Головна

День Матері

«Господь не може встигнути усюди одночасно, і тому він створив матерів» - народне прислів’я

В Україні у другу неділю травня, традиційно, відзначається одне з головних родинних свят — День матері. Його святкують в Європі, в США, в країнах Азії. І така велика популярності цього свята цілком зрозуміла, оскільки споконвіку мама була найдорожчою та найріднішою людиною для кожного. Мами присвячують життя своїм дітям, жертвуючи всім заради їх щастя.

Протягом ста років цей день є гарним приводом для того, щоб зателефонувати мамі або приїхати до неї, щоб сказати «ДЯКУЮ МАМО» за її безмежну материнську любов, підтримку і самовідданість.

«Материнське щастя йде від народного щастя, як стебло від коріння. Немає материнської долі без народної долі» — Чингіз Айтматов

Вперше у світі це прекрасне свято відзначали в 1907 році. Ініціатором його проведення виявилася проста американка Анна Джервіс, яка таким чином хотіла виразити свою безмежну любов до свої передчасно померлої мами. Написавши листа з проханням підтримати згадану ідею в численні інстанції, Анна знайшла підтримку людей. І вже через три роки заходи до Дня матері в її рідному штаті отримали статус офіційних.

«Серце матері — це вселенська безодня любові, турботи і всепрощення» — Леонід Сухоруков

http://beyond.ua/

Історія свята

Корені свята досить глибокі. З XVII по XIX століття у Великій Британії відзначалася так звана «Материнська неділя» (англ. Mothering Sunday) — четверта неділя Великого посту присвячена вшануванню матерів у всій країні.

Але світового поширення свято отримало після визнання та утвердження у США. Вперше це прекрасне свято відзначили у 1907 році. Ініціатором його проведення виявилася проста американка Анна Джервіс з Філадельфії, яка таким чином хотіла виразити свою безмежну любов до своєї передчасно померлої мами. Написавши листа з проханням підтримати згадану ідею в численні інстанції, Анна знайшла підтримку людей. І вже через три роки заходи до Дня матері в Штаті Вірджинія отримали статус офіційних. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна та ін .). Крім того, понад 30 країн відзначають свято в інші дні.

Символізм

В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею родини. Величезну роль у вихованні дітей відіграє перша, найрідніша у світі людина — матір. Саме від неї залежить виховання дитини і саме мати прищеплює любов до рідної землі.

День  Матері в Україні

Не зважаючи на особливу роль жінки в українській історії, в Україну свято потрапило з діаспори. Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська. Також, 1929 року «Союз українок» зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та ін. організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.

У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.

За часів незалежної України згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99 свято встановлено в другу неділю травня.

Сьогодні в Україні свято відзначають переважно молодіжні та жіночі громадські організації. В різних містах організовуються флешмоби, жінкам даруються квіти, вручаються святкові листівки, діти власноруч виготовляють подарунки для матерів.

http://gazeta.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/