Головна

Історичні постаті у християнстві

Камінь спотикання – митрополит Ісидор

Понеділок, 19 серпня 2013, 21:32

Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав висловив намір перенести до столиці України мощі Київського митрополита Ісидора, який від імені Руси у 1439 році підписав Флорентійську унію. Такий крок УГКЦ пов’язує із освяченням патріаршого храму в Києві та вважає, що він символізуватиме повернення УГКЦ «до дому».

Така, на перший погляд, невинна заява уже викликала збурення у православному середовищі. Найтолерантніше висловився єпископ УПЦ-КП Євстратій Зоря, на думку якого, перенесення мощів Ісидора однозначно ускладнить діалог між УГКЦ і православними церквами в Україні. Натомість апологет УПЦ-МП Юрій Чорноморець у соціальних мережах назвав намір УГКЦ «плювком» у православних і… «розчарувався».

Add a comment

Читати далі: Камінь спотикання – митрополит Ісидор

 

СВЯТІ МУЧЕНИКИ МАКАВЕЙСЬКІ

Вівторок, 13 серпня 2013, 20:13

Господь Бог любив і благословляв ізраїльський народ. Але коли євреї забули правдивого Бога і почали покланятися ідолам, Господь тяжко карав їх, передусім руками поганських царів, що займали Палестину, руйнували міста, вбивали людей, забирали їх у неволю. Таке нещастя спало на ізраїльтян приблизно 166 року перед народженням Ісуса Христа, коли сирійським царем був Антіох Епіфан, який намагався примусити юдеїв перейти на грецьку поганську віру.

Add a comment

Читати далі: СВЯТІ МУЧЕНИКИ МАКАВЕЙСЬКІ

 

Святий Сікст ІІ, Папа, і сподвижники, мученики

Середа, 07 серпня 2013, 18:04

 

Папа Сікст ІІ нам загалом мало знаний, надто давно він жив (загинув 6 серпня 258 р.), та й Папою був «усього нічого», менше року. Але можна битися об заклад, що всі знають «Сікстинську Мадонну» Рафаеля, а отже – того Папу, який схилився ліворуч від Діви. Так ось, це саме той Папа. Тобто насправді ми всі його добре знаємо!

Add a comment

Читати далі: Святий Сікст ІІ, Папа, і сподвижники, мученики

   

Протистояння язичництва і християнства на Русі: від Оскольда до Володимира

Понеділок, 05 серпня 2013, 20:16

Загальноприйнято вважати, що християнство на Русі веде свій початок від 988 року. Проте тоді християнство було остаточно утверджено на офіційному рівні як державну релігію. Саме ж поширення християнства на Русі, як про це свідчать вітчизняні та іноземні літописні джерела, почалося значно раніше, ще в 860-ті роки і тривало ціле століття.

І. Початок християнізації Русі в ІХ ст. за часів князя Оскольда

Add a comment

Читати далі: Протистояння язичництва і християнства на Русі: від Оскольда до Володимира

 

Празник св. Апостолів Петра і Павла

Четвер, 11 липня 2013, 13:36

Мабуть, неможливо говорити про день свята Петра й Павла без екуменічних алюзій.

Чим є більшість проблем, розколів, труднощів у християнстві? Сварками, обумовленими історико-культурними та особистісними моментами. До цього додаються доктринальні проблеми, відмова у покорі й «застигання» таких становищ, подібне до контрактур на переламах. Хірурги знають: коли зламані кості неправильно зростаються, їх потрібно знову ламати, щоби скласти правильно… Отож і процес розламів та примирень у Церкві зовсім не є солодким.

Add a comment

Читати далі: Празник св. Апостолів Петра і Павла

   

Сторінка 40 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/