Головна

Вербна неділя

«І ми, як діти, несучи знамена  перемоги, Тобі

Переможцеві смерти кличимо: Осанна на висотах,

Благословен грядий в ім’я Господнє»

« І багато людей стелили свій одяг по дорозі; інші зрізували гілля з дерев і клали на шляху. Люди, що йшли перед Ним і слідом за Ним, вигукували, кажучи: Осанна Синові Давидовому! Благословенний Той, Хто йде в Ім’я Господнє! Осанна на висотах!» ( Єв. від Матвія 21.8, 9)

Від перших віків християнства святкує Східня Церква пам’ять Христового в’їзду до Єрусалиму в неділю перед його світлим Воскресінням. Шуткована Неділя ( або Вербна Неділя) здавна вважалася великим Господнім празником і належить це свято до 12 найбільших празників нашого церковного року.

Як вважає упорядник книжки «Пізнай свій обряд» о. Юліан Катрій «десь між 6-им і 8-им століттям цей празник перейшов до Західньої Церкви під назвою Пальмової Неділі. І на Заході прийнялася практика уладжувати в цей день процесії з пальмовим віттям».

До речі, як зауважує цей автор «з посвяченою лозою в нашому народі зв’язані різні практики. Посвяченої лози ніхто не нищив

У нашій церкві святого Миколая, що на Аскольдові Могилі, 8 квітня щирим серцем вірячи приймали цей великий та значущий празник. Незліченна кількість людей завітали в цю неділю до нашої церкви, щоб посвятити свої вербові гілля та перебути разом з Богом.

«Дитячу»  Святу Літургію служив отець Олексій Геник. Він зачитав з нагоди цього свята привітання глави УГКЦ  блаженнішого Святослава Шевчука, який чимало уваги у своєму слові приділив молоді, яка повинна дбати за своє духовне зростання.

По закінченні Богослужіння малеча з нетерпінням чекала на посвячення вербних гілок.

Діти бігали, сміялися, раділи сьогоднішньому дню. Багато людей у цей день мали змогу посповідатися, адже за християнським звичаєм у Світлий Пасхальний час  потрібно з увійти з чистою душею, то ж необхідно перепросити ближніх за свої гріхи та прийняти тану Сповіді.

Настоятель храму отець Ігор Онишкевич зачитав оповіді, а далі парохіяни мали змогу прийняти тайну Миропомазання.

А по закінченню святкових подій у церковній хатині відбулась трапеза для дітей милосердя та потребуючи парафіян.

Матеріал та фото Ігоря Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/