Головна

«В Україні відбувається ідеологічна зачистка молодіжних організацій і рухів», - Блаженніший Святослав на зустрічі із головами молодіжних комісій

Наша Церква опрацьовує стратегію до 2020 року, - наголосив на зустрічі голів молодіжних комісій Блаженніший Святослав, яка відбулася 10 червня 2011 р. у залі засідань Львівської архиєпархії.

Завдання Синоду

На початку зустрічі Глава Церкви повідомив, що попередній Синод визначив групу єпископів, які створили групу №1. Ця група думала над тим, якою ми хочемо бачити нашу Церкву. У цю групу, серед інших, також був включений і Блаженніший Святослав і вона мала випрацювати стратегію розвитку до 2020 р.

У підсумку група № 2 визначила 11 пріоритетів: одним із них була праця з молоддю. Глава УГКЦ зазначив, що за 10 років у Церкві буде вже сьогоднішня молодь.

Опісля була створена команда № 3, яка мала розпрацювати механізми:

- як можна визначити те, чого ми досягли;
- наскільки коштовним буде фінансування.

«Така команда буде підсумовувати працю вже наступного тижня, - зазначає Глава Церкви, - для того, щоб представити, як втілювати цю стратегію на постійному Синоді. Ці плани будуть представлені для розвитку єпископату, тоді Церква рухатиметься у відповідному напрямі».

Актуальні питання

Перше питання, яке постало перед Церквою: «Скільки молодих людей є охоплено душпастирською опікою у Церкві?», - і відповідає, що коли мова йде про молодь, то це абстрактне уявлення, бо «ми до кінця не знаємо, до кого хочемо звертати цю душпастирську опіку».

Як план до 2020 року пропонується подвоїти кількість тих, котрі є охоплені душпастирською опікою, зробити аналіз та статистику того, скільки молодих людей можна осягнути цією опікою. «Побажанням є за 10 років охопити нашою увагою вдвічі більше: тоді можна говорити про позитививи і негативи», - зазначає Блаженніший Святослав.

Також звертає увагу на те, що сьогодні здебільшого душпастирство молоді відбувається на рівні організацій і рухів, які є або позапарохіяльного циклу, або міжпарохіяльного.

Багато молодіжних організацій сьогодні знаходяться у кризі. «Не розумію, чи це є криза розвитку, чи криза занепаду», - роздумує Глава Церкви.

Як приклад наводить Латинську Америку, де все починається із парохій. Спосіб молодіжного душпастирювання будується на основі молодіжних груп, які існують у парохії. «Кожна має свого координатора, а також є миряни, котрі відповідають за молодіжне душпастирство», - говорить Блаженніший.

Наводить приклад  Аргентини, в якій якщо немає молодіжнного руху, то парохи розуміють, що парохія вимирає.

Ще одним ефективним засобом за кордоном було проведення щорічних Конгресів парохіяльної молоді, методологію яких започаткував ще Папа Іван Павло ІІ.

Предстоятель зазначає, що «спершу духовенство досить насторожено ставилось до цього, зважаючи на організаційні труднощі, але молодь мала автономну  структуру душпастирства, яка серед них нуртувала».

Друге запитання: «Що зробити, щоб ми знали нашу молодь?»

Також окреслює завдання Комісії і говорить, що вона є посередником між Главою і єпархіями, має координувати молодіжне душпастирство, але десь на перетині міжєпархіального і єпархіального рівнів ця діяльність стає проблемою. «Спілкуючись з молоддю, помітив, що рішення Синоду не часто доходять до парохій, - зауважує Глава УГКЦ, - молодь не є почутою і немає свого простору».

«Так виглядає, що наше молодіжне душпастирство – це «бовван на глиняних ногах», немає опертя на структури і їх успішність є сумнівною» - говорить очільник Церкви.

«Молодіжні структури кажуть, що в Україні відбувається ідеологічна зачистка молодіжних організацій і рухів», - резюмує Блаженніший Святослав. Говорить про небезпеки завтрашнього дня - не мати завтра  церковних рухів через наступ на них.

Третє питання - «Парохія»

Наступний Митрополичий Синод єпископів своєю темою матиме тему – «Парохія».

«Важливо, щоб усі стратегії розвитку ми розглянули через призму нашої парохії і побачили, чи реально є цю стратегію втілити, бо якщо «не пройде», то залишиться лише мрією», - зазначає Патріарх.

Співпраця

Блаженніший також задекларував свою готовність до співпраці. Поділився найближчими планами на майбутню діяльність. «Планую відвідати кожну єпархію в Україні і за кордоном. Наступні найближчі мої відвідини Одесько-Кримського екзархату, де хочу зустрітись із молоддю».

«Молодь шукає свого місця і хоче бути почутою Церквою. Нам треба подумати, як цього досягнути», - говорить Баженніший Святослав, - і додає, що зараз є гарна нагода, позаяк тема молоді визначена як пріоритетна.

Проблеми молодіжного апостоляту

Серед поставлених запитань від голів молодіжних комісій обговорювались такі:

  • Якими мали б бути форми зустрічі з молоддю.
  • Погляд на академічне душпастирство молоді, зокрема, як налагодити взаємозв’язок між університетами, які живуть окремими цінностями і молодіжним душпастирством.
  • Звучало запитання і про харизматичний рух у Церкві, молодь якої є дуже активною, на що Блаженніший відповів, що цей рух за своєю природою не є парохіяльним. Він може бути добрим лише при наявності хороших провідників, тоді процвітатиме.
  • На запитання про те, що канонічне право передбачає проживання пароха на парохії, Блаженніший відповів, що «були ситуації, коли є церква, парох, сестри, але немає парохії».
  • Також говорилося про те, що семінарії не на належному рівні виховують молодіжного душпастиря.
  • Ішла мова і про статистику, де парохії рахуються по дворах, а не по особах, що унеможливлює її точне ведення.

Пропозиції та зауваги

Блаженніший, підсумовуючи усе вище почуте, сказав: «У тих стратегіях немає будівельної стратегії».

Він також запропонував ефективні форми праці з молоддю, взоруючись на досвід закордоння, зокрема танцювальні колективи, через які молодь може приходити у Церкву. Футбол, як спосіб залучення юнацтва, однак не залишення його лише на рівні майданчика, а введення у Церкву, бо «якщо колектив не інтегрувався у громаду - він потім відходить», - підкреслює Патріарх.

Отець Ростислав Пендюк, голова Молодіжної комісії УГКЦ, у підсумку поставив запитання: «Чи можна усю молодь, котра приходить на парохії, вважати парохіяльною?». Зауважив, що важливо бачити динаміку і, якщо за 10 років ми побачимо кількісний приріст, то можна говорити про ефективну діяльність. Також зауважив, що вертикальна модель – від єпископа, через священика і до молоді – губиться і є неефективною. «Молодь хоче сама щось робити, а не те, що їй вказують зверху», - говорить священик. Пропонує створити платформу і умови для їхньої діяльності, де комісія була б не реалізатором, а ресурсним центром (зокрема інтелектуальним).

Підсумки

У підсумку Блаженніший виокремив три такі напрямні, над якими мали б подумати голови молодіжних комісій, зокрема:

- узгодити і визначити день, коли мало б відбуватися святкування Дня молоді, позаяк Східні і Західні терени України мають свою специфіку;

- подумати і розробити діяльні методи, як оживити душпастирювання;

- ці всі пропозиції підготувати на Синод єпископів, щоб можна було почути голос зсередини Церкви.

Для Департаменту інформації УГКЦ, Іванна Рижан

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/