Головна

ІХ всеукраїнський фестиваль-конкурс духовної пісні «Аскольдів глас»

20 травня 2012 р. Б. в церкві св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі пройшов ІХ всеукраїнський фестиваль-конкурс духовної пісні «Аскольдів глас». Фестиваль був одним із заходів до 20-річного ювілею від початку моління на Аскольдовій могилі, а також 1130 річниці з дня народження святого Аскольда-Миколая для неба.

У фестивалі-конкурсі взяло участь вісім співаків-солістів, родом із Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини, Рівненщини, Київщини, Луганщини та Криму.

Особливістю фестивального прослуховування стало розширення жанрово-тематичного спектру пісень, які учасники дарували слухачам. Звучали пісні на честь Пресв. Богородиці, старовинні канти на честь святителя Миколая, пісні про Матір, патріотичні, християнські, народно-обрядові пісні, і звичайно ж пісні про князя Аскольда, арсенал яких з кожним роком поповнюється новими сучасними творами, що дають нам розуміння визначної ролі цього провідника, воїна Христового і мученика за віру.

Фестиваль об’єднав співаків різного віку – від 12 до 35 років, аматорів і професіоналів, музикантів, лікарів, вчителів, студенство.

Розпочала пісенне свято наймолодша учасниця Тетяна Констаптинова, учениця 6 класу загальноосвітньої школи, вихованка дитячого будинку культури по класу викладача Цимбалюк В.О. Раніше Таня брала участь у конкурсах, зокрема міста Брониця «Броницький зорецвіт», де отримала грамоту за участь. Юна, талановита дівчина у майбутньому прагне пов’язати свою професію із музикою. Тетяна виконала два твори – «Молитва за маму» і пісню «Україно моя» на слова та музику Н.Май. Нехай щастить Тобі, Таню, плекати і розвивати закладений Богом талант!

Наступною вірян Аскольдової могили вітала гостя із міста Самбір Львівської області - Любов Павлішак. Люба - лауреат першої премії фестивалю «Перлини розточчя», «Пісенне перевесло», третьої премії «Пісенні джерела Прикарпаття», «Пісня серця», дипломант «Дитячого Євробачення-2008». У її виконанні прозвучали твори: «Я додому повернусь» на сл. В. Герасименко, муз. Л.Остапенко та «Молитва серця» сл. і муз. О.Сенейко.

Піднесену і урочисту хвилю пісенного свята продовжив Юрій Мединський. Юрій народився в мальовничому селі Вороняки на Львівщині. Від третього класу був учасником дитячого церковного хору при церкві святих Жінок-Мироносиць. Тоді ж почав відвідувати музичну школу по класу баяну. І загальноосвітню, і музичну школи закінчив з відзнаками. З 2010 р. Юрій – студент Національного медичного університету ім. О.Богомольця. Сподівається в майбутньому стати лікарем-педіатром. Захоплюється співом, читанням художньої літератури, вишиванням і, звісно ж, медициною. Душевно і проникливо Юрій виконав улюблену «Черемшину» на сл. М.Юрійчука і муз. В.Михайлюка та «Якщо любиш, кохай» - сл. М.Ткача, муз. Л.Дутковського.

Публіка дуже уважно слухала виступ Юрія. Із перших акордів «Черемшини» діти чемно посідали на килим, а, відчувши танцювальні, веселі ритми другої пісні, заходилися в танок. Без сумніву, симпатія і прихильність дітей і підлітків Юрію і в медичній і в артистичній діяльності забезпечена. Так тримати!

Відкриттям фестивалю стала наступна виконавиця Христина Шонь. Христина родом з Тернополя. Там професійно займалась музикою в народній вокальній студії «Шанс», брала участь в багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсах та фестивалях, здобула чимало нагород дипломанта і лауреата. Також закінчила дитячу музичну школу №2 м. Тернополя по класу фортепіано. Як висловилася сама співачка: «Музика – це спосіб розуміти світ і його пояснювати, тому, насправді, не найважливіше мати звання, нагороди, дипломи – якщо відчувати світ через музику, то треба визнати, що тоді рай на землі є можливим». Христина виконала твори «Ангеле мій» - сл. Х. Шонь, муз. У.Афанасьєва та «Ave Maria» - муз. Ф. Шуберта.

За багато років проведення фестивалю зі сцени вперше лунав колоритний народний спів, що його репрезентувала Анастасія Друзюк. Анастасія - фольклорист, вона активно займається дослідницькою та виконавською діяльністю. Була учасницею фольклорних ансамблів «Уляночка» (Рівне), «Кралиця», «Многая лєта» (Київ). На даний момент прилучає молоде покоління до фольклору, керуючи дитячим ансамблем «Первоцвіт» та співає в жіночому вокальному ансамблі «Аніма» і «Горностай». Анастасія дуже любить українську пісню і прагне її зберегти, відродити та популяризувати. Родом із м.Рівне. Закінчила Київський національний університет культури і мистецтв на секції «музичний фольклор. Нині – аспірантка ІМФЕ ім. М.Рильського на відділі етномузикології. Настя виконала веснянку з Рівненського Полісся «Ой боровая зозуленька» та кант із збірника П.Демуцького «Миколаю (Малому)». Твори звучали а cappella.

