Головна

Церкви є невід'ємною частиною громадянського суспільства

534537Парламентська Асамблея Ради Європи заявила, що релігія наново отримала особливе становище в європейському суспільстві, а релігійні організації повинні брати участь у суспільному житті.

Про це йдеться в Резолюції ПАРЄ № 2076 (2015), прийнятій 30 вересня 2015 року за результатами обговорення на засіданні в Страсбурзі. При цьому 68 делегатів проголосували на підтримку цієї ініціативи, 8 – утрималися та 6 проголосували проти (переважно з групи соціалістів), повідомляє Інститут релігійної свободи.

“Держави-учасниці Конвенції [з прав людини] повинні також прагнути знайти справедливу рівновагу між конфліктуючими інтересами у зв'язку із здійсненням свободи думки, совісті і релігії та інших прав людини і основних свобод, таких як право на повагу до приватного і сімейного життя, право на свободу вираження думок і заборона дискримінації”, – наголошується у Резолюції ПАРЄ.

Асамблея закликає національні уряди більше враховувати потенціал релігійних громад, щоб працювати задля діалогу, взаємного визнання і солідарності.

Релігійні громади повинні мати можливість здійснювати право на свободу релігії "безперешкодно і без дискримінації", сповідувати свою віру відкрито і вільно у відповідності зі своїми власними обрядами. Крім того, Асамблея закликала держави прагнути до "розумного пристосування" щодо спірних релігійних практик, зокрема, на робочому місці, з метою гарантування ефективної рівності у праві на свободу віросповідання.

Парламентська Асамблея вважає, що принцип світськості не вимагає усунення релігії з соціального простору.

Навпаки, цей принцип, якщо його правильно тлумачити і здійснювати, захищає можливість для різних релігійних та нерелігійних вірувань мирно співіснувати, коли всі сторони поважають загальні принципи і цінності.

Асамблея також підкреслює, що "освіта є ключем до боротьби з невіглаством", ламаючи стереотипи, будуючи взаємну повагу та заохочуючи до підтримки "життя разом".

У Резолюції наголошується, що релігійні організації слід розглядати як партнерів у розвитку інклюзивного та взаємодоповнюючого суспільства, поважаючи принципи незалежності політики від релігії та верховенства права.

У цьому контексті ПАРЄ рекомендує державам-членам Ради Європи гарантувати, що релігійні громади та їх члени можуть зробити їх думку публічно відомою, не піддаючись цензурі, а також здійснювати своє право на свободу вираження поглядів, свободу мирних зборів і свободу використовувати засоби масової інформації.

На останок, Парламентська Асамблея рекомендувала Комітету Міністрів створити "платформу для діалогу між Радою Європи та високопоставленими представниками релігій і неконфесійних організацій", щоб просувати цінності, які підкріплюють "життя разом". Про це зазначається у Рекомендації ПАРЄ № 2080 (2015), прийнятій на додаток до Резолюції.

Варто наголосити, що під час обговорення ПАРЄ розширила текст Резолюції кількома поправками від української делегації. “Ми захищаємо християн, особливо там, де вони у переслідуваннях. А також закликаємо держави-члени Ради Європи не обмежувати віру на догоду секулярному суспільству”, – сказав у коментарі для ІРС народний депутат Павло Унгурян член української делегації в ПАРЄ.

Підписуйтесь на сторінку ІРС в Facebook і Twitter – експертний погляд на законодавство і релігійне життя в Україні та світі.

Інститут релігійної свободи, Київ 
www.irs.in.ua

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/