Головна

Незабутні сторінки Х фестивалю-конкурсу духовної пісні «Аскольдів глас»

15 грудня 2012 р. у затишній залі НПУ ім. М.Драгоманова відбувся Десятий фестиваль-конкурс духовної пісні «Аскольдів глас». Пісенне свято розпочалося із привітального слова реколектанта о. Йосифа Будая.

У конкурсі цьогоріч брали участь співаки-солісти в народній, академічній та естрадній виконавських манерах віком від 14 до 30 років. Заявки на участь подало дев’ять співаків, серед яких кияни та гості з м. Самбір і м.Івано-Франківськ, а саме: Вікторія Мартин, Лілія Маківка, Любов Павлішак, Юрій Мединський, Христина Шонь, Соломія Щур, Анастасія Друзюк, Оксана Сливка та Олена Захарова.

Кожен конкурсант презентував програму, яка складалася із двох творів. Перший твір присвячувався особі князя Аскольда – мученика за віру Христову, другий обирався із жанру духовної, патріотичної, народно-обрядової музики, авторської музики християнського змісту.

Для оцінювання виступів було запрошене журі у складі 5 осіб. Його очолив народний артист України, композитор та співак, лауреат Національної премії імені І. Франка, лауреат літературних премій імені А. Малишка, Д. Луценка,О. Олеся Анатолій Матвійчук. Серед інших членів журі – поет-прозаїк, лауреат Всеукраїнського конкурсу народної творчості, член Асоціації діячів естрадного мистецтва Зоя Дика; член національної спілки композиторів України, викладач Національної музичної академії України ім. П. Чайковського, співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського Дмитро Щириця; журналіст, провідний редактор та ведучий програм на "Радіо Марія" Сергій Іваницький та віце-канцлер Курії Верховоного Архиєпископа УГКЦ, голова Центру академічного душпастирства Київської Архиєпархії о. Володимир Мальчин.

Після виступу конкурсантів присутніх у залі вітали гості пісенного свята – Дитячий театр фольклору «Берегинька» (керівники – заслужена артистка України Надія Буравська, хормейстер - Марина Корогода), який подарував слухачам віночок колядок, щедрівок та пісень про Миколая.

Виступи конкурсантів і гостей створили незабутню атмосферу, адже звучали і народні пісні і класичні твори і задушевна авторська пісня. Усі конкурсанти внесли неповторний колорит у програму ювілейного конкурсу.

Отож, порадившись, журі винесло наступне рішення:

Дипломом ІІІ ступеня переможця конкурсу духовної пісні «Аскольдів глас» та грошовою премією у розмірі 2 тис. грн., яку розділено навпіл, нагороджено одразу двох виконавиць – Любов Павлішак із м. Самбора та Анастасію Друзюк.

Обдарована виконавиця із Самбора у свої 19 років вже має чималі музичні досягнення: вона – лауреат третьої премії всеукраїнського фестивалю «Пісня серця», лауреат другої премії фестивалю «З піснею до Бога», лауреат міжнародного фестивалю «Євро-пісенний вернісаж».

Нині Любов Павлішак навчається в Самбірському училищі культури на факультеті народна творчість, хоровий відділ. Упродовж шести років займалася в Будинку творчості з викладачем вокалу п. Надією Леськів. Плідно співпрацює із автором слів та музики до пісень – самбірським композитором п.Оленою Сенейко. Програму виступу Люби Павлішак склали твори «Нащадки Аскольда» та «Молитва серця». Обидва твори, що принесли успіх співачці, покладені на слова та музику Олени Сенейко. 

Анастасія Друзюк – друга володарка диплому – із малечку залюблена в народну пісню. У анкеті конкурсу вона, зокрема, зазначила: «Не уявляю свого життя без фольклору. Від бабусі перейняла народну пісню і це визначило мою життєву стежку. Закінчила музичну школу в м.Рівне, Київський національний університет культури та мистецтв на секції фольклористики (клас вокалу Н. Матвієнко). Від дитинства полюбляю творчі заняття, а своїм хобі вважаю рукоділля та читання, адже книги заспокоюють, надихають, чарують іншим, мрійливим світом».

З 2010 року Анастасія навчається при аспірантурі Інституту мистецтвознавства фольклористики та етнології ім. Максима Рильського у видатного етномузиколога, музикознавця та культуролога Софії Грици. У своєму науковому дослідженні аналізує сучасний стан і перспективи пісенного фольклору Східної Волині. Насті 23 роки.

