Головна

«Йдучи на Майдан, ми казали “Не біймося”, сьогодні кажемо: “Не зупиняймося”», — звернення ініціативи «Першого грудня»

Загальнонаціональне порозуміння і нові політичні стандарти — відомі суспільні авторитети закликали українську владу та народ не зупинятися перед загрозами, що нависли над нашою державою.

Позицію Ініціативної групи «Першого грудня»  озвучили академік, директор Інституту філософії НАН України Мирослав Попович, кардинал Любомир Гузар та колишній політв’язень, письменник, філософ Євген Сверстюк.

У своєму зверненні учасники ініціативи підкреслили, наш народ перебуває між двома небезпеками. «Одна з них, важча,  – це внутрішні труднощі, які вимірюються не лише економікою і корупцією, а насамперед ще слабким умінням влади і суспільства жити по-іншому. Друга небезпека — це російська загроза. Окупація Криму поховала фальшиве “братерство”. Перед нами ворог, який ненавидить будь-який вияв незалежного українського мислення і кожного, хто на нашій землі прагне добра українській державі», — вважають учасники групи «Першого грудня» та закликають усіх пам’ятати: тільки ми самі здатні захистити себе.

«Якщо народ не боронить себе самостійно, то ніхто у світі не постане на підтримку такого народу», — говорять В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

На думку ініціативи, українцям зараз важливо зберегти рішучість і мобілізованість Майдану: «Супроти будь-яких загроз ми зобов’язані зробити сильну державу, де не буде брехні, обману і компромісів з національною безпекою, демократією, ідентичністю та інтересами».

Суспільні авторитети звернулись до української влади із закликом до ясності, чесності та рішучості у діях. «Говоріть з людьми щодня, але ясно і зрозуміло, аби країна була впевнена, що може з вами пройти шлях між загрозами. Український політикум несе важку вину перед нашим народом. Лише ваша згуртованість навколо національних вартостей у час загрози здатна переважити минуле», — йдеться у зверненні.

Учасники ініціативи «Першого грудня» переконані, що саме молоді сили країни і є порятунком України: «Збільшуйте число своїх прихильників, підтримуйте організаційні можливості молодших поколінь, продовжуйте викривати неправду та вимагати прав і свобод, але, найсуттєвіше, поширюйте свою небайдужість поміж усіх громадян України».

Для того, щоб зрозуміти головні національні орієнтири, які б стали Суспільним договором-обов’язком і для громадян, і для нинішньої влади, і для кожної наступної, Ініціативна група «Першого грудня» пропонує всім провідним громадським силам країни разом розпочати роботу над зустріччю найширших громадських кіл з усіх регіонів, представників національних громад, релігійних діячів.

«Наш діалог слід присвятити найважливішому — загальнонаціональному порозумінню всіх громадян України, громадському контролю за владою на всіх рівнях, новим політичним стандартам, а також суспільним вимогам до бізнесу», — наголосили учасники групи «Першого грудня».

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

Повний текст звернення

Ситуація в країні зберігає свою драматичну напругу.

Наш народ перебуває між двома небезпеками.

Одна з них, важча, — це внутрішні труднощі, які вимірюються не лише економікою і корупцією, а насамперед ще слабким умінням влади і суспільства жити по-іншому.

Нам часто бракує сил для великих дистанцій. Традиційно влада охоче намагається позбутися справжнього зв’язку з громадою. Контакт стає вдаваним і силуваним. Громадське середовище, натомість, зберігає природну недовіру до влади і остерігається власної реальної відповідальності.

Нам потрібно зберегти рішучість і мобілізованість Майдану.

Друга небезпека — це російська загроза. Окупація Криму поховала фальшиве «братерство». Перед нами ворог, який ненавидить будь-який вияв незалежного українського мислення і кожного, хто на нашій землі прагне добра українській державі.

Супроти будь-яких загроз ми зобов’язані зробити сильну державу, де не буде брехні, обману і компромісів з національною безпекою, демократією, ідентичністю та інтересами.

З думкою про це звертаємося до всіх українських співгромадян.

Від влади суспільство очікує головного: ясності, чесності та рішучості у діях.

Не ховайтеся за вдаваним спокоєм. Немає спокою ні для кого.

Говоріть з людьми щодня, але ясно і зрозуміло, аби країна була впевнена, що може з вами пройти шлях між загрозами.

Український політикум несе важку вину перед нашим народом.

Лише ваша згуртованість навколо національних вартостей у час загрози здатна переважити минуле.

Ми закликаємо всіх пам’ятати: тільки ми самі здатні захистити себе від російської загрози.

Якщо народ не боронить себе самостійно, то ніхто у світі не постане на підтримку такого народу.

Ми кличемо молоді сили країни продовжити свою працю.

Саме ви і є порятунком України.

Збільшуйте число своїх прихильників, підтримуйте організаційні можливості молодших поколінь, продовжуйте викривати неправду та вимагати прав і свобод, але, найсуттєвіше, поширюйте свою небайдужість поміж усіх громадян України.

Майдан — це ваш подвиг, але найвищий злет попереду — тоді, коли до вашого прикладу підніметься увесь наш народ.

У нашій політиці має відбутися зміна смислу.

Ми повинні дійти згоди поміж усім громадянством.

Нам потрібне те справжнє розуміння головних національних орієнтирів, яке б стало Суспільним договором-обов’язком і для громадян, і для нинішньої влади, і для кожної наступної

Задля цього Ініціативна група «Першого грудня» пропонує всім провідним громадським силам країни разом розпочати роботу над зустріччю найширших громадських кіл з усіх регіонів, представників національних громад,релігійних діячів.

Наш діалог слід присвятити найважливішому – загальнонаціональному порозумінню всіх громадян України , громадському контролю за владою на всіх рівнях, новим політичним стандартам, а також суспільним вимогам до бізнесу.

Йдучи на Майдан, ми казали «Не біймося».

Сьогодні кажемо: «Не зупиняймося».

Діймо. Будьмо разом і будьмо вірні Україні.

http://1-12.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/