Vereins Puch e.V.) пані Едігна Келлерманн, диякон Артманн та служниця Марія Цвікнагель. Цього року біля старої липи, в дуплі якої, як у келії, жила Блаженна, змонтовано спеціальний підсвічник, де ми запалили їй подячні свічки, пам’ятаючи про те Тепло та Добро, яке випромінювала вона до людей…

Розпочалася Служба Божа. Літургію співслужили отці Володимир Війтович, Роман Врущак, Андрій Дмитрик, Богдан Підлісецький та Андрій Пізьо. Як і в минулі роки, чудово співав мюнхенський кафедральний хор «Покров» під керівництвом Станіслава Чуєнка. Святе Євангеліє читалося як українською, так і німецькою мовами.

Отець-мітрат Роман Врущак виголосив змістовну проповідь. Він у своєму пасторському слові звернувся до історії. Він оповів, як 1074 році Едігна – французька принцеса, можливо, напередодні своїх заручин, втекла з королівського палацу. Вона прямувала на батьківщину своєї матері – королеви Анни Ярославни, до Київської Русі, але Боже Провидіння зупинило її у баварському селі Пух. Там Едігна жила у дуплі великої липи. Вона молилася та допомагала людям. Мала вона й дари зцілення та ясновидіння.

– Ми маємо йти дорогою Ісуса Христа, – зазначив отець Роман. – Нам слід подивитися на Блаженну Едігну, котра шукала свою дорогу та знайшла її. Вона показала, що є лише одна дорога – дорога до Неба, дорога до Миру, дорога Надії та Служіння, що не веде до власної Вигоди…

Віктор Ющенко два роки тому в пам'ять про свою прощу до Блаженної Едігни подарував церкві у Пуху українську ікону.

Після Літургії усі бажаючі змогли прикластися до мощей Блаженної. Едігна Келерманн виголосила подяку за організацію Прощі. Потім на нас чекала екскурсія мальовничим баварським селом та спільна трапеза.

А наступного року у першу суботу липня Пух знову чекатиме на учасників традиційної української прощі до блаженної Едігни. Ця подія має відбутися 7 липня 2011 року.

Матеріал та фото Дмитра Мірецького, Фюрстенфельдбрук-Пух, Баварія, ФРН, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/