Головна

Історія фестивалю-конкурсу духовної пісні «Аскольдів глас»

«Аскольдів глас» – мистецький захід, покликаний ознайомити із постаттю київського князя Аскольда-Миколая, популяризувати найкращі зразки духовної, патріотичної та народної музики. До участі запрошуються дитячі, юнацькі, молодіжні колективи, фольклорні гурти, вокально-інструментальні ансамблі, церковні аматорські та професійні хори, сольні виконавці.

Протягом цілої своєї історії саме Церква в Україні була чи не єдиним популяризатором і натхненником духовної пісні й музики, зберігаючи традиції цього різновиду мистецтва та множачи культурний доробок українського народу, розвиваючи не тільки його творчий потенціал, але й спричиняючи осмислення та поширення релігійних істин християнства через духовну пісню.

Саме тому 2007 року з ініціативи отця-мітрата Ігоря Онишкевича та громади храму Святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі було започатковано фестиваль-конкурс духовної пісні «Аскольдів глас». Цей мистецький захід покликаний ознайомити з постаттю київського князя Аскольда та популяризувати найкращі зразки духовної, патріотичної й народної музики українців. До участі запрошуються дитячі, юнацькі, молодіжні колективи, фольклорні гурти, вокально-інструментальні ансамблі, церковні аматорські та професійні хори, сольні виконавці. Захід має екуменічний характер і радо приймає колективи різних конфесій.

Фестиваль-конкурс проводиться двічі на рік – у грудні та травні. Конкурс відбувається на день св. Миколая, адже князь Аскольд, який охрестився в Царгороді 860 р., разом з частиною своєї дружини, прийняв у хрещенні ім’я Миколай.

З кожним роком конкурс розширює свій масштаб і географію. Упродовж п’яти років існування «Аскольдового гласу» із концертною програмою на фестивалях і конкурсах виступили обдаровані виконавці-солісти та хорові колективи Київщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини, Рівненщини, Луганщини, Криму та гості з Білорусії. Переможці конкурсу нагороджуються солідними грошовими преміями, пам’ятними подарунками, що їх уможливлюють численні добродії та меценати заходу.

З 2009 р. новою умовою фестивалю-конкурсу стало виконання одного твору, присвяченого постаті князя Аскольда. Так, постала низка пісенних творів на музику композиторів: С. Острової, І. Кириліної, Л. Горової, О. Швидкого, П. Сидька, О. Сєрової, В. Гриньківа, О. Засадної, Н. Франчук, О. Лис, К. Кучерявої, В. Рибалко, Ю. Ремезенко, Л. Бутуханової, С. Інгленда, Д. Гречина, І. Батюк, Н. Сиротич, М. Головко, З. Валіхновської, І. Голоско та ін., а також поетів Н. Шейко-Медведевої, М. Влад, З. Ружин, З. Дикої, Н. Мартинця, В. Довжика, А. Корнєва, О. Кулінської, І. Рідоша, М. Голоска, Т. Озкан, Р. Лоцман, Л. Кокоєвої, А. Попеско та ін.

Щороку для оцінювання конкурсантів запрошується компетентне журі, загальною кількістю 5 осіб, до складу якого входять фахівці музичної, літературознавчої, режисерської та богословської освіти. Склад журі оновлюється щороку. Оцінювати рівень підготовки і проведення конкурсу мали можливість видатні діячі сьогодення – композитори, співаки, науковці, літературознавці, поети, а саме М. Гаденко, о. І. Онишкевич (2007 р.); М. Хай, В. Кузик, В. Федоришин, С. Острова, о. П. Жук (2008 р.);   З. Ружин, С. Архипчук, Я. Побережна, Б. Сєгін, о. О. Петрів (2009 р.); О. Білозір, І. Малкович, Л. Горова, О. Марцинківський, о. В. Поточняк (2010 р.); І. Гамкало, В. Полєва, Н. Поклад, В. Ткачук, о. І. Шабан (2011 р.).

У концертах «Аскольдового гласу» взяло участь понад 20 хорових колективів (аматорських, церковних, професійних), 25 співаків солістів, 1 вокально-інструментальний, 1 інструментальний колектив, 1 танцювальний колектив та шановані гості – видатні діячі сучасності, які вітали глядачів конкурсних і фестивальних прослуховувань.

Кращі пісні про князя Аскольда у виконанні хорів та солістів видано у двох СD дисках (2009 та 2010 рр.), а також DVD-диску із конкурсу 2011 року. Всі видані матеріали є доступні широкому загалу, а також щораз частіше транслюються у радіоефірах.

«Аскольдів глас» не залишає байдужими працівників українських мас-медіа, які охоче інформують про його перебіг українське суспільство, привертаючи тим увагу до діяльності Української Греко-Католицької Церкви загалом.

Становлення і подальший розвій «Аскольдового гласу» завдячуємо старанням злагодженої команди, що складає оргкомітет фестивалю-конкурсу, а саме А.Чаплик, А.Гетьман, В.Слободян, Н.Пуряєва, В.Матяш, М.Козачок, М.Стефанова, Л.Михайлюк, І.Савицький, С.Заяць, І.Василик О.Черешнівська, А.Павлюк, А.Шостак, В.Федоришин, Л.Горова, О.Ганцяк-Каськів, О.Качур та ін.

Катерина Чаплик, голова оргкомітету фестивалю «Аскольдів глас»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/