Головна

Історичні постаті у християнстві

Любомир Гузар. Людина з янголом на плечі

Понеділок, 29 серпня 2016, 23:17

006c414-guzar-1050Це інтерв'ю записане ще до загибелі Павла Шеремета для проекту "Ядро нації", яке наразі в процесі запуску.

Цей текст мав його відкривати. Ми довго не публікували розмову, але вирішили більше не чекати.

* * *

"Пригадуєте, що Василь Стус писав своєму синові? "Бажаю, аби голуби сідали тобі на плечі". От Гузару вони точно сідають…", розповідає Мирослав Маринович.

Add a comment

Читати далі: Любомир Гузар. Людина з янголом на плечі

 

Донька єврея-корчмаря, яка стала християнською черницею і популяризаторкою української культури

Субота, 13 серпня 2016, 09:28

ArticleImages_64214_severyna19Донька єврея-корчмаря із села Настасів на Західному Поділлі, що у теперішньому Теребовлянському районі Тернопільської області, Северина Париллє була однією із подвижниць української етнографії між Першою і Другою світовими війнами. Її охрещення у Греко-Католицькій Церкві, прийняття монашого постригу і подальша жертовна праця для українського народу як педагога, серед представників якого вона виросла і який щиро полюбила, – один із прикладів, який спростовує заяви окремих авторів, що юдеї на теренах другої Речі Посполитої вихрещувалися заради вигоди і то в латинський обряд.

Add a comment

Читати далі: Донька єврея-корчмаря, яка стала християнською черницею і популяризаторкою української культури

 

«Мій оптимізм базується на тому, що Бог нас тримає і провадить»

Вівторок, 02 серпня 2016, 00:15

sapeliak_andrij1111311Осіннього дощового дня 2013 року літній чоловік, дуже скоромно вбраний, спираючись на втомлену палицю, зайшов у сіре від негоди за вікном приміщення Личаківської міграційної служби Львова. На 93 році життя владика Адрій Сапеляк, найстарший єпископ греко-католицької церкви, вирішив прийняти українське громадянство.

Він просто пояснив своє рішення позбутись усіх привілеїв і чималих статків за кордоном: «Я 15 років живу в Україні і тішусь з того, що можу тут жити і вмирати. Коли я був поза Україною, я завжди працював для українців. Я так жив Україною, що хотів їхати в саме її серце. Це моє свідоме рішення — стати громадянином України».

 

Add a comment

Читати далі: «Мій оптимізм базується на тому, що Бог нас тримає і провадить»

   

Отець Єремія Ломницький

Понеділок, 04 липня 2016, 13:09

4v3 липня парафія св Миколая Мирлікійського на Аскольдовій Могилі молилася за прославу Слуги Божого отця Єремію Ломницького, ЧСВВ, співзасновника Згромадження Сестер Служебниць. Цього світлого Божого дня сповнилося 100 років із дня його мученичої смерті на засланні у російському Симбірську.

Отець Єремія Ломницький був сповнений Божого Духа. Саме ця свята наповненість його душі й надихала його на добрі вчинки, на корисні, навіть великі справи в ім'я Христової Церкви. Не мислив себе бездіяльним, перебував завше у якісь праці. У праці над вдосконаленням власної душі та розуму, у праці з іншими людьми, які мали прозріти, змудріти, за його ж прикладом зміцніти у вірі, врешті-решт, стати кращими і близькими Господові. Відчуваючи у собі присутність Божого Духа, хотів поділитися частинкою Його з кожним. Жертовний, духовний учитель. Саме так можна назвати отця Єремію Ломницького.

Add a comment

Читати далі: Отець Єремія Ломницький

 

Папа Пій X і Митрополит Андрей

П'ятниця, 22 квітня 2016, 11:11

654321987Можливо, що для широких кіл української громади, зокрема в діяспорі, не точно відомо, що Папа Пій X святий, має великі заслуги не тільки для Вселенської, але теж і Української Католицької Церкви. У 1891 році помер кардинал-патріярх Венеції і Папа Лев XIII призначив на те становище кардинала архиєпископа Йосифа Сатро. В тому часі часто приїздив до Венеції єромонах Чину СВВ Андрей Шептицький. Він у монастирі мехіратистів св. Юрія шукав у архівах за перводруками і рукописами, які в XV сторіччі друкувалися у Венеції.

Add a comment

Читати далі: Папа Пій X і Митрополит Андрей

   

Сторінка 18 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/