Головна

Страсний тиждень

На порозі Воскресіння християн чекає Страсний тиждень. Час, коли віруючі люди мають згадати і співпереживати драматичні події життя Ісуса Христа. Водночас потрібно морально готуватися до найбільшого свята в році ? Пасхи, і всіма силами намагатися очиститися духовно і бути готовим до його сприйняття.

Про те, як християни мають поводитися у Страсний тиждень і як себе підготувати до Воскресіння в коментарі кореспондентові Galnet розповів прес-секретар УГКЦ отець Ігор Яців.

Отче, розкажіть, чим Страсний тиждень відрізняється від інших тижнів у пості?

Страсний тиждень ? це не час Великоднього посту. Великодній піст закінчується у Лазареву суботу. А Страсний тиждень ? це особливий і унікальний час усього року.

Особливість його полягає в тому, що впродовж тих шести днів перед очима людей проходить вся трагічна історія нашого спасіння, коли ми маємо нагоду пережити всю цю драму нашого спасіння і співстраждати з Ісусом Христом у час цього тижня.

Якщо говорити про зовнішній вимір цього часу, то, звичайно, це вимір особливого посту. Навіть більше, цього тижня є день строгого посту ? Велика п’ятниця, коли виноситься плащаниця.

Як християни мають поводитися в ці дні?

Якщо ми, віруючі люди, істинні християни, то цього тижня маємо поводитися приблизно так, як поводяться люди, які втратили когось із рідних.

По цих людях зразу видно, що вони переживають цю втрату. Десь так і ми маємо зробити своїми ці події і моменти, які відбуваються в житті Ісуса Христа. Бо в такий спосіб ми показуємо свою зрілість.

Я не кажу, що ми в цей час маємо одягати скорботну маску. Не йдеться про зовнішню картинку, ідеться про внутрішні почуття.

Отче Ігорю, на ваш погляд, Україна готова до сприйняття Воскресіння Господнього?

Відповіддю тут стають слова Івана Золотоустого на Великдень. Він сказав проповідь, яка і сьогодні є актуальною. Церква і нині доручає читати цю проповідь під час Воскресної Утрені. У цій проповіді є важливими такі слова: «Хто потрудився постом, нехай сьогодні отримає нагороду. Хто від ранньої години став до праці, нехай тепер одержить справедливу заплату. Хто по дев’ятій годині прийшов, нехай дякує Богові і радісно святкує. Хто по дванадцятій годині прибув, нехай не тривожиться, бо йому ні в чому не буде відмовлено. А хто не встиг і на третю годину, нехай приступить без вагання. І хто прибув лише на п’яту годину, нехай не боїться, що запізнився. Бо Владика милосердний».

І десь подібна відповідь є на ваше запитання. Звичайно, що ми ніколи не досягнемо досконалості в підготовці до Воскресіння. Але до цього треба стреміти, маємо про це дбати і над цим працювати.

Україна не готова до Великодня не через Майдан, не через військовий час, вона не була до нього готова і минулого року і не буде готова на наступний рік.

Але тут важливо, щоб ми стреміли, попри всі зовнішні негаразди, попри всі проблеми, які завдають нам неспокою, стреміли до радості Воскресіння, яке покриє всі проблеми, «бо Владика милосердний».

Коли ми будемо приходити до церкви на Воскресіння чи тоді, коли сідатимемо за святкову трапезу, треба щоб ми залишили ті клопоти земні і повсякденні, бо ті клопоти покриває Господнє Воскресіння.

Ми маємо готуватися до Воскресіння наскільки це можливо. І не треба бути в цьому ледачими і не впадати у відчай через те, що ми негідні, або прикриватися тим, що зараз військовий час і нам не до святкування Воскресіння. Якраз навпаки.

Попри всі ті труднощі, ми маємо пам’ятати, що після Страсної п’ятниці настає час великої радості, час Воскресіння.

Розмовляла Ольга Янова. galnet.org

 *** *** ***

З понеділка у християн східної та латинської традиції почався Страсний тиждень – в пам’ять про останні дні земного життя, страждання і смерть на хресті Ісуса Христа. Протягом Страсного тижня вірні дотримуються найстрогішого посту і приділяють відвіданню храмів і молитві ще більше часу, ніж у всі дні Великого посту. Це час безпосередньої підготовки до головного церковного свята – світлого Христового Воскресіння (Великодня).

Особливо важливими вважаються останні дні перед Великоднем – Великі четвер, п`ятниця і субота. У кожний з них у церквах читаються уривки з Євангелія, що розповідають про страждання Христа, здійснюються особливі обряди і молитви.

У Великий четвер віруючі згадують встановлення на Тайній вечері таїнства причащання Тіла і Крові Христових – Євхаристії (від грецького "подяка").

Велика п`ятниця – найскорботніший день церковного року, тому що саме у п`ятницю Ісус був розіп’ятий і помер на Хресті, спокутуючи людські гріхи. В цей день у храмах встановлюють для вшанування Плащаницю.

У Велику суботу, згідно з ученням Церкви, тіло Христа „перебувало в гробі”. Після уранішнього богослужіння в суботу віруючі освячують паски і яйця та іншу великодню поживу. А увечері збираються в храмах на урочисте богослужіння, щоб зустріти Воскресіння Христове. Цьогоріч християни східної та латинської традиції святкують Великдень 20 квітня.

http://risu.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/