Головна

«Повернення»

65432129 листопада 2015 року у церкві св. Миколая Чудотворця Мирликійського на Аскольдовій могилі відбулася презентація книги українського дисидента, багаторічного політв’язня радянських таборів, письменника Миколи Горбаля «ПОВЕРНЕННЯ» (Харків: «Права людини», 2014).

Микола Горбаль народився 1940 року на Лемківщині. У п’ятирічному віці разом із родиною розділив трагічну долю лемків – переселення з рідної землі. Вертаючись на батьківщину, сім’я оселилася на Тернопільщині.

Музикант, композитор, поет, натхненний національно-ренесансовим віянням 1960-х років, так званою «відлигою», Микола Горбаль занурився у творчість: організував інструментальний ансамбль «Сонце», який успішно виконував його твори, відмінні від радянського репертуару, створив поему «Дума», в якій висловив свою тугу за незалежністю і свободою України. За це 1970 року був заарештований органами КДБ та засуджений до 5-ти років ув’язнення і 2-х заслання за статтею «створення та розповсюдження антирадянської літератури». Під час ув’язнення опинився у середовищі колишніх вояків УПА – радянських «зеків»-«двадцятип’ятирічників», а з 1972 року, періоду масових арештів української інтелігенції, став співв’язнем найвідоміших дисидентів – Івана Світличного, Валерія Марченка, Зиновія Антонюка, Семена Глузмана та багатьох інших. У таборі виконував важливу роль переписувача документів – мікроскопічними літерами на невеличких клаптиках паперу копіював вироки, свідчення та спогади радянських політв’язнів, які відтак у вигляді невеличких «капсул» потрапляли на волю – в дисидентський самвидав, на радіостанції «Голос Америки» та радіо «Свобода». Так, через подвиг авторів, переписувачів, передавачів, які за цю діяльність ризикували власною свободою і навіть життям, світ дізнавався про злочини радянської системи проти гідності як окремих людей, так цілих націй.

Незабаром після завершення першого ув’язнення, в 1979 році був заарештований вдруге. На цей раз за сфабрикованим звинуваченням у «спробі згвалтування». За вироком суду (5 років таборів суворого режиму) опинився в одній із найжахливіших кримінальних зон УРСР – с. Новоданилівка Миколаївської обл., де разом із кримінальними злочинцями працював у гранітному кар’єрі. Під час суду оголосив себе членом Української Гельсінської Групи, продовжував писати на волю.

За добу до закінчення терміну другого ув’язення, в 1984 році Миколі Горбалю було оголошене третє звинувачення – «розповсюдження наклепницьких вигадок, які паплюжать радянський лад». Новий вирок – 8 років у таборі особливо суворого режиму та 3 роки заслання. Слідчі робили спробу схилити в’язня до покаяння і співпраці і тим купити собі свободу, та отримали тверду відмову. Микола Горбаль, як «особливо небезпечний рецидивіст», опинився в с. Кучино Пермської обл., де відбували покарання Василь Стус, Василь Овсієнко, покутник Семен Скалич.

Був звільнений 1988 року, у період радянської «перестройки» та «гласності». Загалом відбув у радянських таборах 16 років.

Художньо-документальний роман «Повернення», який Микола Горбаль написав незадовго до початку Майдану Гідності, ? це глибоке осмислення історичної долі української народу в ХХ та на початку ХХІ ст. Автор аналізує трагедію українців, вбачаючи її причини в перебуванні народу в епіцентрі боротьби Добра і Зла. Герої роману – українська інтелігенція: вчителі, митці, науковці, священики. Разом із ними проходимо непростий шлях спокутування народної самозради, очищення від «скверни» чужий ідеологій, стереотипів і культурних нашарувань та повернення до себе, власної сутності. У романі висвітлені містичні передбачення долі України та Української Церкви, їхньої особливої місії в процесі духовного переродження Європи.

Роман викликає безліч думок і той стан катарсису, який є наслідком глибокого емоційного потрясіння. Кожен читач зуміє знайти тут важливі для себе теми, відкрити незнані для себе сторінки духовної історії українців і певні дороговкази на майбутнє.

«Оранта»

Відгук на роман «Повернення»

12312114_859834030796027_1627617869_nДля мене як представниці сучасного покоління роман «Повернення» став надзвичайно цінним подарунком. Передусім хотілося б відзначити полістилістику цього роману, мабуть через це так цікаво було його перечитувати. Адже тут переплелися і пригодницька, і любовна, і містична, та історична лінії. І ось саме вона виявилася для мене однією з найцінніших. Автор переносить нас у різні часові виміри, але надзвичайно цікавим є екскурс у період боротьби за українську державність історію української Церкви у «посталінський» період,. І хоч зараз відкрито багато архівів і ми самі можемо при бажанні про все довідатися, проте з-під пера автора, який був безпосереднім учасником цих подій, знав особисто тих легендарних людей, дізнаватися встократ цікавіше. Тим більше, що роман написаний надзвичайно гарною мовою.

Пан Микола дуже уважний до деталей, до порухів душі, кожної емоції, думки ба навіть зовнішніх проявів кожного з героїв. Знаючи особисто автора, не раз відмічала його проникливий погляд, він дуже уважний та спостережливий до усього що відбувається у храмі. А прочитавши роман, стає зрозумілим те що пан Микола завдяки своєму колосальному життєвому досвіду, ерудиції та мудрості, втілив це у своєму творі.

Досить пізнавальними є так звані науково-популярні розвідки отця Валерія, героя роману, про будову Всесвіту та походження Христа, історичні подорожі в далеке минуле, аналітичні роздуми про Святе Письмо. Цікаво, що питання, які порушуються у дискусійному клубі пані Ляни (якщо автор дозволить так назвати), насправді тривожать нас усіх. А відповіді які дає на них отець Валерій, свідчать не лише про його високу духовність, а й про величезний життєвий досвід та мудрість, сповідування справжніх а не номінальних християнських цінностей

Пане Миколо, щиро вдячна вам за такий цінний подарунок! Многих вам літ, творіть на славу Божу!

З вдячністю та повагою Ольга Засадна 29 листопада 2015 р. Б. Церква св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі у м. Києві

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/