Головна

Молитва прощення

Ця молитва потрапила до мене кілька років тому російською мовою, натхненний її словами я тоді переклав її українською. Я свідомий, що переклад недосконалий. Сьогодні про неї згадав і вирішив опублікувати в соцмережах, але подумав, що більше людей зможуть її прочитати, якщо вона буде опублікована тут. Свого часу ця молитва мене дуже вразила. Часом я її перечитую. Читаючи її перший раз, я ледь не плакав. Не пожалійте кілька хвилинок свого часу, щоб видрукувати її і ввечері перед сном, у тиші серця, прочитати. Мені цікаво було читати її саме з листка, а не з монітору. Цим дописом я водночас хочу попросити прощення в кожного, хто його прочитає.

 

о. Роберт Де Грандіс SSJ

Наведена нижче молитва о. Роберта Де Грандіс SSJ охоплює найважливіші сфери нашого життя, в яких потребуємо прощення. Вона нагадає Вам також інші події, які стосуються виключно Вашого життя.

Важливо пам’ятати, що померлі також потребують нашого прощення, тому будемо віддавати Богу також рани отримані від людей, що відійшли. Часто саме ці рани ми замовчуємо, бо памятаємо, що "про мертвих лиш хороше”. Але наш Небесний Отець знає істину недосконалості людських стосунків, тому Він хоче нагадати нам про події, що болючими спогадами пов’язують нас з померлим. В "Молитві прощення”  ми можемо принести ці спогади Господу, втопивши їх в Його милосерді.

Посвятіть цій молитві достатньо часу, щоб поручити Богу всіх людей, з якими Вас пов'язують неприємні переживання.

Господи Ісусе Христе, прошу тебе сьогодні, щоб я простив усім людям, яких зустрів у своєму житті. Я знаю, що ти даш мені сили, щоб я зміг це виконати, і дякую тобі за те, що Ти любиш мене більше, ніж я сам себе люблю, і більше бажаєш мого щастя, аніж я сам його бажаю.

Отче, прощаю Тобі всі ті миті, коли в нашу сім’ю приходила смерть; хвилини кризи, фінансової скрути, і ті події, які я вважав покаранням, посланим Тобою, – коли інші говорили: "Напевно, Бог так хотів”, а мене охоплював гнів і образа на Тебе. Прошу Тебе сьогодні, очисти моє серце і мій розум.

Мій Господи, я прощаю самому собі свої гріхи, свої слабкості і свою провину; і все те, що є погане в мені, або те, що я вважаю поганим. Я відрікаюсь від всіх забобонів, від віри в них, від участі в спіритичних сеансах, від читання гороскопів, передбачень майбутнього, використання талісманів і заговорювань на щастя. Я вибираю Тебе моїм єдиним Господом і Спасителям. Наповни мене Своїм Святим Духом!

Зараз я прощаю собі, що взивав Твоє ім’я намарно, що не віддавав Тобі належної шани, тим, що не ходив до церкви, що причиняв біль своїм батькам; я прощаю собі п’янство, перелюб, гомосексуальні стосунки. Ти мені вже це все пробачив в тайні покаяння, а сьогодні я прощаю це самому собі; також прощаю собі аборт, крадіжку, брехню, обман; прощаю собі, що залишав інших доброго імені.

З цілого серця я прощаю своїй мамі. Прощаю всі ті моменти, коли вона причинила мені біль, сердилась на мене, гнівалась і карала мене, коли вона віддавала перевагу моїм братам і сестрам, а не мені. Я прощаю їй ті моменти, коли вона називала мене "тупим", негарним, дурним, гіршим поміж всіх її дітей і говорила, що я надто дорого обходжусь нашій сім’ї. Коли вона заявила мені, що я був небажаною дитиною, випадковістю, помилкою, або народився не таким, як їй хотілось.

Я прощаю своєму татові. Прощаю йому ті дні й роки, коли мені не вистачало його підтримки, його любові, ніжності чи хоча б уваги. Прощаю йому те, що в нього не було часу, прощаю те, що він не супроводжував мене у важливі моменти мого життя; його п’янство, сварки з мамою, з моїми братами і сестрами. Його жорстокі покарання, те, що він нас покинув, пішов з дому; прощаю йому розлучення із мамою чи його невірність – я прощаю йому це.

Господи, цим прощенням я також хочу охопити моїх братів та сестер. Я прощаю тим, хто відкидав мене, говорив про мене неправду, ненавидів мене, ображався на мене, вів зі мною війну за любов наших батьків, ранив мене або спричинився до фізичного страждання. Прощаю тим, хто був жорстоким зі мною, карав мене або якимось іншим чином намагався псувати мені життя.

Господи, я прощаю своєму чоловікові (жінці), те що мені не вистачало його (її) любові, ніжності, розважливості, підтримки, уваги, розуміння і взаємного спілкування, а також все в чому він (вона) був (-ла) винуватий (-та), всі його (її) вади, слабкості, ті вчинки і слова, які ранили мене і викрадали спокій.

