Головна

Шлях до спасіння – Зарваниця зустрічає молодь

Зарваниця – те місце де люди відчувають духовне об’єднання людини з Богом. Майже кожного місяця відбуваються величні всеукраїнські прощі до Зарваниці, які укріплюють духовний стан людини. Кожного року Зарваниця зустрічає тисячі людей з різних областей України. Традиційно люди приїжджають до Зарваниці автобусом, але не менше людей ідуть на прощу пішки: хто з Тернополя, хто з Хмельницька, хто з Рівного, хто з Франківська, хто з сіл, що розташовані рядом зі Зарваницею.

Тринадцятого числа цього року також розпочиналася Всеукраїнська проща для молоді до Зарваниці. Паломництво присвячувалося року віри, а також 1025 році хрещенні Русі. З усіх областей України на прощу приїхала величезна кількість молоді.

При в’їзді в Зарваницю відбувалася реєстрація учасників прощі. Багато людей втомилися після дороги тому мали можливість відпочити на святій земля. Люди споруджували палатки і трохи відпочивали. О четвертій годині біля парафіяльної церкви відбулася зустріч молоді з патріархом УГКЦ Святославом Шевчуком. На зустрічі патріарх закликав молодь приходити з року в рік до тої школи любові, до якої кличе нас Діва Марія. Протягом цілого дня волонтери продавали диск патріарха нашої церкви в якому він відповів на сто найважливіших питань молоді про духовні істини.

В п’ятій годині дня відбулося  освячення пам’ятника Папі Івану-Павлу ІІ біля купелі св. Анни. А через пів години на головній площі відбулася вервечка.

А в сьомій годині дня почалася вечірня у каплиці біля парафіяльної церкви. Протягом всього цього часу біля церкви велика кількість священників сповідали людей, адже саме та проща вважається вислуханою Богом, коли людина посповідалася і причастилася на цій прощі. Після вечірньої відбулася Архиєрейська Свята Літургія в тій же каплиці. Протягом цього Богослужіння усі прочани мали можливість поцілувати і попросити в чудотворного образу Пресвятої Богородиці, який знаходився в парафіяльній церкві. Цікаво, що протягом цілого дня до образу стояла величезна черга, аж на вулиці. Треба було вистояти не менше двох годин до образу Богородиці.

Після Богослужіння відбувся довгоочікуваний похід всіх прочан зі свічками до чудотворного місця. Вже було абсолютно темно на вулиці, тому панувала надзвичайно духовна атмосфера. Люди йшли й наспівували молитву до Богородиці. Кожні хто пройшов цю відстань розташовувалися на площі біля собору де відбувся молебень до Богородиці, після якого відбулося освячення води, а вже потім люди зібралися на хресну дорогу, яка відбулася приблизно опівночі. В цей же час люди пішли на співоче поле, адже там мав відбутися духовно – народний концерт. Думки людей трохи розійшлись і дехто пішов на нічні чування які відбувалися в соборі, парафіяльній і підземній церквах. В основному на співочому полі можна було зустріти лише молодь. Концерт закінчився в третій годині ночі. Після чого всі розійшлась на ночівлю, адже після довгого і виснажливого дня всі були абсолютно втомлені, а попереду ще був наступний день прощі.

А вже чотирнадцятого липня о сьомій годині ранку люди молилися на утреній, яка відбулася у соборі, після якої о восьмій годині відбувся похід владик і священиків від собору до подіуму на чудотворному місці.

О пів на дев’яту Блаженійший Святослав очолив Архієрейську Святу Літургію. Проповідь його зверталася до всіх, особливо до молоді:

«На цій прощі ми ставимо собі найважливіше питання: ким є той Бог в якого повірив рівноапостольний князь Володимир, і ким є той Бог третього тисячоліття для нас? І відповідь ми знаходимо в Євангеліє. Той люблячий Бог, який перший вийшов на пошук людини і показав своє обличчя. Він не є безсловесний. Не лишився у мовчанці, а зустрів нас словом. Ісус Христос – син Бога, який прийшов і був між нами, говорив до нас людською мовою. І подарував нам жертвенну любов. Бог є любов. Віра в Бога – це ніщо інше, як відповідь на Його запрошення до вічного життя. Тому вже три тисячоліття Євангеліє є проявом Божої відповіді до нас. Тому ми маємо прислухатися до тих слів, які говорив нам Ісус, щоб і самим відповісти на його прояв любові до нас».

Після Богослужіння багато людей вже готувалися до виїзду, крім того падав сильний дощ. Тим не менше, ще протягом дня відбулося декілька Святих Літургій.

Кияни також взяли участь у цій прощі. Більше тридцяти людей вирушило автобусом з Києва до Зарваниці, щоб стати учасником прощі. Молодь об’єдналася з різних греко – католицьких парафій Києва. Протягом дороги парафіяни мали можливість роздумувати над собою і своїм життям, багато молитися і духовно поєднатися з Богом.

Матеріал та фото Олега Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/