Головна

8 Березня: святкувати чи ні?

Вже давно хотіла написати про 8 Березня. Перерила купу інформації в Інтернеті. Зазначу те, що є як прихильники так і противники свята. Я з прихильників. І свою думку хочу підтвердити аргументами. Та ось тут і перша проблема. Все немає часу, бо маленький синочок щохвилини потребує моєї уваги. Отож, сиджу я у декретній відпустці й у перервах між «гам–гуляти–спати» пишу статтю.

Відразу скажу: нехай не переконують мене поважні пані, що квіти мені повинні дарувати щодня, шанувати також, а 8 березня придумали комуністи і нічого доброго в ньому нема.

Свято придумали соціал-феменістки і велике їм спасибі, бо саме вони в цей день (хоча на початку заснування свята існували розбіжності у даті — хоча тепер це не так уже й принципово) виступили за рівні права чоловіків і жінок, за 8-ми годинний робочий день, оплачувану відпустку по вагітності. Уявіть собі, шановні противники, що на початку ХХ ст. жінка не мала права голосу, отримувала набагато меншу заробітну плату і не мала ніякого соціального захисту. Тож у вдячність і з поваги до тих, хто ці питання підняв та примусив державних діячів задуматися над ними, вже варто святкувати 8 Березня.

Що ж до самого святкування, то тут я як християнка, погоджуюсь, що не варто у піст робити концерти чи застілля. Але ж суть святкового дня не у тому, щоб наїстися чи веселитися до упаду. Його можна відсвяткувати і досить стримано, а піти на Службу Божу, помолитися, подякувати за цей день — хіба хтось проти?

Кажуть, є День Матері, який церква визнає за свято, і тоді треба вшановувати жінок. Згодна. Але є багато жінок в Україні та й у світі, яким не судилося стати матерями і діти не можуть їх привітати. Невже такі жінки не мають право на свято. Зрештою, коли на 8 Березня колеги-чоловіки на роботі вітають мене, я це сприймаю добре. Та я не погоджусь приймати подібні привітання на День Матері. Цього дня мене вітають мої діти і чоловік. Це свято родинне.

А боротися жінкам в Україні є за що. Проте, бачу, що активного жіночого руху у нас не існує. От вирішили урядовці збільшити пенсійний вік для жінок на 5 років. І що, всі жінки погодились з цим? Мабуть, що ні. Але жодних протестів. І це лише один приклад. Говорили, що так жінкам після 50 років буде легше знайти роботу. Аякже! Ви десь бачили оголошення про роботу з пристойною зарплатою і куди б брали жінок після 35-ти? Ото ж то й воно. А те, що жінки працюють на низькооплачуваних роботах, то це взагалі сьогодні сприймається, як норма. Так що є за що боротися, та схоже немає ні сил, ні бажання…

І насамкінець. Якби цей день не був таким важливим для всього суспільства ООН не запроваджувала б його. А так ще у 1977 році ООН була прийнята резолюція, що закликала всі країни проголосити 8 березня днем боротьби за жіночі права — Міжнародним жіночим днем. А 24 лютого 2011 р. у залі засідань Генеральної Асамблеї ООН (Нью-Йорк) відбулася історична презентація нової установи ООН — «ООН-Жінки», в якій взяли участь провідні політичні діячі, представники розважальної індустрії, бізнесу, ЗМІ, музики і кіно.

«З народженням «ООН-Жінки» у міжнародного співтовариства з’явився новий впливовий засіб боротьби за гендерну рівність і права жінок у всьому світі», — заявив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

«ООН-Жінки» надаватиме підтримку кожній окремій країні на шляху до досягнення гендерної рівності в економіці і політиці, а також у викоріненні поширеного у всьому світі насильства щодо жінок. Організація допоможе встановити міжнародні стандарти для досягнення прогресу і очолить скоординовані зусилля ООН з тим, щоб нові можливості для жінок і дівчаток стали ядром усіх програм Організації.

Посол доброї волі ООН та володарка премії «Оскар» Ніколь Кідман розповіла про те, як особисто спостерігала за тим, як жінки займаються важливими світовими справами. «Існує величезна кількість прикладів витривалості, сили, гідності і безмежної надії жінок», — вважає актриса. «Саме тому я заявляю, що жінки і дівчата, з якими я зустрічалася, є моїми героїнями. Для мене величезна честь і задоволення бути частиною організації «ООН-Жінки» — нового гучного голосу, говорити від імені всіх жінок».

«Перед нами стоять складні завдання, але я переконаний, що енергійний підхід, сприятливий момент і нові повноваження, якими володіють «ООН-Жінки», допоможуть з ними впоратися. Істинна гендерна рівність має стати нашим спільним надбанням в XXI столітті», — зазначив Пан Гі Мун.

Як бачимо, 8-е Березня не просто давне або ще як говорять  «комуністичне» свято, а день, коли у всьому світі мають ще раз згадати не лише про обов’язки, а й про права жінок. Тому актуальність цього дня ніколи не зменшиться.

До теми. Це нещодавнє повідомлення у ЗМІ

В Україні загострилися проблеми з дотриманням прав жінок

Міжнародні організації стурбовані тим, що в ході адміністративної реформи сфера забезпечення рівності жінок і чоловіків залишилася поза компетенцією уряду: ліквідували відомство, яке опікувалося жіночими проблемами. Міністерство сім`ї, молоді і спорту реформоване в Держслужбу молоді і спорту. Новостворене відомство тепер не займатиметься проблемами сім`ї, гендерної політики, профілактики домашнього насильства, протидії торгівлі людьми. А ці питання в Україні зараз надзвичайно актуальні, наголошує заступниця директора представництва Програми розвитку ООН в Україні Олена Панова.

Українські жінки не мають доступу до влади: тільки 8% жінок представлено в українському парламенті, жодної жінки немає у складі Кабміну (тепер вже є — міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова — прим. авт.), є суттєвою різниця в заробітній платі жінок і чоловіків за працю рівної цінності. Попри це рівень вищої освіти жінок є однаковим з чоловіками.

Насильство в сім’ї та торгівля людьми в Україні мають гендерне забарвлення. Понад 90% жертв домашнього насильства і 80% жертв торгівлі людьми — це жінки.

«Дуже часто в Україні жінок змальовують стереотипно, що жінки тут є предметом естетичної насолоди, краси, задоволення, або як машини для виконання хатніх обов’язків. Це не припустимо. Це принижує», — наводить слова О.Панової на відкритті київського форуму «Суспільство рівних можливостей» Deutsche Welle.

Натомість заступниця голови Представництва Європейського Союзу в Україні Марія Юркова нагадала, що ЄС виділив Україні 14 мільйонів євро на підтримку гендерних програм, а натомість проблеми рівності між жінками та чоловіками в країні не поліпшуються.

 

Чи знаєте ви, що:

2/3 з 300 мільйонів дітей, позбавлених можливості мати освіту, є дівчатами.

4 мільйони жінок і дівчат щорічно є об’єктом продажу на невільничому ринку.

На 20% у мінус відрізняється рівень заробітної плати у жінок і у чоловіків, що займають однакову посаду з однаковими службовими обов’язками.

Жінки краще, ніж чоловіки, розпізнають обличчя.

Жінки не чухають потилицю. По-перше, — вони не люблять демонструвати свою розгубленість, по-друге, — це псує зачіску.

 

Світлана Карпа, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/