Головна

Поливаний понеділок або чудовий відпочинок у Пирогово

У день, коли Христос воскрес,

Давайте будемо любить

Усіх, кого Господь створив,

Щоби у цьому світі жить.

У день, коли Христос воскрес,

Весни квітучая пора,

Здіймаєм руки до небес

І просимо добра.

Поливаний понеділок (укр. Обливаний понеділок, Поливаний понеділок, Уліванка, волочильних понедiлок, Богородиці) - понеділок після Великодня, коли за народними традиціями прийнято обливати дівчат водою і проводити волочебний обряд. Звичай існує в Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Воєводині і в деяких районах Західної Україні.
Хто ж з нас пам’ятає, як бігав в цей день з пляшкою води та обливав усіх перехожих та друзів, нагадуючи про цей празник.

Ось і проминуло недільне свято Великодня і настав другий день свят - Поливаний понеділок. У цей день у  церкві святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі, відбулася Божественна Літургія, яку служив отець Анатолій Тесля. Частина парафіян нашої громади цього дня вирушила до Музею народної архітектури та побуту України, що у Пирогово, щоб взяти участь у Літругії та святкуваннях, що проходили у Лемківській церкві.  Сюди ж відправився мікроавтобус з дітьми - милосердя. Погода у цей день була не найкраща , але незважаючи на це до Лемківської церква з’їхалося багато людей. Тут з об 11:00 розпочалася Божественна Літургія, яку очолив отець Богдан Чурило. Після закінчення Літургії, розпочалася трапеза, адже усі добряче зголодніли. Обід від Пані Марії з церковної хатини вдався на славу. Добре підкріпившись, тепер можна було гарно відпочити. Незважаючи на прохолодну погоду, діти нашої парафії трішки обливалися. А це піднімає настрій: веселий гомін, сміх і, звичайно, щасливі усмішки. Але на цьому свято не завершувалось. Попереду веснянки. Це дійство не забуде жодна дитина. Було цікаво. До веснянок долучились навіть дорослі. Ми були готові гратися до вечора, але час повертатись додому - з гарними спогадами та добрим настроєм.

Христос Воскрес!

Інформаційна довідка.

Музею народної архітектури та побуту України у Пирогово.

Ідея створення Музею народної архітектури та побуту України належить Герою України П. Т. Тронько. У 1976 році за його ініціативи відбулося відкриття Музею. Експозицію почали формувати з 1969 року. В даний час музей має статус державного і знаходиться під опікою Інституту мистецтв, фольклористики та етнології Національної Академії Наук України. На території музею в 150 гектарів розташовано більше 300 експонатів, зібраних по всій території країни. Центром експозиції є розташована на горбі група вітряків. Територія музею розділена на сектори, кожен з яких представляє народну архітектуру і побут певного українського регіону. Зразки житла селян і майстрового люду, будівля сільської управи, дерев'яні церкви містять в собі елементи народного начиння, що дають уявлення про життя в українських селах і невеликих містах. У музеї можна купити вироби сучасних майстрів народного мистецтва, часто зроблені на місці за допомогою інструментів, аналогічних тим, що демонструються в музеї.

Матеріал та фото Ігоря Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/