Шанувальницею і другом фестивалю стала співачка Оксана Сливка – гостя із мальовничого міста Городенка, Івано-Франківської області, що вже вдруге долучилася до концертної програми «Аскольдового гласу». Оксана лауреат багатьох міжнародних та всеукраїнських пісенних конкурсів. Як співачка провадить активну концертну діяльність плідно співпрацює із сучасними провідними поетами і композиторами. У творчому доробку має виданий аудіо диск «З піснею в серці пройду все життя». Також працює на радіо як диктор і є членом молодіжної християнської спільноти «Надія у Господі». Молода, талановита, неймовірно енергетична, запальна, вродлива і щира україночка виконала для аудиторії пісні на сл. Н.Мартинця, муз. І.Батюк - "Аскольде" та "Вгору серця".

Жінок і Матерів, присутніх на святі, вітала Олена Захарова. Саме для них Олена виконала душевну «Пісню про матір» (Посіяла людям) на сл. Б.Олійника, муз. І.Поклада. Другий твір у виконанні О.Захарової «Figlio della Luna» прикрасили молодіжні танцювальні пари.

Олена родом з Луганщини. Закінчила Національну музичну академію України ім. Петра Ілліча Чайковського. Є лауреатом всеукраїнських та дипломантом міжнародних конкурсів. У вільний час проводить музичні заняття з дітьми. До хобі відносить велике захоплення тваринами та рослинами.

Із південних просторів України на ІХ Аскольд-фест завітала Наталя Грищенко (м. Євпаторія АР Крим). У 1998р. Наталя закінчила Київське державне музичне училище ім. Р.Глієра у м.Києві; згодом навчалась в НПУ ім. Драгоманова за спеціалізацією «сольний спів»; з 2006-го викладач вокалу, керівник зразкового дитячого колективу «Дзвінки голоси» ДШМ м. Євпаторія; 2010 отримала звання кращого викладача вокалу на міжнародному конкурсі «Синяя птица» м.Сімферополь, стала лауреатом І ст. міжнародного фестивалю-конкурсу «Бархатний сезон» м.Саки. Н.Грищенко виконала «Ave Maria» – муз. Дж. Каччіні та «Мамо, вечір догора» на сл. Б.Олійника, муз. І.Поклада.

Ведучі люб’язно запросили всіх учасників фестивалю на сцену для отримання грамот і пам’ятних подарунків. На завершення свята прозвучала фінальна пісня «Аскольде, Аскольде!», що вже стала гімном фестивалів і конкурсів «Аскольдового гласу» (сл. Т.Озкан, муз. К.Кучерявої, аранж Л.Горової). До всіх присутніх із словом подяки та благословенням промовив о.Ігор. Тож, щасливі і піднесені вся церковна родина, гості і учасники свята продовжили обмін мистецькими враженнями за святковою трапезою.

Закриваючи ІХ «Аскольдів глас», вельми радіємо, що відбулося гарне, урочисте і водночас дуже родинне свято. Все сприяло як виконавцям, так і слухачам. Навіть безхмарна, сонячна погода була дарунком від Бога.

Концерт високого мистецького рівня промовисто посвідчив, яка багата наша ненька Україна на творчих, талановитих молодих співаків у різних жанрах і стилях - від народного, естрадного до академічного виконавства, як глибоко молодь відчуває музику, слово і вміє оце, Богом закладене почуття, передавати людям, торкаючись їхніх душ і сердець. Хочеться побажати всім учасникам «Аскольдового гласу» 2012 щасливої творчої долі, мудрості і второпності, щоб зростати у майстерності і реалізувати свій дар на славу Божу й України!

Особливу подяку хочемо висловити нашому дорогому о. Ігорю Онишкевичу, духовному натхненнику заходу, громаді церкви св. Миколая Чудотворця, оргкомітету (особливо звукорежисеру А.Гетьман, відеооператору В.Слободян, фотокорам Л.Михайлюк, І.Савицькому, відповідальним І.Василик, С.Заяць, А.Павлюку, А.Шостак, ведучим В.Матяшу, М.Козачок та ін.), меценатам та спонсорам заходу, авторам слів та музики творів, присвячених пам’яті Аскольда, всім учасникам та гостям фестивалю.

Голова оргкомітету Катерина Чаплик, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/