Головна

Тепле серце матері…

Можна вибрать друга і по духу брата,
Лиш не можна, сину, матір вибирати.
Можна все на світі вибирати, сину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину.
В. Симоненко

Мама… Це найдорожче слово кожної людини. Мама – це перше слово кожного малюка. Мама найрідніша для нас людина. Мама завжди допоможе, порадить, а у важку хвилину пригорне до серця.

Тому вшанування матері – є найголовнішим завданням людини. І такий день, як День матері дає нам можливість висловити любов і пошану нашим матерям.

День матері святкують у травні, бо це місяць Пречистої Діви Марії, матері Бога нашого Ісуса Христа.

День матері на Україні вперше почали святкувати у другу неділю травня ще у  1928 році. За радянських часів ця традиція обірвалася. А у 1990 році День матері було відновлено.

І так приємно, що кожного року на Аскольдовій могилі це свято збирає нас у родинне коло, де тепло і затишно, де щиро і вельми приємно. Сьогодні був святковий настрій у всіх парафіян церкви. Багато людей прийшло до церкви святого Миколая, щоб відсвяткувати День Матері.

На Аскольдовій могилі традиційно у День Матері приступають до першого причасті дати парафії. Після довгого навчального року в катехитичній школі діти сповідаються і приймають перше Святе Причастя. Цей день є дуже особливим для них. Відомо, що цього року було вельми багато першопричасників.

Спершу ми вирішили поцікавитися у пароха церкви святого Миколая отця Ігора Онишкевича про зміст та духовний аспект свята Дня Матері:

«День Матері – це день, який благословила церква. Матір вшановується в особливий спосіб, адже саме мама виховує і настановляє дітей. Крім того, що мама народила дитину тілесно, вона народила дитину і духовно через Святе Причастя.

Відомо, що діти цілий рік відвідують церковну школу і в День Матері приймають Святе Причастя. Ми хочемо духовно заохотити батьків і дітей до сповіді, покаяння, причастя. Ми прагнемо торжественно святкувати цей День і подавати приклад сім’ям у вшановуванні матері.

Тому нам всім завжди потрібно допомагати нашим матерям, любити їх, і особливо цінувати. Адже мама – це людина, яка завжди зрозуміє дитину, завжди порадить і допоможе. Любімо своїх дорогоцінних матерів».

Сьогоднішню дитячу Божественну Літургію провели: отець Ігор Онишкевич, отець Олекса Петрів.

Проповідь виголосив настоятель церкви святого Миколая отець Ігор Онишкевич, який зрозуміло пояснив для всіх дітей та першопричасників важливість святкування Дня Матері.

У часі Служби Божої першопричсники прийняли Святі Дари: тіло і кров Ісуса Христа.

Після Богослужіння діти привітали з Днем Матері своїх матерів. Діти заспівали пісню «Хай живе, хай живе любов». Особливо запам’яталося парафіянам, коли діти відпускали голубів у небо. На це видовище було приємно споглядати, адже кожен птах, як і людина,  бажає волі. І саме діти подарували своїм найменшим «друзям» таку довгоочікувану волю. За голубами у небо полетіли  жовто-сині  кульки.

Ще одна подія цього дня приємно потішила парафіян. Діти спільно з батьками та отцем-парохом посадити три калини. Це вельми сподобалось і дітям, і батькам, і парафіянам. Сподіваймось, що ця подія стане хорошою традицією у церкві. Адже як буде приємно дітям у майбутньому згадувати, що це вони гуртом посадили ці калини, які, сподіваймось, розростуться і матимуть великі червоні грона.

Також кожного першопричесника, Отець Ігор Онишкевич та монахиня Анастасія урочисто нагородили альбомами «Пам’ятка Першої сповіді й урочистого святого Причастя». Тепер діти матимуть хорошу і незабутню згадку про цей урочистий день.

А зараз своїми враженнями діляться першопирчасники, до яких так пильно була прикута увага присутніх у цей день.

Микола Ішутін: « Мені запам’яталося сьогодні те, як я пускав голуба у небо. Сьогодні було урочисте святе Причастя і цей день був особливий. Протягом катехитичного року сестра Анастасія навчала нас жити добре, любити, хреститись, молитись. Тепер я стараюся виконувати обов’язки, і найголовніше – іти до Сповіді».

Тарас Хмара: « Мені дуже сподобалось свято Дня Матері, тому що це було в церкві, а в церкві завжди присутній Бог. Сестра Анастасія розказувала нам, що треба любити ближніх, любити навіть ворогів і робити їм добро. І зараз я стараюся виконувати усі настанови батьків та катехитів».

Юля Дмитровська: « Мені дуже сподобалося сьогодні у церкві, адже сьогодні був святковий день. На катехитичному навчанні нас навчали любити, допомагати ближнім. Нас навчали молитись».

Ярослав Вертюх: « Сьогодні мені найбільше запам’яталося вручення грамот-альбомів. Це було дуже приємно. Ми молились на катехитичному навчанні і вчились Божої науки з розповідей сестри-монахині та з духовних книг».

9 травня також відбувся концерт до Дня Матері. На сцені учасники творчого заходу декламували вірші про матір, співали пісні. У виконанні дітей пролунали такі пісні, як: «Рідна мати моя», «Виростеш ти сину, вирушиш в дорогу», «Сину… Птахи летять».

Після концерту отець Ігор Онишкевич запросив усіх дітей до столу. Діти покуштували солодощі та звичайно поділились зі своїми матерями.

А тим часом ми поцікавились у організатора концерту пані Руслани Дмитровської про особливості сьогоднішнього виступу:

- Пані Руслано, яка мета концерту до Дня Матері?

- Концертом ми хотіли прославити найперше Бога, наших матусь. Ми хотіли показати турботу і любов до матерів та бабусь не тільки словами, але і піснями, виступами та молитвою.

- Чи задоволені Ви, як організатор цього заходу, виступом дітей? Як Ви оцінюєте цей День Матері?

- Найперше хотіла б сказати, що я організатор достатньо критичний, що до себе в першу чергу, а не до діток, але виступ мені дуже сподобався. Хоча ми будемо вдосконалювати і програму, і співи, і організаційні моменти. На мою думку, виступ був вдалий. Було залучено до виступу різні категорії дітей, тому концерт вийшов різнобарвним.

- Чи все, що Ви запланували вдалося успішно виконати на сцені?

- Я думаю, що вдалося зробити багато. Незважаючи на певні мої прискіпливі моменти усе вдалося на славу Бога.

- Чи вдалося, на Вашу думку, концертом, піснями позитивно вплинути на глядачів?

- Я думаю, що кожна людина в серці має найріднішу матусю, і піснями ми хотіли позитивно вплинути на присутніх, збагатити серця любов’ю усіх глядачів. Я думаю, що кожна людина відкликнеться на цю тематику свята і згадає всіх хороші моменти та випадки у житті, пов’язані з мамою.

Любімо і шануймо наших матерів.

Матеріал та фото Олега Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/