Головна

Історичні постаті у християнстві

Єпископ Филип (Феліціян) Шумборський

Неділя, 21 січня 2018, 21:31

Felicjan_SzumborskiНа Аскольдовій Могилі помолилися за упокій душі єпископа УГКЦ - Филипа Шумборського (1771-1851), вихідця з Острога. Єпископ Филип був ревним християнином, з непохитною вірою та щирою душею. Завжди активно та сміливо захищав права греко-католиків.

Филип Шумборський навчався в парафіяльній школі на Волині, а також в місцевій Василіянській колегії. У 1789 році став монахом Чинусвятого Василія Великого, з чернечим ім’ям Феліціян. Протягом шести років, навчався в Браунсберзькій єзуїтській колегії, а вже після її закінчення отримав священичі свячення з рук Холмського єпископа Порфирія Скарбека-Важинського. Маючи богословську освіту та хороший багаж знань, на протязі двох років, починаючи з 1802 року, працював професором унійної духовної семінарії в Холмі, а також був приватним учителем в домах шляхетських родин.

Add a comment

Читати далі: Єпископ Филип (Феліціян) Шумборський

 

Історія князя Аскольда

Середа, 17 січня 2018, 10:54

51d3b4028fb42Легендарний правитель Києва Аскольд (бл. 864–882) є мабуть найбільш суперечливою постаттю початкового періоду вітчизняної історії. У працях Б. О. Рибакова, М. Ю. Брайчевського, М. Ф. Котляра цей діяч постає фактичним фундатором Південної Русі, першим її видатним полководцем і дипломатом, який не тільки затвердив статус держави на політичній арені, а й прийняв християнство, наблизивши києво-руську державу до передових освічених культур тогочасного світу.

Проте переважна більшість істориків, критично ставлячись до літописних згадок про Аскольда, оцінюють його значно скромніше. На думку низки авторів, літописним подробицям «правління Аскольда» довіряти не слід, єдина інформаційна цінність переказів про Аскольда зводиться по суті до того, що вони відбивають факт проникнення підприємливих ватажків норманських (варязьких) загонів до південної частини майбутніх земель Русі ще до затвердження у Києві династії Рюриковичів.

Add a comment

Читати далі: Історія князя Аскольда

 

16 січня – день пам’яті єпископа Михаїла Руснака

Середа, 17 січня 2018, 10:38

6325412563На Аскольдовій Могилі помолилися з упокій душі почесного Торонтського єпископа Махаїла Руснака. Він народився 21 серпня 1921 року в штаті Пенсільванія, в сім'ї словацьких емігрантів Андрія та Марії. У 1920 роках, під час економічної депресії в США, його сім’я повернулася в Словаччину. Там, Михаїл Руснак навчався в місцевій школі, а вже по її закінченні, в серпні 1942 року, вступив до Згромадження редемптористів. Також, навчався на Богословському факультеті святих Кирила та Мефодія у Словацькому університеті в Братиславі.

4 липня 1949 року в Пряшеві, Михаїл Руснак був висвячений на священника-редемпториста, отцем Павлом Гойдичем, котрий потім став блаженним священномучеником Католицької Церкви.

Add a comment

Читати далі: 16 січня – день пам’яті єпископа Михаїла Руснака

   

Життєвий шлях Єпископа Мирона Дацюка

Неділя, 14 січня 2018, 22:40

952865414 січня, на Аскольдовій Могилі помолилися за упокій душі Єпископа УГКЦ в Канаді - Мирона Дацюка, котрий вірою та правдою все своє життя служив Богу. Владика Мирон Дацюк народився 16 листопада 1919 року в місцевості Мондер, що в провінції Альберта, Канада. Походив з родини Бручковських. При народженні його батьки – Лука та Ксенія, дали йому хресне ім’я Михайло.

Коли йому виповнилося 16 років, вирішив обрати шлях служіння Богу та Церкві, і вступити до Чину Святого Василія Великого. Там отримав монаше ім’я Мирон. Також, навчався у Мондері та Ґрімсбі, провінція Онтаріо. 15 листопада 1942 року склав урочисті довічні чернечі обіти, а 10 червня 1945 року у Ґрімсбі прийняв священиче рукоположення з рук Архиєпископа Василя Ладики. Після чого, був парохом декількох греко-католицьких церков Канади, а також ігуменом монастирів Чину Святого Василія Великого.

Add a comment

Читати далі: Життєвий шлях Єпископа Мирона Дацюка

 

11 січня вшановується пам’ять єпископа Павла Овлучинського

Четвер, 11 січня 2018, 22:56

727px-POL_COA_Suchekomnaty.svgСьогодні, на Аскольдовій Могилі помолилися за упокій душі Павла Овлучинського – церковного діяча, єпископа-коад'ютора Перемишльсько-Самбірсько-Сяноцької єпархії Руської Унійної Церкви. На жаль, до наших часів збереглося дуже мало спогадів та документальних свідчень про його життя та церковну діяльність. Відомо, що Павло Овлучинський народився приблизно в 1600 році, походив із шляхетного роду.

Вже у свідомому віці, вирішив вступити до Чину Святого Василія Великого, де й склав Вічні обіти. Після чого, 24 серпня 1620 року, вже у віці 20 років, був переведений до Єзуїтської колегії у Вільно, де вивчав богослов’я. Також, збереглися факти про його перебування в цій колегії, і в 1627-1628 роках.

Add a comment

Читати далі: 11 січня вшановується пам’ять єпископа Павла Овлучинського

   

Сторінка 13 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/