Головна

Папа Франциск: Лише євангелізуючи, Церква стає Матір’ю

Щодня у Службі Божій, яку Папа Франциск очолює в каплиці ватиканської резиденції «Святої Марти», де він мешкає, беруть участь працівники різних ватиканських інституцій. Наприклад у середу, 17 квітня, у ранковій Євхаристійній молитві з Папою взяли участь працівники Інституту Релігійних Справ, так званого, ватиканського банку. Звертаючись із коротким словом до присутніх, Святіший Отець запропонував роздумати над прочитаним того дня біблійним уривком з книги Діянь Апостолів, у якому Богом натхнений автор описує життя першої громади християн, розповідаючи про те, як послідовники Ісуса жили у мирі та любові та про перше переслідування вірних, яке розпочалось після каменування диякона Стефана. На думку Папи Франциска – це частково є стилем життя Церкви: між миром любові і переслідуваннями.

Багато із тих перших християн, утікаючи від переслідувань, подались у Юдею та Самарію, де почали розповідати про Месію, звіщати місцевим людям Євангеліє Господа Ісуса, тобто розпочали євангелізацію тих народів, які ще не пізнали Христа Спасителя. Ті перші християни опинилися в чужому краї самі, без підтримки апостолів, які на той час залишися свідчити про Месію в Єрусалимі. Вони лише нещодавно отримали Хрищення, але вже мали сміливість іти і проповідувати про Ісуса іншим людям, які вірили їхнім словам, їхньому свідченню. Ті перші християни, як зазначає Святіший Отець, мали лише «силу Хрищення», яка давала їм апостольську сміливість, силу Святого Духа.

Вселенський Архиєрей, як завжди простими і щирими словами, заохотив учасників Богослужіння, але також й усіх нас, за прикладом перших християн, вірно свідчити про Ісуса Христа нашим життям, нашим добрим прикладом, нашими словами. Він наголосив, що саме сила Святої Тайни Хрищення спонукає усіх християн до сміливого і вірного звіщення Ісуса Христа у різних життєвих ситуаціях, навіть у таких тривожних обставинах як переслідування. Він наголосив, що лише євангелізуючи, Церква стає Матір’ю, яка народжує дітей; а коли ми не свідчимо про Ісуса нашим життям, коли не звіщаємо про Ісуса іншим, коли не євангелізуємо, то Церква стає не Матір’ю, а стає Церквою-нянькою, яка піклується дитиною, щоб її приспати. Вселенський Архиєрей запросив присутніх роздумати і застановитись над відповідальністю, яка покладена на кожного християнина Святою Тайною Хрищення.

Папа пригадав переслідування у Японії в ХVII столітті, коли усіх католицьких місіонерів вигнали з країни і численні християнські громади залишились без священиків продовж 200 років. По закінченню переслідувань, повернувшись, душпастирі застали надзвичайно приємну картину, повні життя християнські громади: усі хрищені, катехизовані, повінчані, тобто все, як і годиться. І усе це завдяки свідомим мирянам, які розуміли відповідальність Святої Тайни Хрищення, яку вони отримали.

Вселенський Архиєрей Франциск наголосив, що також і ми маємо велику відповідальність як християни, як особи, що прийняли святу Тайну Хрищення – звіщати Ісуса Христа, розвивати Церкву, продовжувати Її материнську плідність. Бути християнином – це не означає лише ревно виконувати свої обов’язки лікаря, адвоката чи інші, але, в першу чергу, це «є дар, який дозволяє нам прямувати вперед із силою Святого Духа, звіщаючи Ісуса Христа».

Останньою думкою, якою Святіший Отець поділився із вірними у своїй проповіді під час ранкової Святої Меси у каплиці резиденції «Санта Марта», була згадка про Пресвяту Богородицю. Він зазначив, що Пречиста Діва Марія під час того переслідування перших християн багато молилась за учнів та послідовників Свого Сина і підтримувала та надихала до євангелізації. А на закінчення Папа заохотив усіх до молитви за те, щоб Господь подав нам ласку «стати сміливими християнами і впевненими у тому, що Святий Дух, Який живе у нас, Якого ми отримали у Святій Тайні Хрищення, завжди нас спонукає до проповідування про Ісуса Христа власним життям, нашим свідченням і також нашими словами. Нехай так буде!»

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va/news/сайту Радіо Ватикану

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/