Головна

«Сьогодні Церква нам вказує на те, якою високою є гідність жінки, відповідно до Божого задуму»

his-beatitude-28-12-2021

Сьогодні Церква особливо молиться за жінку в сучасному світі. Молиться за жінку, яка часто є пригнічена і маргіналізована. Її служіння часто недооцінюється. Молімося, щоб в умовах пандемії в наших домашніх Церквах ніколи не забракло жінки, яка несе Євангеліє, ділиться вірою зі своїми домашніми, а відтак зі світом. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у третю неділю після Пасхи – неділю Мироносиць.

«Сьогодні Христове Євангеліє звертає нашу увагу на перші моменти поширення Доброї новини про воскресіння Ісуса Христа», – зауважив на початку проповіді Глава УГКЦ. Відтак проповідник розповів історію Йосифа Ариматейського, який, знявши тіло Христа, поклав його до гробу, і жінок-мироносиць, котрі рано-вранці поспішили до того ж гробу. За словами архиєрея, саме жінки найкраще відчули, що історія з Христом ще не завершилася.

«Слово ж?нки в тогочасному суспільстві не вважалося вірогідним у свідченні. Цікаво, що саме їх Господній дух веде рано-вранці до гробу. Саме вони відчули, що смерть Ісуса Христа на хресті не є кінцем. Це, радше, початок всього того, що ми звемо сьогодні Пасхою. Саме жіноче серце своєю особливою співчутливістю, зворушене благодаттю Святого Духа веде їх рано-вранці до гробу», – сказав він і пригадав, що їхній жест руху до гробу дуже цікаво оспівується і осмислюється в Літургії. У ній сказано: «Жіноча слабкість перемогла чоловічу силу».

Цікаво, підкреслює проповідник, що саме жінці Боже провидіння дарує слово про воскресіння. У той час, коли людина не хотіла повірити людському слову, Господь через ангела вкладає в уста жінок слово Боже. Тому Літургія називає мироносиць жінками-благовісницями. Дослівно євангелист Марко пише, що вони є євангелізаторками. Саме жінки-мироносиці були євангелізаторками апостолів.

«Чому ангел покликав жінок як тих, що перші понесуть вістку про воскресіння учням і Христовій Церкві?» – запитує Отець і Глава Церкви і віднаходить відповідь у Старому Завіті, в історії створення жінки: «Коли Адам заснув, тоді з його ребра Господь творить жінку. Виймає з його нутра жіночу природу. Наділяє жінку тією самою гідністю, яку має чоловік. Адам тоді пізнав в Єві, що вона плоть від плоті, кров від крові його. Тут відбувається щось дуже подібне, але із дзеркальним відображенням. Тут нова Єва-Церква, спільнота віруючих, втілена в постаті жінок, впізнає воскреслого Христа першою».

На його переконання, перша хвиля отримання вістки про воскресіння Христа є моментом пізнання, що той, хто воскрес, є Богом і людиною, новим Адамом, який дає нове життя всьому світові. На початку створення жінка була названа матір’ю всіх живих. Сьогодні та жінка несе животворне слово про воскресіння до спільноти апостолів – ранньої Церкви Христової.

Відтак Глава Церкви наголосив, що сьогодні, у день жінок-мироносиць, наша Церква особливо дякує Богові за дар жінки для служіння Церкві та людині. «Ми сьогодні хочемо подякувати також усім жінкам, які є першими євангелізаторками людини третього тисячоліття», – наголосив він.

«Хто нам першим у житті розказав добру вістку про Бога? – запитує Глава УГКЦ і сам відповідає: – Думаю, що передусім кожен згадає свою маму, бабусю. Саме в обличчі жінки відчує материнське обличчя Церкви Христової».

«Роль, завдання, гідність жінки в Церкві є дуже високою, відповідальною. Першою нести вістку про воскресіння Христове сучасній людині – це особливе, високе і апостольське завдання. Тому сьогодні Церква особливо молиться за жінку в сучасному світі, – за жінку, яка часто пригнічена і маргіналізована. Служіння жінки часто недооцінюється, так само, як наша свідомість не вповні відкрита, щоб оцінити служіння сестер-монахинь», – підкреслив архиєрей.

«Ви йдіть і скажіть його учням і Петрові!" Нехай сучасна жінка сприйме це запрошення ангела і буде тією, яка ділиться вірою! Нехай радість через неї, як через ту, котра дає нове життя, шириться в сучасному світі», – побажав Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ, фото з архіву

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/