Головна

8 порад тим, хто бажає стати україномовним

З часів Євромайдану українська мова в спілкуванні стала ознакою патріотизму. Після анексії Криму та військової агресії Росії на Сході російськомовні українці почали відмовлятись вживати російську як мову окупанта.

«Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає» — ці слова іспанського політика Хосе-Марії Арце розлетілись в соціальних мережах як заклик спілкуватись рідною мовою. Говорити українською стало не просто модою, а потребою для багатьох свідомих громадян, проте в багатьох на заваді стали психологічні бар’єри та страхи.

Ось кілька порад, як почати говорити українською в російськомовному середовищі, і головне, як говорити правильно.

1. Позбудьтеся страхів

Більшість українців, які не наважувались перейти на рідну мову спілкування, знаходять однакові виправдання. Це все є міфи, що легко розвінчуються.

— Я погано розмовляю українською, і не хочу її псувати — жодна нація світу не володіє літературним варіантом рідної мови, навіть жителі Західної України не говорять чистою українською;

— Я з дитинства говорю російською, моя сім’я – російськомовна – уявіть, що з таким же переконанням ви спробували б жити, наприклад, в США, ви би продовжували говорити російською?

— Це мертва мова, ніхто в моєму місті не говорить українською — тож ви маєте шанс стати першим, і прикладом для решти своїх земляків.

2. Створіть україномовне середовище

Почніть з пасивного накопичення української лексики. Дивіться кіно та серіали з українським дубляжем, читайте україномовну пресу та слухайте українську музику. Налаштуйте свій комп’ютер на українську мову, інтерфейс програм та соцмереж. Заходячи на сайти, здійснюючи платежі, обирайте українську мову інтерфейсу.

3. Пишіть українською

У листуванні та спілкуванні в соцмережах переходьте на українську. Ви матимете час на обдумування слів, тому відчуватимете себе впевненіше, звикаючи думати українською. Крім того, ваше коло спілкування поступово звикатиме до вас україномовного, а ви зможете знайти однодумців, з якими надалі зможете практикуватись в українській.

4. Говоріть до незнайомців

Психологічний бар’єр легше за все подолати, якщо почати говорити українською спочатку з незнайомцями: в магазині, транспорті, на вулиці. Будьте готові, що ваша мова здаватиметься вам жахливою, проте лише практика і час допоможуть вам говорити плинно.

5. Почніть говорити у побуті

Почавши говорити українською в побуті та на роботі, будьте готові пояснити причину такої зміни. Поясніть рідним та друзям свою позицію та попросіть їх підтримати вас у такому прагненні. Пам’ятайте, російськомовні українці прекрасно вас розуміють, навіть якщо вони звертаються до вас російською. Практика довела, навіть корінні росіяни розуміють українську, якщо говорити повільно. Будьте готові відчути, як складно підтримувати такий діалог, адже під час розмови ви автоматично використовуєте слова один одного. Треба навчитися не втрачати пильність, краще говоріть повільніше, але українською.

6. Знайдіть досвідчених співрозмовників

Важливо не просто говорити, а говорити правильно. Для цього важливо мати співрозмовника, який стане для вас прикладом. Слухаючи його мову, вам буде легше відповідати українською. Не бійтеся припускатися помилок і запитувати незнайомі слова. Так ви швидко збагатите свою лексику.

7. Наберіться терпіння

Для того, щоб почати не лише говорити вільно, але й думати українською, вам знадобиться близько року. За цей час вам будуть необхідні перерви, не бійтеся перепочити тиждень чи місяць і зробити другу спробу.

8. Безкоштовні курси української мови

Тим, хто не в змозі освоїти мову самостійно, варто записатися на безкоштовні курси української мови, які є у багатьох містах України. Тут ви точно знайдете однодумців і постійне спілкування українською!

fakty.ictv

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/