Головна

Три ознаки віруючого

«Світло тіла – око. Як, отже, твоє око здорове, все тіло твоє буде світле. А коли твоє око лихе, все тіло твоє буде в темряві. Коли ж те світло, що в тобі, темрява, то темрява – якою ж великою буде! Ніхто не може двом панам служити: бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або триматиметься одного, а того знехтує. Не можете Богові служити – і мамоні. Ось чому кажу вам: Не турбуйтеся вашим життям, що вам їсти та що пити; ні тілом вашим, у що одягнутись.

Хіба життя не більш – їжі, тіло – не більш одежі Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки, а Отець ваш небесний їх годує! Хіба ви від них не вартісніші? Хто з вас, журячись, спроможен добавити до свого віку хоч один лікоть? І про одежу чого ж вам клопотатись? Гляньте на польові лілеї, як ростуть вони: не працюють і не прядуть. Та я кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не вдягався так, як одна з них. І коли зілля польове, яке сьогодні є, а завтра вкидають його до печі, Бог так одягає, то чи не багато більше вас, маловірні? Отож не турбуйтеся, промовлявши: Що будемо їсти, що пити й у що зодягнемося? Про все те побиваються погани. Отець же ваш небесний знає, що вам усе це потрібне. Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться.»( Мт.6.22-33).

«Шукайте ж найперше Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться». Пошук  Божого Царства – сенс життя і праці християнина. Відомий вчений Віктор Франкл говорив: «Бажання змісту – найбільш людський феномен,  тільки тварина не задумується над змістом свого існування». Сьогоднішнє Євангеліє, уривок Нагірної проповіді зосереджує увагу на головному в житті віруючого.

В тексті відкриваємо три ознаки  людини, яка шукає Божого Царства: чистий погляд, чисте серце і чиста мета.

1. Чистий погляд.

«Око то світильник для тіла. Тож як око твоє буде здорове, то й усе тіло твоє буде світле». Сприйняття фізичного світу залежить від очей; якщо око здорове, людина об’єктивно бачить світ, коли ж око нездорове, світ здається темрявою. Так само духовне життя залежить від духовного бачення; коли у людини правдивий погляд на світ, то все його життя випромінює світло; якщо ж погляд його хибний, все життя покрите темрявою. Але чому згасає або тьмяніє наш внутрішній світильник? Що ж може статися з  духовними очима? Недугів є багато. Наприклад, короткозорість – це коли людина бачить тільки себе, але зовсім не переймається потребами церкви, громади, свого народу… Класичний приклад – священик, левит з притчі про доброго самарянина. Далекозорість: помічає скалку в оці брата, але не бачить колоди у власному оці.

Переймається глобальними проблемами, та не поворухне пальцем у власному домі. Астигматизм віри – коли все в поглядах віри розмите, не окреслене, без впевненості. Буває, що людина одягне темні окуляри і всіх бачить у похмурому світлі. А в рожевих – не помічає присутності гріха…

Тому так важливо  чистим поглядом дивитись на життя і  людей, бачити Христа – джерело світла і йти за Ним. Ісус сказав: «Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя»Ів.8.12.

2. Чисте серце.

Це наступний стандарт Божої дитини. «Ніхто двом панам служити не може, бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або буде триматись одного, а другого знехтує. Не можете Богові служити й мамоні».

Бог і мамона (матеріальні багатства). Вони — суперники, і тому потрібно зробити вибір. Або  дати Богу  перше  місце в серці і відкинути владу матеріального, або  жити для минущих речей і відкинути Божі плани на наше життя. Відома артистка Брижіт Бардо в кінці життя розповідала: «Я була дуже багатою, дуже вродливою, дуже знаменитою й дуже нещасливою». Ніхто не може служити двом панам. Один з них неминуче займе перше місце в серці.

Думку продовжують слова Ісуса: «Не журіться про життя своє що будете їсти та що будете пити, ні про тіло своє, у що зодягнетеся. Чи ж не більше від їжі життя, а від одягу тіло?»   Господь засуджує  схильність зосереджувати  життя на їжі та одягу, забуваючи їх правдивий сенс. Проблема виникає тоді, коли переживаємо, що ми будемо їсти і носити через десять, двадцять чи тридцять років. Таке занепокоєння про майбутнє — гріх, бо воно заперечує любов, мудрість і силу Божу.

Нездорова турбота змушує нас витрачати всі сили на те, щоб переконатися, що ми будемо мати достатньо всього для нашого життя. І поки  будемо переконуватися в цьому, наше життя пройде, а ми втратимо основну мету, для якої були створені. Нашим тілам призначено бути слугами, а не панами. Бог створив нас на Свій образ для більш високого призначення, ніж споживання їжі.

Тому звільни своє серце від зайвих турбот, страху і непевності. Ми  тут, щоб любити Бога, поклонятися і служити Йому і представляти Його інтереси на землі.

3. Чиста мета.

У християн є ціль. «Шукайте ж найперше Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться».

Життя без мети подібне до повільної смерті. Знаєте, що найстрашніше у житті? — Не знати для чого живе!   Прокидатися вранці і шукати причину піднятися з ліжка.

Маленькі корали в глибині океану будують основу майбутнього великого острова. Нікому  не знані, навіть не здогадуються про велике значення їхнього життя.
В одному місті узбережжя Японії був мер. В старих архівах він прочитав про цунамі, висотою 15метрів, яке колись затопило місто. Тоді мер вирішив будувати стіну на березі океану висотою п’ятнадцять метрів. З нього сміялися, але він будував. Коли кілька років тому Японія постраждала від цунамі, у тому місті не було жодної жертви! Мер не займався другорядним, навіть будучи не віруючим, він думав про важливе. Врятував життя своє і тисяч співвітчизників.
Хто виконує Божу волю, живе для мети Богом даної має повноту життя!

Слово Боже говорить: «Отож, не журіться про завтрашній день, бо завтра за себе само поклопочеться. Кожний день має досить своєї турботи!»Мт6.34.  Господь укладає зі Своїми послідовниками заповіт. Як наслідок цього, Він каже: «Якщо ти поставиш Божі інтереси на перший план, Я гарантую, що подбаю про твої майбутні потреби. Якщо ти шукаєш найперше Царства Божого й правди Його.

Це Божа програма «соціального захисту». Обов’язок віруючого — жити для Господа. Для кожного з шести мільярдів людей, живучих на землі в Бога є свої плани. У великого Бога для кожного є велика мета. Пізнай мету, живи для мети і будеш щасливий!

Людина,котра ухиляється від питання про зміст життя, одного разу буде вельми здивована.

Наприкінці часу буде тільки два класи людей: ті, які одного разу сказали Богу: «Хай буде Твоя воля» і ті, яким скаже Бог: «Хай буде по вашій волі». (К. Люїс). Тобто ті, які жили для Бога, і ті, які жили для себе.

Добра Новина полягає у тім, що кожен із нас, сьогодні і зараз може в молитві піднести свій погляд до Христа; в покаянні очистити серце від бруду гріха; почати жити для великої мети! Він помер за нас, за нас ненависників, розбещених, безбожних. І все ж Він любить нас. Він приніс Себе в жертву і заплатив високу ціну за нас. І тепер Він каже: «Поглянь на Мене і будь врятований!» Молімось словами псалма: «Випробуй, Боже, мене, і пізнай моє серце, досліди Ти мене, і пізнай мої задуми,  і побач, чи не йду я дорогою злою, і на вічну дорогу мене попровадь!»

о. Михайло Будник

Джерело http://rozdumy.net/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/