Головна

«Українське суспільство замало політизоване»

кардинал Любомир Гузар«Я не вважаю, що наше суспiльство полiтизоване. Корумповане – так! На жаль, корупцiя, хабарництво охопили наше суспiльство, ми це бачимо в рiзнi способи. Корупцiя дуже поширена, вона стала способом життя в нас, але це не є полiтика». Таке переконання висловив Архиєпископ-емерит, член Ініціативної групи «Першого грудня» Блаженніший Любомир (Гузар) в інтерв’ю газеті «Факти та коментарі».

Він переконує, що українське суспільство, включно з владою, «замало сполiтизоване».

«Якщо б наша влада, всi гiлки влади, були справдi сполiтизованими, були полiтично виробленими i мали культуру, вони б зовсім iнакше виглядали. А цi люди та Верховна Рада не думають про майбутнiсть, хiба що про свою власну. У нас немає культури полiтики, полiтичної культури, а лише є хабарництво, нагромаджування статкiв. Ми це дуже добре побачили на виборах. I, мабуть, так i буде далі, бо особисто я не бачу в людях справжнього бажання щось змiнювати», – зазначає Блаженніший Любомир.

Проте, вважає Архиєпископ, такої полiтики, яка зараз панує в Україні, нам не треба…

Він також прирівняв владу й гроші до «справжнього наркотика».

«I навiть гiрше. Є така давньоримська фраза: “Влада корумпує, а абсолютна влада корумпує абсолютно”. Знаєте, є люди, якi прагнуть грошей i грають на перегонах чи в карти. Таким людям здається, що вони обов’язково стануть багатими, але найчастiше вони все втрачають. Така сама i влада. Тi, хто її отримує, зазвичай вважають, що влада дає їм можливiсть нiби виправляти свiт, людей, робити їх кращими. А насправдi вони хочуть, аби люди були такими, якими їх хочуть мати можновладці. У цьому й полягає трагедiя так званого владолюбства», – резюмує духовний лідер українців.

«Хто сьогоднi в Українi має задавати тон? – запитує він. – I тон до чого? Хто підкаже, що в життi є вартiсне. Грошi? Влада? Може, для багатьох людей i так. Тiльки я, читаючи Святе Письмо, маю iншi гарнi приклади. Скiльки з того багатства ти вiзьмеш зі собою, нащо тобi це все наостанок? Тон потрібно задавати до розумiння цiнностей», – звертається духівник в інтерв’ю до читачів.



Євген СверстюкДисидент, член ініціативної групи “Першого грудня” Євген Сверстюк впевнений, що в Україні є дві основні проблеми, які необхідно подолати. Про це він заявив ефірі 5 каналу.

“Над нами тяжить два фактори: інерція русифікації, я пам’ятаю той час, коли люди боялися бути українцями. Крім інерції, ми просто не маємо достойного уряду, достойного правління. Ми зберегли ті кадри, які робили русифікацію, які були її учасниками. Ви візьміть більшу частину парламенту, ще недіючого. Вони живуть негативною енергією, вони не здатні до будь-якої творчості”, – наголосив дисидент.

Хартія вільної людини, яку підписали члени ініціативи “Першого грудня” орієнтує людей на позитивну силу добра і на те, щоб можна було створювати щось нове, зауважує Сверстюк. У якості прикладу він наводить Хартію-77, підписану в свою чергу  чеською інтелігенцією.

“Весь світ чекав від Чехів і Словаків, що вони дадуть оцінку тій системі вартостей, які є панівними і є над суспільством. В той час виступ проти влади – став тим, чого чекав народ. Вони виступили і це почув вест світ. Ми спромагалися на подібне у 90-ті роки, я пам’ятаю свої виступи: вони були системним обстрілом тих цінностей, які живуть у нас самих”, – наголосив він.

Сверстюк вважає, що критикувати нинішню владу немає сенсу.

“Ця влада яка є зараз вже достатньо оцінена і критикована. Влада, яка є зараз – це сніг, який весною тане. Вона не заслуговує на те, щоб зосереджувати якісь стріли проти неї. Від нас люди чекають позитиву”, – підсумував дисидент.

http://1-12.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/