Головна

«Головне моє послання можна було б висловити словами воскреслого Ісуса Христа: “Мир вам!”»

З 26 по 30 червня Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) перебуватиме з офіційним візитом у Республіці Польща (РП).

Зокрема, 27 червня у Варшаві Предстоятель УГКЦ візьме участь у Панахиді з нагоди 70-х роковин Волинської трагедії, на якій також будуть архиєпископ Юзеф Ковальчик, Примас Польщі, кардинал Казімєж Нич, Митрополит Варшавський, і Президент Польщі Броніслав Коморовський. Після молитви Глава УГКЦ матиме особисту зустріч із Президентом Польщі.

Наступного дня, 28 червня, Верховний Архиєпископ матиме офіційну зустріч із маршалком Сейму РП Евою Копач та окрему зустріч із маршалком Сенату РП Богданом Борусєвічем.

Напередодні Глава Церкви повідомив польські медіа, що спершу візит планувався як «винятково душпастирський», щоб відвідати наших вірних на півночі Перемишльсько-Варшавської архиєпархії з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення України-Русі. «Однак у зв’язку з обставинами (70-ті роковини Волинської трагедії) та новими акцентами в питанні польсько-українських відносин, наш візит набув іншого характеру. Він має статус державного з польської сторони. Під час цього візиту я вперше зустрінуся з Президентом Польщі, маршалком Сейму, маршалком Сенату. Головне моє послання можна було б висловити словами воскреслого Ісуса Христа: “Мир вам!”», – заявив Отець і Глава греко-католиків.

Блаженніший Святослав має намір «винести на абсолютно новий рівень справу польсько-українського примирення». «Ця справа виражена простими словами, що вперше написали польські єпископи до єпископату Німеччини одразу після Другої світової війни: прощаємо і просимо прощення», – зазначає Предстоятель УГКЦ.

«Ми не владні над нашою історією. Вона складна. Ми сьогодні повинні бути настільки зрілими – і з українського, і з польського боку, – щоб мати силу дивитися в майбутнє. На відміну від минулого, ми владні над майбутнім. Переконаний, що ми – поляки та українці – два братні європейські народи, які покликані разом будувати спільне європейське майбутнє», – каже він.

Блаженніший Святослав вважає: якщо ми підходитимемо до питання Волинської трагедії «суто по-людськи», то завжди заходитимемо «у глухий кут». «Бо по-людськи кажучи, коли жертва сьогодні сама не може висловити акту прощення, тоді того прощення більше не існує, тобто від її імені ніхто не може говорити. Отже, попадаємо в розпуку, бо це означає, що прощення як таке неможливе. Але з християнського погляду маємо зовсім іншу парадигму, тому що і жертви, і їхні кривдники були християнами – членами Церкви Тіла Христового. Церква може і повинна бути сьогодні їхнім голосом… Тільки християнин має здатність і силу прощати. Безперечно, Церква сьогодні повинна стати прикладом і для політиків, і для крайніх націоналістів чи шовіністів, яким важко сказати до свого ворога: “Прощаю і люблю”. Рани ще є. І ми не можемо очікувати, що їх загоєння настане з політичного поля, воно може бути лише від того, що ми називаємо християнським прощенням», – переконаний Глава УГКЦ.

Під час візиту до Польщі Предстоятеля УГКЦ супроводжуватимуть чотири митрополити: Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишльсько-Варшавський, Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський.

Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/