Головна

Свята Ольга – рівноапостольна київська княгиня

Четвер, 17 серпня 2017, 21:54

knyaginya-olgaОднією з найбільш величних постатей української історії є свята рівноапостольна київська княгиня Ольга. 24 липня всі віруючі християни вшановують пам'ять цієї великої святої. Вона була надзвичайно сильною особою, наділеною світлим характером та великою мудрістю.

Достовірних даних про походження Святої Ольги немає, та існує версія згідно з якою вона походила з Пскова із династії Рюриковичів. Після трагічних подій, які сталися з її чоловіком князем Ігорем, Ольга була змушена очолити Київську Русь. Оскільки князь Святослав був ще не повнолітнім, княгиня правила величною державою від імені сина. З Божою допомогою, вона управляла Руссю близько 20-ти років. Керівництво Ольги припадає на період з 945 по 964 рр.

Add a comment

Читати далі: Свята Ольга – рівноапостольна київська княгиня

 

Про сприйняття Бога сучасною людиною

Середа, 16 серпня 2017, 11:29

imagesГоворити, що у сучасному «церебрально відкритому суспільстві» немає жодних проблема із сприйняттям Бога – це або лукавити, або говорити неправду. В першу чергу це відчувають ті, що «професійно займаються богослов’ям». Останню фразу свідомо взяв у лапки, адже «професійно займатись» можна чим завгодно, лише не богослов’ям. Тому говоритиму про тих, хто «намагається говорити про Бога», взоруючись на вимогах академічного середовища. Останні, за умови наявності відсотка самокритики та здатності прислухатися до себе, визнають, що, за невеликим винятком, сучасні «богословські тексти» нагадують оформленні відповідно до академічних вимог сухі канцелярські звіти «про Бога», де у намаганні «щось сказати про Бога» не залишається нічого, як звернутися до древніх авторів патристичних, тобто тих, у кого ще була незатерта природна людська здатність сприймати божественне

Add a comment

Читати далі: Про сприйняття Бога сучасною людиною

 

Канон Святого Письма: католицький погляд

Понеділок, 14 серпня 2017, 19:23

8624753Християни вживають поняття «Біблія», «Святе Письмо», «Писання», «Старий Завіт», «Новий Завіт», «Священні Книги». Все це стосується збірки священних книг, які, власне, об’єднує — як вірять християни — Богонатхнення.

Проте (як про це не лише фахівці дискутують, а й помітили спостережливі віряни) ця збірка не всюди однакова. Так званий «канон» Святого Письма відрізняється за кількістю книг у католиків, протестантів і православних. Якщо є загальна згода, що «Біблію» (чи «Святе Письмо») ми називаємо «священною книгою», то тривають суперечки, з яких конкретних книг вона складається. Іншими словами, що саме входить до канону Святого Письма і чому?

Add a comment

Читати далі: Канон Святого Письма: католицький погляд

   

Успінський піст - Спасівка

Понеділок, 14 серпня 2017, 09:41

icon-Bohorodycja01Християни перших віків до великих празників завжди приготовлялися постом і молитвою. З цієї священної практики зчасом розвинулися коротші чи довші пости. На першому місці стоїть тут Великий Піст перед світлим празником Господньої Пасхи. Перед празником Христового Різдва ввійшов у звичай піст Пилипівки. З особливого культу до святих верховних Апостолів Петра й Павла зродився піст Петрівки. А вкінці, прийшов наймолодший з чотирьох річних постів, піст Успінський. Ним ми приготовляємо себе до найбільшого празника Пресв. Богородиці, її святого Успіння. І в той спосіб наслідуємо пости й молитви Преч. Діви Марії, що ними Вона готовилася на стрічу Своєму Божому Синові у Своєму святому Успінні. Успінський піст знаний в нас також як Богородичний, Спасо-Богородичний чи Спасівка. Тут звернемо увагу на історію цього посту, час його тривання та його практику у перших віках християнської Руси-України. Add a comment

Читати далі: Успінський піст - Спасівка

 

Я не вважаю корупцію однією з найбільших проблем українського суспільства – військовий капелан Зелінський

П'ятниця, 21 липня 2017, 14:50

EE8AA18D«Нам немає сенсу боротися за тіло української держави на cході, якщо вона загубить свою душу через корупцію» – такою є позиція Держсекретаря США Рекса Тіллерсона. Її повторюють і багато європейських друзів України. Але корупція є наслідком, а не причиною проблем з трансформацією українського суспільства, переконаний священик УГКЦ, військовий капелан 36-ї окремої бригади Морської піхоти ВМС ЗСУ отець Андрій Зелінський. Судити про це морському піхотинцю, який у рясі та бронежилеті пройшов АТО та має звання «Народний герой України», дозволяє не лише цей його досвід, а і три академічні дипломи – філософський зі Стемфорду, богословський – з Григоріанського університету в Римі та політологічний – з Києво-Могилянської академії.

Add a comment

Читати далі: Я не вважаю корупцію однією з найбільших проблем українського суспільства – військовий капелан Зелінський

   

Сторінка 19 з 82

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/