Головна

"Радію, що іконописання живе": Блаженніший Любомир

Субота, 28 лютого 2009, 11:34

"Дуже радію, що іконописання живе, що воно не є тільки старовинним мистецтвом, а, подібно як і людське передання, традиція, передається з покоління в покоління. Передавання мистецтва писати ікони, разом з тою вірою, яка дає натхнення іконописцям, є тим скарбом, який, сподіваюсь, і ми, через сучасних митців, передамо нашим наступникам", - сказав Блаженніший Любомир, під час вручення йому ікони Благовіщеня Пресвятої Богородиці. При цьому Предстоятель УГКЦ сердечно подякував за молитовний дарунок.

Add a comment

Читати далі: "Радію, що іконописання живе": Блаженніший Любомир

 

Ватикан: туризм має бути етичним та "зеленим"!

Субота, 28 лютого 2009, 11:32

Туризм має бути "етичним, зеленим та відповідати якісним вимогам у всіх своїх галузях", констатує Папська рада душпастирства мігрантів та подорожуючих. "Зміни клімату становлять предмет великої турботи в глобальному вимірі. Вони є проблемою, яка стосується всіх нас, оскільки ми живемо в спільному домі, яким є для нас Земля".

Add a comment

Читати далі: Ватикан: туризм має бути етичним та "зеленим"!

 

Керівництво української греко-католицької церкви під радянським режимом, 1946-1989: сучасні підходи вивчення релігійного підпілля

Четвер, 26 лютого 2009, 18:00

"Образи сили духу"

Серед багатьох тем радянського періоду, що викликають науковий інтерес, вирізняється історія підпільної Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ). З 1946 по 1989 рр., опинившись на нелегальному становищі, УГКЦ змушена була пристосовуватись до умов, що під багатьма оглядами є безпрецедентними в історії релігії. При цьому УГКЦ спромоглася зберегти свою структуру, виплекати два покоління церковних проводирів і зберегти приховану, а то й явну прихильність численних верств населення в умовах тоталітарної держави, яка цілеспрямовано і систематично контролювала будь-які прояви релігійної діяльності. Від 1946 р. УГКЦ була не тільки найчисельнішою забороненою церковною спільнотою в світі. Вона була єдиною широко вкоріненою соціальною інституцією в Україні, що уникла контролю офіційних радянських установ. Наприкінці 1980-х рр. УГКЦ вийшла з підпілля достатньо сильною, щоб відігравати визначну роль у релігійній, політичній та культурній сферах.

Add a comment

Читати далі: Керівництво української греко-католицької церкви під радянським режимом, 1946-1989: сучасні підходи вивчення релігійного підпілля

   

Послання Папи Венедикта XVI на Великий Піст 2009 року

Четвер, 26 лютого 2009, 17:50

На початку Великого Посту, що є шляхом інтенсивнішого духовного приготування, Літургія пропонує нам три покутничі практики, які дуже близькі біблійній та християнській традиціям - молитву, піст та милостиню, щоб приготувати нас до кращого святкування Пасхи і, таким чином, досвідчити могутність Бога, Який, як почуємо під час Пасхального чування, «перемагає зло, змиває провини, повертає невинність грішникам, радість пригніченим, розвіває ненависть, покоряє могутніх, поширює згоду та мир». Цього року у моєму традиційному великопосному посланні прагну особливо призадуматись над цінністю і значенням посту. Великий Піст, зрештою, пригадує нам про сорок днів посту, які пережив Господь у пустині перед тим, як приступити до Своєї прилюдної місії. У Євангелії читаємо: «Тоді Дух повів Ісуса в пустиню, щоб диявол спокушав його. Він постив сорок днів і сорок ночей і нарешті зголоднів» (Мт 4,1-2). Як Мойсей, перед тим, як отримати Скрижалі Закону (пор. Єз 34,28), як Ілля, перед тим, як зустріти Господа на горі Хорив (пор. 1 Цар 19,8), також Ісус, молячись та постивши, приготовлявся до Своєї місії, початком якої була важка сутичка зі спокусником.

Add a comment

Читати далі: Послання Папи Венедикта XVI на Великий Піст 2009 року

 

Блаженнішому Любомирові – 76

Четвер, 26 лютого 2009, 17:22

Сьогодні, 26 лютого 2009 року, Главі Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішому Любомирові виповнюється 76 років. З нагоди уродин з різних куточків України і світу, від українців і представників інших народів, духовенства і мирян, політиків і громадських діячів, молоді і старших линуть привітання для Глави і Отця УГКЦ з найщирішими побажаннями щедрих Божих благодатей та благословення для подальшого успішного керівництва Церквою. Сьогодні бажають Предстоятелю УГКЦ, щоб "Господь Бог був щедрим на все, що сприяє здійсненню його пастирського служіння, зростанню і поглибленню братніх взаємин між єпископами, священиками та мирянами Церкви".

Add a comment

Читати далі: Блаженнішому Любомирові – 76

   

Сторінка 96 з 103

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/