Головна

Святий Миколай знову дарує дітям радість…

22 травня цього року у церкві святого Миколая, що на Аскольдовій могилі, відбулося велике свято – теплий святий Миколай, а також відбірковий етап YII – го фестиваль-конкурсу духовної пісні «Аскольдів глас».

Богослужіння  у цей святковий день провів єпископ-помічник УГКЦ Київської архиєпархії Йосиф Мілян. Йому співслужили парох нашої церкви отець Ігор Онишкевич та інші греко-католицькі священики. В церкві панував затишок, тепле сонце зігрівало людей біля церкви.

Владика Йосиф виголосив проповідь до парафіян:

«Наше життя сповнене труднощів та переживань. Це певна дорога, яку ми повинні пройти. Але в деякі миті нам буває дуже складно, складно переступити бар’єр та іти далі. У ці складні миті нам завжди допомагає Господь. І якщо ми ставатимемо під його промінь та будемо берегти його в серці, він радо подаватиме нам руку у складних випадках. Ісус - наше світло. Він наше життя.

У Біблії ми читаємо, як жінка самарянка говорила з Ісусом про живу воду. Вона, маючи за своїми плечима велику кількість гріхів, радо вступає в діалог з Господом та зізнається у своїх гріхах та життєвих помилках. Вона відкривається Господу і бажає випити тієї живої води, яка допоможе їй позбутися спраги. Нам також слід відкритися Богу у молитві, щоб він зцілив нашу духовну неміч».

Після завершення Святої Літургії, владика також пригадав усім нам, що в цей день українці святкують 150 – ліття перепоховання нашого пророка Тараса Шевченка на Каневській горі. Єпископ-помічник УГКЦ Київської архиєпархії звернувся до вірних з наукою про те, щоб усі ми пам’ятали цю світлу постать, його творчість, адже Тарас Шевченко був великою духовною опорою для  усіх українців, а його світле слово по сьогоднішній день допомагає нам у житті.

Парох церкви отець Ігор, у свою чергу, провів короткий звіт про завершення катехитичного навчального року та ті успіхи, які були досягнуті у процесі навчання. А катехитам на знак вдячності та уваги він вручив іконки.

Далі відбулося миропомазання і розпочався довгоочікуваний «Аскольдів Глас».

Спершу до глядачів та конкурсантів звернувся отець Ігор Онишкевич, який привітав усіх присутніх з цим святом, а також побажав учасникам якнайкращого виконання духовних творів. Після вступного слова отця Ігоря, свято відкривав парафіяльний хор “Аскольд», який приємно здивував присутніх своїм професійним виконанням духовних творів.

А далі глядачі зустрічали ансамбль київської дитячої музичної школи №23. Художній керівник - Тетяна Стефанишин. Вокальний ансамбль є лауреатом міжнародних, всеукраїнських, обласних та міських конкурсів. В репертуарі ансамблю твори українських, російських та західноєвропейських композиторів. Ансамбль виконав три твори – «Подяка», Першу частину – Диво «Зеленого концерту» та українську народну пісню «Яловиця».

Далі ведуча запросила на сцену Христину Процев’ят, вона є парафіянкою нашої церкви. Христина виконала пісню «Слава християнства».

Також до нас на свято прибув чудовий дитячий хор із села Липівка Івано-Франківської області «Глоріа». Засновано колектив у 2007 році при церкві св. Йосафата. Учасники фестивалю виконали три твори: «Аскольдова пам'ять», «Аве Марія», «Благослови, душе моя, Господа».

Наступною для нас співала Роксолана - Марія Процев’ят. Роксолана виконала пісню «Князь Аскольд». Дівчина з глибин серця зуміла передати свої чисті духовні почуття у художньому слові.

Останнім на сцену вийшов музичний колектив з Білорусії. Гості вельми привітно, щиро та професійно представили твори глядачам. Люди навіть танцювали під цю чарівну музику та вельми раділи дивовижному святу.

Парох церкви отець Ігор Онишкевич у своєму слові подякував усім жертводавцям, які вклали свою лепту у святкування «Аскольдового Гласу».

На цій щасливій ноті фестиваль було закінчено.

Слід зауважити, що велика ноша у проведенні цього свята лягла на Катерину Чаплик, якій вдалося досить професійно підготувати це, справді, тепле родинне свято.

Матеріал та фото Ігоря Качура «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/