Головна

Христос повертає гідність приниженим

Господь Ісус на початку своєї діяльності покинув Назарет, своє рідне місто, і за перше місце проголошення Доброї Новини обрав північний регіон Палестини, місто Капернаум. Воно лежало на землях, які колись належали до поколінь Завулона й Нефталі. Ці два покоління Ізраїля найраніше за всіх своїх побратимів, 734 року до Христа, зазнали нищення й неволі з боку непереможної тоді Асирії (пор. 2 Цар 15, 29). Замість юдейських поколінь ці території заселили погани, а для розсіяних там ще євреїв настали вісім століть утисків і приниження. Більш-менш стільки само років відділяє нинішній Київ від знищення його татарами.

Те, що вчинив Ісус, було, по-перше, сповненням пророцтва Ісаї (Іс 8, 23 – 9, 3). По століттях тьми Його вчення та зцілення, які Він звершував, були світлом для юдеїв, що мешкали в Капернаумі. Цей жест Ісуса заповідав визволення й відбудову Вибраного народу, зв’язку дванадцяти поколінь Якова. По-друге, оселення на теренах, зайнятих поганами, було новим пророчим жестом Ісуса, який заповідав зміну попереднього ходу подій: що замість мілітарної експансії поганства проти Ізраїля цей же Вибраний народ занесе Добру Новину до поганських народів.

У Капернаумі жило чимало рибалок. Господь Ісус побачив двох із них, Петра й Андрія, і покликав їх, аби пішли за Ним. Напевно тієї миті вони ще не розуміли, що це означало. То вони удвох стали першими двома каменями фундаменту відновлюваного народу Ізраїля, зайнявши місце синів Якова – Завулона й Нефталі. Очевидно, що фундаментів відновлюваного ізраїльського народу мало бути дванадцять, як було дванадцять поколінь Ізраїля, й тому Господь Ісус одразу потім покликав наступних апостолів: Якова і Йоана, а потім решту.

Те, що Господь Ісус зробив у Капернаумі, залишається для нас знаком. Нехай буде наука для Церкви, що наш Господь розпочав віднову народу з занесення слів надії та зцілення двом найбільш приниженим і забутим родам. І ті, які зайняли два перші місця у гроні Апостолів, теж мали не забувати тих, кого забув світ. Бо ж вони були покликані не тільки як ті, що мали слухати слів Ісуса, немов учні у школі, але покликані як рибалки, тобто як ті, що мають бути співпрацівниками, співтворцями діла. Від початку вони мали бути рибалками людей, тобто місіонерами. Після Воскресіння Христа вони занесуть Євангеліє поганам – і св. Петро це зробить першим.

Є також у діях Христа Господа наука і для Церкви як Вибраного народу, який постійно ще переживає часи свого розсіяння посеред поган. З боку людей невіруючих ми не повинні наївно сподіватися тільки толерантності, а тим більше того, що отримаємо якісь привілеї. Але навіть на брутальну агресію Церква, вірна вченню свого Господа, має тільки одну єдину відповідь: євангелізацію, тобто занесення світла тим, хто мешкає у смертній тіні. Це – світло Божого прощення всіх гріхів тим, які навертаються, світло зцілення від хвороб душі й тіла, і слово покликання до родини дітей Божих.

Хто, як апостоли, почув слово покликання до співтворення великого діла духовної віднови, той уже не переживатиме розчарувань, що на цім світі ми зазнаємо утисків, і що несправедливість може тривати довго. Він знатиме, що на агресію християнин не відповідає подібною агресією. Християни мають що дати світові: велику програму відновлення людини і суспільства, а не тільки перемогу у воєнній кампанії. Мета християнської місії – не тимчасова перемога на землі, а провадження людей через земне царство до Царства Небесного.

http://www.credo-ua.org/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/