Головна

Силою Хрищення ми є учнями та місіонерами!

На особливий плід Хрищення, яким є те, що воно вчиняє нас членами Христового Тіла та Божого люду, звернув увагу Папа Франциск. Розпочавши попередньої середи цикл повчань про Святі Таїнства, цього разу він знову говорив про Хрищення, зазначивши, що подібно як «з покоління у покоління передається життя, так само і з покоління в покоління, через відродження у хрищальній купелі, також передається благодать, і завдяки цій благодаті Божий люд прямує крізь час, немов ріка, яка напоює землю та поширює у світі Боже благословення».

Святіший Отець зауважив, що після того, як Христові учні, відповіли на Господній наказ іти та христити, відтоді і дотепер існує «ланцюг передавання віри», і кожен з нас «є ланкою цього ланцюга». Це також вимагає того, щоб передавати віру своїм дітям, аби вони, у свою чергу, коли виростуть, змогли охристити своїх дітей. А це тому, що «Хрищення робить нас частиною Божого люду, який передає віру».

«Силою Хрищення ми стаємо учнями-місіонерами, покликаними нести Євангеліє світові», – вів далі Папа Франциск, цитуючи своє Апостольське Напоумлення «Радість Євангелія», а якому йдеться і про те, що «кожен охрищений, якими би не були його функція у Церкві та рівень знання своєї віри, є активним суб’єктом євангелізації». Тому, «нова євангелізація» повинна включати оновлену участь всього Божого люду, який є, одночасно, і учнем, тому що отримує віру, і місіонером, тому що її передає. Саме таким, за словами Наступника святого Петра, є плід Хрищення. І в Церкві всі, від найменшого до найбільшого, і навіть Папа та єпископи, є учнями, але також всі є передавачами віри. Святіший Отець також наголосив, що кожен повинен бути учнем, бо без цього не зможе бути місіонером.

«Існує нерозривний зв’язок між містичним та місіонерським вимірами християнського покликання, які обоє закорінені у Хрищенні», – зауважив далі Папа, пояснюючи, що, отримуючи віру у Хрищенні, ми приймаємо діяння Святого Духа, який спонукає нас визнавати Ісуса Христа Божим Сином. Таким чином, всі охрищені жити сопричастям з Пресвятою Тройцею та його передавати іншим.

Наступник важливим аспектом, на який звернув увагу Святіший Отець, є те, що «ніхто не спасає сам себе». Ми є «спільнотою віруючих, Божим людом, і у цій спільноті відчуваємо красу можливості ділитися досвідом любові, яка всіх нас випереджує, але, одночасно, кличе бути “каналами” благодаті одні для одних, не зважаючи на наші обмеження та гріхи». А тому «спільнотний вимір» не є чимось зовнішнім, якимось обрамленням, але «інтегральною частиною християнського життя, свідчення та євангелізації».

http://popefrancis.org.ua/wp-content/uploads/2014/01/1_0_762092.jpgПідсумовуючи це повчання, щоб ще раз підкреслити важливість Хрищення, Папа Франциск вказав на приклад християнської громади Японії. «Ця спільнота, – розповів він, – зазнавала жорстоких переслідувань на початку XVII століття. Там було багато мучеників, членів духовенства було вигнано, а тисячі вірних були убиті. У Японії не залишилося жодного священика, всі були депортовані. Отож, громада перейшла у підпілля, зберігаючи віру та приховано молячись. А коли народжувалось дитя, батько або мати його христили, тому що охристити можуть всі. Коли через два з половиною століття, через 250 років, до Японії повернулися місіонери, тисячі християн вийшли на яв і Церква наново розквітла. Вони витривали завдяки благодаті Хрищення! Це щось величного, чи не так? – зауважив Святіший Отець. – Божий люд передає віру, христить своїх дітей та прямує вперед».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/