Головна

День святого Валентина не дорівнює Дню закоханих

Більшість магазинів у кожному місті щороку перед 14 лютого наповнюються яскравими листівками, іграшками, шоколадками і безліччю інших дрібничок.

Чого тільки не зробиш, коли душа бажає свята. А коли таких душ назбирується багато, то і бажання створити їм свято збільшується. А коли за таке ще й платять, то чому б і ні? За таким життєвим принципом живе, мабуть, дуже значна частина світового бізнесу. Саме такі дії дискредитують святого, який загинув мученицькою смертю заради добра.

Уже довгий час триває дискусія над питанням «Святкувати чи не святкувати День святого Валентина?» Я не буду погоджуватися конкретно з якоюсь позицією, але спробую дещо роз'яснити.

Беручи за основу історичний факт, важко посперечатися, що святий Валентин таки жив. Але щонайменше троє святих Валентинів були римськими мучениками. Один був священиком і лікарем у Римі, другий — єпископом у Терні (Італія), третій жив у Єгипті приблизно у 100—153 роках. Останній був одним із кандидатів на пост римського єпископа (Папи), у своїх проповідях звеличував достоїнства шлюбу як втілення християнської любові. Про обставини його смерті і про місце поховання практично нічого невідомо. Тому стверджувати щось однозначно дуже складно.

Втім у Римо-Католицькій Церкві св. Валентин офіційно вважається не покровителем закоханих, а покровителем людей, які страждають на нервові захворювання: ікони часто зображують Валентина в одязі священика або єпископа, який оздоровлює юнака від епілепсії. За церковними переказами, на могилі св. Валентина один юнак, хворий на епілепсію, довго молився і видужав. Загалом у римо-католиків є 16 святих Валентинів і дві святі Валентини.

Частинка мощей покровителя закоханих св. Валентина зберігається у церкві Різдва Пресвятої Богородиці в Самборі (Львівська область). Автентичність реліквії підтверджує документ Папи Римського від 1759 року.

Як свідчить о. Богдан Добрянський, адміністратор парафії у Самборі, святий Валентин був покровителем Перемисько-Самбірської єпархії. «У 1759 році його прах вийняли із землі на цвинтарі св. Прісцилли у Римі. У Ватикані вирішили передати частину мощів храму тієї землі, якою заопікувався св. Валентин. Фрагмент черепа та кілька кісток закували у скляний гробик, поклали у саркофаг і доправили до Самбора. Від того часу реліквію зберігають там. Але за часів комуністичного панування це замовчували», — сказав священик в інтерв'ю одній із газет.

Отже, можна стверджувати, що св. Валентин таки жив, творив добро і цього цілком достатньо, щоб величати його як святого.

Натомісць, якщо розглядати цей день крізь призму Дня закоханих, то не все так позитивно. Сучасна комерція перетворила це свято на день, коли із полиць у крамницях змітають всі квіти, цукерки, м`які іграшки тощо. А коли запитати, для чого це робить молода людина, то найчастіше можна почути, що це вияв її почуттів. Для того, щоб зробити приємний подарунок коханій людині, зовсім не потрібно чекати 14 лютого. Для цього взагалі привід не потрібний. Якби це розуміли сучасні хлопці і більше уваги приділяли своїм дівчатам, а дівчата менше намагалися виглядати неприступними, все у стосунках було б простіше, а закохані були б щирішими.

Надто вже викривлене розуміння в сучасних людей про це свято. Якщо учень третього класу приходить до батьків і просить гроші на валентинки для своїх однокласниць, то це ніяк по-іншому не назвеш, як тільки бізнесом.

Кохати по-справжньому і щиро можна тільки одну людину. Для чого дарувати красиві червоні листівочки десяткам, обнадіювати їх, не плануючи нічого серйозного? Всім би засвоїти урок, що гратися з чужими почуттями – далеко не те, що личить у дусі справжнього свята. Так само, як і чинити гріх.

Якщо розумно повестися, то у самому процесі святкування немає нічого поганого, але треба дивитися на це все очима християнина. Святий, який допомагав молодим людям, напевне не хотів, щоб сучасні люди так подавали його справи! У цей день варто молитися за добре налагодження особистого життя, а не роздавати всім валентинки із надією на те, що хтось зробить аналогічний вчинок. Висновки робить кожен самостійно…

Автор Марія Тракало. Джерело: Вікіпедія

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/