Ісусе, я прощаю своїм дітям відсутність поваги до мене, непослух, нестачу любові, уваги, підтримки, тепла, розуміння. Прощаю їм їхні дурні звички, їхній відхід від церкви, всі погані вчинки, які пробуджують в моїй душі тривогу.

Мій Боже, я прощаю рідним мого чоловіка (моєї жінки) і сім’ї моїх дітей: прощаю їм їх слова, думки, вчинки і невиконання обов’язку, яким вони ранили мене.

Господи, прошу Тебе, допоможи мені пробачити моїм рідним: бабусі і дідусю, тітці і дядькові, двоюрідним братам і сестрам, які, можливо, втручалися в справи нашої сім’ї, і намагались керувати моїми батьками, вносили в сім’ю безлад, налаштовуючи батьків одне проти одного.

Ісусе, допоможи мені пробачити тим моїм співробітникам, які мають щось проти мене або ускладнювали мені життя. Тим, хто звалює на мене свої завдання, не хоче співпрацювати, але намагається посісти мою посаду, – я прощаю їм.

Допоможи пробачити сусідам, які потребують мого прощення, – за шум, бруд, забобони, брехню про мене і плітки про інших сусідів – все це я прощаю їм, Господи.

Зараз я прощаю всім священикам, монахам, віруючим з моєї парафії, організаційним зібранням і молитовним групам, моєму пароху, єпископу, Папі Римському, всій Церкві: прощаю їм відсутність підтримки, відсутність підтвердження того, що я важливий; невдалі проповіді, дріб'язковість, брак уваги і підбадьорення, яких наша сім’я так потребувала. А також всі рани, які вони cпричинили мені і моїм рідним, хай навіть в далекому минулому, – я прощаю їм сьогодні.

Господи, я прощаю людям, які притримуються інших переконань; тим, хто нападав на мене, висміював, дискримінував мене; тим, через кого я несу матеріальні збитки.

Прощаю представникам інших віросповідань, які намагались навернути мене насильно, нав’язували мені свою віру, принижували мене.

Прощаю тим, хто образив мене через мою етнічну приналежність: дискримінував мене, насміхався з мене, розповідав анекдоти, зневажаючи мою національність і расу, спричинив моїй сім’ї фізичні, емоційні, матеріальні збитки. Я сьогодні прощаю їм.

Господи, я прощаю також тим спеціалістам, які якимось чином причинили мені шкоду: лікарям, медсестрам, юристам, суддям, політикам і адміністративним робітникам. Я прощаю всім, хто задіяний в громадських службах: міліціонерам, пожежникам, водіям міського транспорту, санітарам, включаючи робітників, які вимагали занадто багато за свою роботу.

Ісусе, я прощаю своєму роботодавцю те, що він мало платить мені, не цінує мою роботу, не хвалить за досягнення.

Господи, я прощаю своїм вчителям та викладачам, як колишнім, так і теперішнім; тим, які карали мене, принижували, ображали мене, поводились несправедливо щодо мене, висміювали мене, називали "тупим” або дурним, заставляли залишатись після уроків. Я прощаю їм, Господи, від всієї душі.

Ісусе, я прощаю своїм друзям, які зрадили мене, перестали зі мною спілкуватись, не підтримували мене і були недоступними, коли я потребував їх; зичили в мене гроші і не повернули їх, пліткували про мене.

Господи Ісусе, особливо я молюсь за благодать прощення тій людині, яка за все моє життя ранила мене більше за всіх. Я прошу, допоможи мені простити тому, кого вважаю своїм найгіршим ворогом; тому, кого мені найважче пробачити; тому, про кого я сказав, що ніколи його не вибачу.

Господи, я так само прошу пробачення у всіх цих людей – за біль, який їм причинив, – особливо в мами, батька і в чоловіка (жінки). Я з цілого серця прошу в них пробачення, особливо за найбільші образи, що їм заподіяв.

Дякую Тобі, Господи Ісусе, що зараз ти звільняєш мене від зла непрощення. Нехай Твій Святий Дух наповнить мене світлом і просвітить кожний темний куток мого розуму. Амінь.

ПАМЯТАЙ:

Прощення – це акт волі, а не відчуття. Якщо ми за когось молимось, то можемо бути певні, що ми пробачили цій людині.

Щоб допомогти собі когось прийняти і більше відкритись назустріч цій людині, уяви собі її поряд з Ісусом і скажи Господу: "Я люблю цю людину, тому що Ти її любиш”.

ПРОЩЕННЯ – це ОБОВ’ЯЗОК, ЯКИЙ ТРИВАЄ ВСЕ ЖИТТЯ.

Кожного дня ми покликані прощати тим, хто нас ображає чи ранить.

Це Моя заповідь, щоб ви любили один одного, як Я вас полюбив [Йо 15, 12].

Фото: blog.funeralone.com

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/