Головна

Пресвята Богородиця - символ любові

Пресвята Богородиця була і залишається символом любові, материнської теплоти та великої віри. З давніх-давен Пресвяту Богородицю пошановували на наших землях. Козацтво вважало пресвяту Богородицю покровителькою України, і куди б не заносила доля козаків, з ними завжди був образ Пресвятої Богородиці. Пречисту Діву Марію також пошановували січові стрільці та воїни УПА. І саме 14 жовтня 1942 року на Волині у день Покрови Богородиці була створена Повстанська Армія.

З цієї нагоди, а саме свята покрови Пресвятої Богородиці, на Аскольдовій могилі відбувся святковий концерт, перед яким відбулось Богослужіння.

Дитячу Божественну Літургію служив парох церкви святого Миколая отець Ігор Онишкевич. Священик надзвичайно просто та водночас глибоко розповів присутнім про драматичний епізод зі Святої Євангелії від Луки про воскресіння юнака. Ця подія відбулась у місті Наїн. Парох наголосив, що чудо воскресіння за своє земне життя Ісус вчинив тричі. Воскресіння юнака було надзвичайно важливою подією не тільки для вдови матері, але й великої кількості людей, адже вони були свідками цієї події. І очевидці рознесли цю дивну звістку по всій Юдеї.

Отець у проповіді наголосив, що ми повинні дбати про духовне воскресіння.

Після Служби Божої розпочався святковий концерт.

Вступне слово до глядачів – парафіян промовив отець Ігор Онишкевич:

«Дорогі парафіяни, по-перше варто сказати, що нам потрібно зберігати та передавати наступному поколінню усі традиції та свята. Одним з най патріотичних свят у нас на Україні є свято покрови Пресвятої Богородиці. Але чим ми можемо прославляти цей день? Звичайно, що піснями, історією, спогадами… Нехай в нашому серці зберігаються усі традиції та свята нашого народу. Також ми повинні багато робити для того, щоб наша парафіяльна громада була монолітом, щоб ми знали один одного, щоб ми шанували та любили один одного».

Під гучні аплодисменти глядачів на сцену вийшов маленький козачок – сопілкар Володимир Джосан. Він зіграв козацький марш, який підсилювали аплодисменти присутніх.

Далі на сцену вийшов наймолодшим гурт - діти нашої парафії. Вони виконали дуже складний пісенний  твір «Аве Марія». Чи не усі глядачі хвилювались за цих учасників, але вони напрочуд вдало справились з завданням та отримали у подарунок гучні оплески. Зауважмо, цей колектив підготувала до виступу наша парафіянка Руслана Дмитровська.

Не можна обійти увагою найактивніший хор нашої парафії – жіночий ансамбль «Аніма», керівником якого є Надія Кучерява. На цьому духовно-патріотичному концерті хор виконав відомі українські пісні: «Повіяв вітер степовий», «Зелений дубочку», «Там по-під лісом – темним бродом». Пісні здивували та потішили наших парафіян, адже ці твори були виконані надзвичайно емоційно. Ансамбль вклав у ці пісні усю свою душу, тому ці емоції передалися і слухачеві.

Пісні церковного чоловічого ансамблю нашої парафії «Там на горі на Маківці» та «Ой у лісі, на полянці» дуже порадували усіх глядачів.

Під час концерту лунали повстанські пісні, одна з яких запам’яталася глядачам найбільше – «Гей же гу».

Також кожен з нас мав нагоду пригадати про свою маму, її любов, теплоту, ласку. Такі теплі думки навіяла нам пісня «Балада про мальви», яка була виконана нашим парафіянином Юрієм Мединським.

У концертну програму було включено також і патріотичні вірші: «Україно, соборна державо», «Присяга», «Неозорі степи України» та інші.

Під кінець виступу всі учасники концерту спільно заспівали пісню «За Україну, за її волю!».

Варто звернути увагу на сценарну частину цього концерту. Адже як учасники цього святкового дійства, так і глядачі, мали нагоду повернутись пам’яттю у далеке минуле нашої Вітчизни, ще у часи Київської Русі, у добу козаччини, у часи визвольних змагань УПА. Ведучі також повсякчасно наголошували на важливій ролі у всі віки для нас-українців покровительства Пресвятої Богородиці.

Концертна програма закінчилась. І після гучних оплесків, учасникам виступу, глядачі з веселим настроєм і усмішкою розійшлись по домівках…

Матеріал, та фото Олега Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/