Головна

Україна

Літургійна церковнослов’янська мова в мовно-культурній ситуації Галичини ХІХ – першої половини ХХ ст.

Четвер, 14 листопада 2019, 11:24

5447585790Церковнослов’янська мова в Галичині ХІХ – початку ХХ ст. була одним із центральних об’єктів уваги українців-інтелектуалів, фігуруючи в контексті різноманітних культурних ідеологій (панславізм), політичних напрямків (старорусинство, русофільство, москвофільство) і мовних концепцій. Дискусіям на тему церковнослов’янської мови, зокрема як основи літературної мови в Галичині, в українському мовознавстві присвячено чимало ґрунтовних праць, які докладно висвітлюють увесь арсенал аргументів різних таборів цієї непростої боротьби, в якій врешті-решт «жива» мова на народній основі перемогла «мертву» церковнослов’янщину, а насамперед її «мертвонароджений плід» – язичіє [див.: 10; 13].

Add a comment

Читати далі: Літургійна церковнослов’янська мова в мовно-культурній ситуації Галичини ХІХ – першої половини ХХ ст.

 

«Людські стосунки без діалогу та випромінювання любові є мертвими», – Владика Йосиф Мілян

Середа, 06 листопада 2019, 20:17

3E7CFBD7-8E7F-4A6E-95CA-171F166E428C«Євангеліє вчить нас ніколи не тратити надії в житті. Навіть тоді, коли нам здається, що певні речі вмерли та не мають права до життя. Навіть тоді, коли їх не можна реанімувати або воскресити. В Бога немає речей неможливих. Він може торкнутися мар і сказати: «Кажу тобі, встань». Він може підвести нас до діалогу, щоб ми справді були щасливі, та щоб ми розуміли, що фундаментом нашого щастя був, є, і залишається Бог», – про це у неділю, 3 листопада 2019 року, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового говорив Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архиєпархії, під час проповіді до парафіян та гостей Собору.

Add a comment

Читати далі: «Людські стосунки без діалогу та випромінювання любові є мертвими», – Владика Йосиф Мілян

 

30 років тому УГКЦ вийшла з підпілля і вимагала легалізації від Кремля

Вівторок, 05 листопада 2019, 20:14

vyhid_z_pidpillya30 років тому, 29 жовтня 1989 року, після 43 років підпілля греко-католики повернули свій Преображенський храм у Львові. Вже через місяць із Москви повідомили про дозвіл реєструвати громади УГКЦ. Із 1946-го до 1989 року УГКЦ перебувала у підпіллі. Духовенство і миряни пережили важкі періоди в радянський час. 30 років тому церква вийшла з підпілля і розпочався процес її відродження. Як вплинуло підпілля на розвиток УГКЦ і який важливий урок із минулого винесла?

Add a comment

Читати далі: 30 років тому УГКЦ вийшла з підпілля і вимагала легалізації від Кремля

   

Моральна підтримка пенітенціарного службовця

Вівторок, 05 листопада 2019, 12:23

36547854123Слово душпастиря персоналу перед виконанням служби є вкрай важливе.

Під час шикування персоналу, який заступає на чергування 04 жовтня 2019 року відбулося молитовне впровадження і благословення на службовий тиждень чергової зміни ДКВС.

Душпастирі на принципі ротації щотижня відвідують персонал для мотиваційного спонукання службовців бути здатними до виконання своїх обов'язків згідно закону у несприятливих умовах несення служби. Адже, наприклад, патрульна поліція має доволі обмежений час, пов'язаний з безпосереднім ризиком у процесі затримання і конвоювання злочинця, утримання його під вартою в ізоляторі тимчасового тримання.

Add a comment

Читати далі: Моральна підтримка пенітенціарного службовця

 

Храмовий праздник церкви Покрова Пресвятої Богородиці!

Субота, 05 жовтня 2019, 18:53

9-

Храмовий праздник церкви Покрова Пресвятої Богородиці!

14 жовтня (понеділок) 2019 року чекаємо всіх на святкування свята Покрова Пресвятої Богородиці в Національному музеї народної архітектури та побуту України в Пирогові.

Програма святкування:

Add a comment

Читати далі: Храмовий праздник церкви Покрова Пресвятої Богородиці!

   

Сторінка 19 з 130

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/