Головна

Без Бога, ані до порога

15-го січня Парафія Святого Василія Великого з центром у Штутгарті відзначила святковою літургією день свого небесного покровителя – Святого Василія Великого. Свято Парафії Святого Василія Великого проходило у великій католицькій церкві Святого Ульріха, що в передмісті Штутгарту – Фазанхофі. Напередодні Нового року центр Швабської метрополії з Фазаненхофом з’єднала нова лінія швидкісного трамваю (U-Bahn 6), станція якого Europaplatz знаходиться біля Церкви.

Тепер вірним та численним гостям було зручніше діставатися на українські святкові заходи. Як і в минулі роки гостем Свята став Апостольський екзарх Кир Петро Крик. А з Людвігзбургу до Української громади завітав настоятель польської парафії, католицький отець-канонік Євген Бартнік. Згодом він співслужив у Архієрейській літургії разом за Східним обрядом. Як завжди, Владику Кир Петра вірні в українських вишиванках зустрічали хлібом-сіллю.

– Без Бога ані до порога, – такими словами привітав Преосвященний Владика усіх учасників Літургійного дійства. Йому приємно було бачити, що кількість вірних у Вюртембергу зростає, що до Парафії прибули нові люди, зокрема молодь, з України.

У своїй змістовній проповіді Кир Петро звернув увагу на розповідь про Святого Василія Великого – покровителя Парафії.

Церква Святого Ульріха має чудову акустику. Тому саме у Церкві відбувся показовий виступ Українського церковного хору під керівництвом Романа Прокопіва. Як завжди концертна програма, яку вела Ірина Дробут, була насичена новими творами. Рік у рік зростає рівень та мистецтво українського творчого колективу з Вюртембергу.

Потім усі перейшли до громадського центру, де у великій залі на всіх чекала чудова українська вечеря. Кир Петро благословив їжу та пиття.

У котрий раз на традиційній Українській ялинці виконується Вертеп. У цьому році на суд глядачів була представлена його нова версія. З’явилися нові персонажі, такі як Лемко, Гуцулка, Козак. До гри у Вертепі долучилися учні Української суботньої школи, які зіграли пастушків та янголів. Усі були в театральних костюмах. Гра самодіяльних акторів зібрала численні оплески. Багато зусиль до організації Вертепу доклали як і завжди професор Ольга Гаращук та лікарка Руслана Дангель.

Після Свята люди не поспішали розходитись. У всіх був піднесений та святковий настрій, легкість та радість на душі, а віра у Бога ставала ще сильнішою.

А на Богоявлення отець Роман Врущак відслужив Чин освячення води. Великий мідний чан зі Свяченою водою розійшовся по домівках вірних та друзів Української громади Вюртембергу. Протягом тижня отець Роман разом з колядниками об’їздив територію Персональної парафії, яка охоплює територію від Гальброну до Баденського озера. В першу чергу було посвячено домівки старих та немічних людей.

Отже, Без Бога ані до порога. Саме це Правило має стати дороговказом для українців, що мешкають далеко від Батьківщини.

Дмитро Мірецький, Штутгарт, Німеччина, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/