Головна

Церква сьогодні готова витримати будь-які приниження

Вдивляючись у Христа, який хрестився у Йордані, ми сміло кажемо: що Церква сьогодні повинна і готова витримати будь-які приниження, Церква повинна стати поруч з тим, у кого забрали завтрашній день, забрали свободу і право, стати поруч з тими, хто сьогодні є у розпачі. Про це сказав сьогодні Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у проповіді до вірних під час Архиєрейської Літургій в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового, у один з найбільших свят у Літургійному році – Богоявління Господнє.

Це свято пов’язане з подією хрещення Ісуса Христа в ріці Йордан, яке він прийняв з рук Іоана Предтечі.

У цей день ми чуємо, розповів Предстоятлеь, як Євангеліє сповіщає, що Іоан злив воду йорданську на голову Ісуса, а Той вийшов з води – небеса відкрилися і людству об’явилася Пресвята Трійця – Богоявління у трьох особах. Отець промовляє, Дух Святий сходить над водами, а Син Божий хрещається у Йордані від Іоана.

У своїй проповіді Блаженніший Святослав пояснив, чому Христос прийшов саме на Йордан і що означало хрещення Сина Божого.

За словами проповідника, з географічної точки зору річка Йордан тече у тектонічному розломі земної кулі. Це є найнижче місце на всій земній суші.

«Слово Боже, Бог найнижче сходить з небес, упокоряє себе, понижує себе задля спасіння людини. З духовної точки зору, Ісус приймаючи хрещення від Іоана, стає поруч зі своїм народом, поруч з грішниками», – сказав він.

Пояснюючи на сучасний лад, Блаженніший сказав, що прийняти хрещення для релігійного діяча в той час від Іоана – набути собі найгіршої антиреклами. Бо це хрещення отримували люди, які були відкинуті тогочасним суспільством.

«І ось сам Бог стає посеред них, як один з грішників. Він бере на себе їхню біду, їхній розпач, безнадію, щоб дати їм надію, очистити від гріхів. Він принижує себе перед тогочасними грішниками, щоб повернути людині високу гідність сина і доньки Божої. І саме це найнижче місце, суспільне дно стає часом і простором Богоявліня. Бог об’являється приниженим», – пояснює настоятель греко-католиків.

Він наголосив, якщо завданням Христа було являти Бога людям – завданням Церкви є продовжувати це Богоявління!

По закінченні Літургії вірні на чолі зі своїм проповідником вийшли на «український Йордан» – Дніпро, де освятили воду.

«Але цю воду ми хочемо понести далі. Нею ми хочемо освятити наші домівки, наші серця, наш життєвий простір, бо як колись Христос явився у Йордані, так само й сьогодні він хоче явитися у моєму і вашому житті, щоб зробити його світлим, плідним, повним Божої сили і Божого слова», – сказав Блаженніший Святослав.

«Нехай ця йорданська вода – цей символ Богоявління і присутності Бога, Єдиного серед нас у Трійці, буде джерелом освячення, просвічення і сили. А Христос, Слово Боже буде нашою надією, яка зможе як колись над Йорданом і сьогодні нам відкрити небеса», – побажав Глава Церкви всім вірним і людям доброї волі.

Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/