У виконанні А.Друзюк прозвучали пісні «Аскольд і Дір» на слова Олександра Олеся і музику Віктора Соломіна та українська народна пісня «Ой сяду я край окенечка». Концертмейстер -  студент 4 курсу НМАУ ім. П. Чайковського – Павло Лисий  

Дипломом ІІ ступеня та грошовою премією у розмірі 3 тис. грн. нагороджено виконавицю із м. Івано-Франківськ - Оксану Сливку. Оксана – молода, креативна, щира і вельми обдарована співачка.

По закінченню Прикапатського національного університету ім. В.Стефаника (театральний факультет) та Національного технічного університету нафти і газу, Оксана працює диктором та ведучою програм на радіо "Дзвони" 105,8 ФМ.

Як співачка провадить активну концертну діяльність, плідно співпрацює із провідними поетами і композиторами. У творчому доробку має виданий аудіо диск «З піснею в серці пройду все життя». Долучається до місійної справи і є членом молодіжних спільнот «Надія у Господі» та «Молодь Воплоченого Слова».

На ювілейному фестивалі-конкурсі «Аскольдів глас» О.Сливка виконала твори: "Аскольде" на слова Нестора Мартинця і музику Ірини Батюк та «Пісню про Миколая (Чернецького)» - слова Марти Войцехівської, музика Галини Парфенюк.

Диплом І ступеня та премію в 5.600 грн. за рішенням журі присуджено Олені Захаровій. Олена родом із м. Ровеньки Луганської області. Закінчила Національну музичну академію України ім. П. Чайковського (по класу Марії Стеф’юк). Виконавиця в академічній манері співу, О.Захарова є лауреатом всеукраїнських та дипломантом міжнародних конкурсів. На даний час працює в Київському симфонічному оркестрі та хорі під керуванням Роджера Макмерріна.

У виконанні українського соловейка прозвучали твори «Церква маленька» на слова Нелі Шейко-Медведєвої і музику Лесі Горової та «Алилуя» В.А.Моцарта з мотету «Exultate, jubilate» KV 165. Концертмейстер – Артем Реутов.

Спеціальними призами від голови журі (диск співака) відзначено Лілію Маківку за авторську поезію патріотичного спрямування та Юрія Мединського за артистизм.

Підбиваючи підсумки проведеного свята, хочеться висловити особливу подяку авторам текстів і музики обов’язкового конкурсного твору. Це – поети Зоя Ружин, Нестор Мартинець, Тетяна Озкан, Неля Шейко-Медведєва, Ольга Лозинська, Христина Шонь, Наталя Сиротич, композитори – Леся Горова, Олена Сенейко, Віктор Соломін, Олена Личкіна, Ірина Батюк, без яких свято не відбулося б.

Справді, постать царя Аскольда незбагненним чином не тільки надихає на творчість учасників фестивалю-конкурсу, але й об’єднує навколо спільної праці з організації заходу різних людей: поетів, композиторів, виконавців, журналістів, видавців, бізнесменів та інших людей доброї волі, що так чи інакше допомагають фестивалю відбутися.

Глибоку шану і низький уклін за сприяння в організації та проведенні конкурсу хочемо висловити о. Ігорю Онишкевичу, громаді церкви св. Миколая Чудотворця, оргкомітету – звукорежисерам Андрію Гетьману та Андрію Чаплику, відеооператору Вікторії Слободян, дизайнерам Марії Стефановій, Вікторії Черняк, Галині Черняк, Ірині Зацухній, Марії Дундар, ведучим В’ячеславу Матяшу та Мирославі Козачок, п. Катерині Коретчук (кухня «Карітас»), Світлані Заяць та Марії Іващук, Ірині Василик, Любі Михайлюк, Наталі Пуряєвій, членам журі, жертводавцям, волонтерам із Товариства українських студентів-католитків “Обнова”, молоді церкви св. Миколая Чудотворця, всім учасникам і гостям конкурсу.

Утворившись в 2007 році з ініціативи та благословення отця-митрата Ігоря Онишкевича, фестиваль-конкурс духовної пісні «Аскольдів глас» набуває широкої популярності в Україні, даючи можливість все більшій кількості творчих людей донести своє мистецтво до слухача, переростає у величне пісенне свято.

Голова оргкомітету, Катерина Чаплик, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/