Головна

«Добра людина, з доброго скарбу серця свого, виносить добре»

73541635_3214460455292164_1884606085839454208_n

«Церква, як добра Мати, повинна займатися своїми дітьми, особливо у всьому, що відноситься до суспільного життя – від родинного до державного» – Блаженної пам’яті Любомир Гузар

У Всесвітній день бідних, у неділю, 17 листопада 2019 р. Б., парафію Св. Миколая Мирлікійського на Аскольдовій Могилі, відвідав Патріарх нашої Церкви – Блаженніший Святослав (Шевчук).

Візит Глави розпочався о 10-тій годині Архиєрейською Божественною Літургією за участю: о. Ігоря Онишкевича – пароха храму, о. Івана Соханя – сотрудника парафії, о. Андрія Нагірняка – керівника Відділу соціальних питань Патріаршої курії, о. Романа Сиротича – директора БФ «Карітас-Київ», о. Костянтина Пантелея –  керівника Відділу Патріаршої курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України.

«Момент істини, який все розставляє на свої місця –  це є момент смерті. Він виявляє все таємне, відкриває все незнане і руйнує будь-які ілюзії». Виголошуючи проповідь після прочитаної притчі про багача і Лазаря, Блаженніший наголосив на критичних моментах в житті християнина – людини, яка шукає Бога, і парафії:

-    Рука бідняка є часто рукою Бога, Який простягає її нам, щоб благословити, дати можливість поділитися земним, щоб отримати небесне, але ще більше, щоб бути здатним прийняти Боже милосердя. Бог піклується про нас через того хто у потребі. Та щоб їх побачити, нам потрібне Боже Слово. Саме убогий є багатством (скарбом) Церкви. Бог дає можливість заможним через служіння, справді, стати багатими.

-    Кожна парафія, яка хоче бути живою, повинна віднайти цей скарб – віднайти того, хто перебуває в потребі. Бідних же парафій не існує. Ми можемо просто не зауважувати наші скарби. Парафія Св. Миколая на Аскольдовій могилі, на думку Блаженнішого, є багатою парафією, бо вміє послужити убогим, вміє їх пригорнути, вміє прийняти Божу руку помочі.

-     Бідні (убогі) є тими, хто стукають до наших закритих сердець, взивають до нашої уваги й сумління. «Блаженний той, хто їм відкриє» –  додав Патріарх.

-     Хочеш помогти собі – допоможи ближньому. Давній звичай нашого київського благочестя полягав у тому, що коли хтось був у потребі, то він намагався дати милостиню вбогому і просив його про молитву, бо сльози вбогого є сльозами християнського сумління, є радістю його і Церкви.

-    Діло милосердя – це основа християнської духовності. Тому нехай прокинеться наше сумління. Щоб не завмерти як християни, не маємо перекладати цей обов’язок на інших. Соціальне служіння приносить життя в парафію.

Блаженніший висловив свою подяку парафіянам за участь у євангельському свідченні через допомогу бідним, а також в особливий спосіб подякував запрошеним отцям, які роками активно розвивають соціальне служіння у Церкві, вручивши парохові, о. Ігорю Онишкевичу Патріаршу грамоту за соціальне служіння парафії.

Після Літургії Патріарх церкви розділив гарячий обід з людьми які перебувають в потребі у трапезній парафіяльної служби милосердя77396091_2270956226528294_7525827242933354496_n «Карітас-Печерськ», яка є одним із проєктів соціального служіння Парафії Св. Миколая на Аскольдовій Могилі. Під час обіду Блаженніший кожному з присутніх приділив увагу, вислухав історії життя, дав мудрі настанови й виявив готовність підтримувати соціальні ініціативи наших парафіян. На завершення зустрічі він оглянув одне з приміщень, де при парафії проживають ті, хто на разі втратив власну оселю. Кожному уділив Боже благословення й передав присутнім убогим дари плодів земних, організовані Благодійними фондами «Карітас-Київ» та «Карітас-Печерськ».

Парафія Св. Миколая на Аскольдовій Могилі провадить декілька напрямків соціальним служінням і продовжує зростати в цьому. Серед проєктів, які здійснюють парафіяни, є хоча б по одному на кожну верству суспільства, що перебуває в потребі – від старого до малого. На жаль, як зазначав у своєму слові по звершенню Божественної Літургії Блаженніший Святослав, постіндустріальне суспільство породжує нові види бідності. Але, разом з тим, ми отримуємо більше можливості послужити убогим і примножити скарб Церкви.

Під час обіду, у щирій розмові з присутніми, Глава церкви торкнувся теми соціальної доктрини Церкви й потребу в її поширенні та особливо у її втіленні. Відповідальність несе кожен, хто зосереджується на питанні «що я можу?». Навіть якщо це небагато – нехай буде зроблене. Якщо немає можливості допомогти матеріально, фізично, то можемо служити молитвою, співчуттям, увагою, яких убогі потребують може часом більше, ніж чогось іншого.

72709602_553855075181500_1926471438471004160_nУ контексті цього Блаженніший згадав про свій звичай використовувати принцип молитви «на 5-ти пальцях». Першою є молитва подяки, бо маємо багато дарів, за які варто дякувати Богові. Друга – молитва покаяння, бо Він нас сильно любить, а ми так часто цього не цінуємо. У покаянні повертаємо свій взір на Особу Бога. Третя молитва – за ближнього, відповідно до принципу української приказки «хочеш помогти собі – допоможи ближньому». Четверта молитва – за себе. А п’ята – молитва прослави, яка повертає нам розуміння сенсу нашого життя.

Блаженніший зауважив про невідкличність Божих дарів у суспільному і приватному контексті – «Що Бог дав, того не забирає, лише ми можемо розтратити дари». І Церква-Мати, в особі Блаженної пам’яті Любомира Гузара, тут навчає своїх дітей, що ми є свобідними, коли можемо чинити добро («свобода – можливість чинити добро»). В іншому випадку, коли нам здається, що ми не можемо чинити добро, маємо запитати себе чи ми є вільними. Адже не в кожного, в кого впали кайдани з рук, є свобода, зауважив Блаженніший Святослав. Разом з тим, він висловив готовність підтримати соціальні ініціативи парафіян, яких на виклик часу є справді багато і дуже потрібних.

Дякуємо Богові за нагоду поспілкуватися з Главою нашої Матері-Церкви.

Марічка Цаповська, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/