Головна

Звіт діяльності молодіжної спільноти Церкви св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі, (вересень 2010 р. Б. – липень 2011 р. Б.)

Наше гасло: СЛАВА БОГУ, ЧЕСТЬ МАРІЇ, НАМ МИР!

ГІМН СПІЛЬНОТИ:

Тільки в Господі моя радість,

Тільки в Господі мир.

Тільки з Богом ми є сильні,

Він поряд з нами, Він чує нас.

Господь – це сила мого народу,

Він – це пісня моя!

Моя скеля і моя міць,

Господь є з нами і я не сам,

У ньому сила і я не сам.

Молодіжна спільнота Церкви святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі діє 4 роки і з кожним роком набирає все більших обертів. До її складу входять молоді люди віком від 20 до 37 років, вихідці з Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Харкова та Києва. Кожен з нас є лідером у своїх середовищах, унікальною і неповторною особистістю. За фахом у спільноту входять: перекладачі; конструктори меблів і одягу; студенти НУ «КПІ», медичного університету ім. Богомольця, сільськогосподарської академії, університету дизайну; працівники державних відомчих установ; науковці, з яких 4 кандидати наук (історичних, філософських, біологічних) і 4 аспіранти різних спеціальностей: фізики, юриспруденції.

Єднає цих людей любов до Бога, до України, до людей, жертовність, працьовитість, милосердя, готовність прийти на допомогу потребуючому. Дехто з нас брав участь у подібних молодіжних товариствах раніше, хтось отримує досвід такої праці вперше. Та головне – ніхто не залишається байдужим до подій, що відбуваються в парафіяльному житті церкви та суспільства в цілому.

В цьому році, вперше в історії спільноти, ми маємо свого семінариста Трьохсвятительської духовної семінарії (м. Київ). Щиро бажаємо Ярославові Павлюку успішно захистити кандидатську дисертацію з механіки деформівного тіла і стати добрим священиком.

Зібрання молодіжної спільноти відбуваються щонеділі, після дитячої Служби Божої о 14:00 в крипті церкви.

Основні напрями роботи:

І. Теоретична частина. На зустрічах, які присвячені певній богословській темі, духівник спільноти отець Олексій Геник дає повноцінні лекції. Обговорення тем відбувається методом питань-відповідей. Крім того, ми практикуємо самостійну підготовку і проведення теоретичної зустрічі членами спільноти. Такий підхід сприяє активному включенні у діяльність спільноти всіх її учасників, активізує до читання духовної літератури, до пошуку й аналізу відповідного матеріалу, розвиває комунікативні здібності та долання бар’єрів під час виступу перед аудиторією. Таким чином молодь отримує крім інформації ще й практичні вміння: ведення діалогу, відповідати часом на “не зручні” запитання, вміння вести дискусії тощо.

На зустрічах теоретичного характеру, відповідно до тематичного плану, було розглянуто такі теми:Тайна Подружжя(о. Олексій Геник); Тайна Єлеопомазання(о. Олексій Геник); Тайна священства (о. Олексій Геник); Життя Матері Терези з Калькутти (Андрій Ілик); Мала Тереза від Дитяка Ісус: вчитель церкви (Ірина Василик); Свята Тереза Авільська (Ірина Василик); Екуменічні ідеї митрополита Андрея Шептицького (Оксана Шеремета); Папа Іван ХХІІІ та ІІ Ватиканський Собор (Христина Гелета); “Шукай миру” (Ярослав Павлюк); Папа Іван Павло ІІ: особистість в історії церкви (Люба Крупник)

Важливі і об’ємні за змістом теми розглядаються кілька зустрічей підряд, адже молодь у нас цікава і допитлива.

ІІ. Соціальна робота. Ще одним напрямком нашої діяльності є соціальна робота. Сюди входять різноманітні зустрічі з молодіжними спільнотами міста Києва, товариством “Віра і Світло” товариством «Обнова» тощо.

Цікавою і повчальною для нас є робота з «Дітьми-милосердя» при нашій парафії, вікова категорія яких від 5 до 16 років. Тут кожен з нас має можливість відчути себе вихователем підліткової групи. Хлопці і дівчата вчать з дітьми пісень, обговорюють правила поведінки та етикету, допомагають готувати уроки. Діти вже знають, що після вивчення пісень з рухами, чи колядок, щедрівок, гаївок, їх очікує частування від молоді. Крім того, працює студія «Петерківського розпису», яку веде членкиня нашої молодіжної спільноти Анна Шостак. А ще, періодично члени нашої молодіжної спільноти відвідують дім перестарілих, лікарні, колонії.

В цьому році дуже відповідальним для молоді стала організація свята святого Миколая, яке мало кілька різнопланових заходів: свято для дітей парафії, яке відбулося в актовому залі Національного транспортного університету; відвідування з концертною програмою хірургічного та травматологічного відділень 1-ї Київської міської лікарні; відвідування з концертом спільноти “Віра і Світло”. Усі учасники спільноти поставилися до цих заходів дуже відповідально і жертовно, охоче вчили слова і пісні концертної програми,  формували подарунки для дітей, активно спілкувалися з хворими і неповносправними дітьми.

Проведені заходи молодіжною спільнотою:

  1. Свято Покрови – жовтень 2010 р. (від молоді 5 концертних номерів)
  2. Допомога у організації конкурсу духовної пісні «Аскольдів глас», грудень 2010
  3. Організація свята Святого Миколая (грудень 2010):

організація парафіяльного свята Миколая у Національному транспортному університеті;

відвідування з концертною програмою 1-ї міської дитячої лікарні;

відвідування з концертом спільноти «Віра і Світло»;

  1. Старий-новий рік, колядки і щедрівки з парафіянами церкви (14 січня 2011);
  2. Коляда з “Дітьми милосердя” (січень-лютий 2011);
  3. Участь у концерті, присвяченому пам’яті Т.Г. Шевченка (березень 2011, від молоді було концертних 4 номери).
  4. Організація і проведення молодіжної Хресної дороги для парафіян (15 квітня 2011).
  5. Організація і проведення молодіжної Хресної дороги для молоді зі всіх парафій м. Києва від ст. м. Дніпро до Аскольдової могили (19 квітня 2011);
  6. Виступ на парафіяльному концерті-привітанні Першопричасників (15.05.2011);
  7. Участь в організації відбіркового туру конкурсу «Аскольдів глас», 22.05. 2011.
  8. Проведення віднови Святого Духа у монастирі Сестер Служебниць (19.06.2011.)
  9. Щотижневе відвідування «Дітей милосердя».
  10. Організаційні зустрічі, репетиції протягом року.

ІІІ. Організаційна робота. Молодь активно долучається до організації парафіяльних свят: у вересні «День Знань», в жовтні – свято Покрови, в грудні і червні в організації конкурсу духовної пісні «Аскольдів глас», в святкуванні днів пам’яті Тараса Шевченка.

Хочу відзначити, що наші репетиції чи то до коляди, чи то до вечора пам’яті Т. Шевченка та Хресної Дороги відбуваються у післяробочий час, нерідко кілька разів на тиждень і завжди у дружній атмосфері, з гумором та разом з тим з нелегкою працею, оскільки багато з хто вперше відкриває у собі вокальні чи ораторські здібності. В результаті все виходить щиро і від душі.

В цьому році молодіжна спільнота своїми силами видала 3 брошури: Колядки і щедрівки”; “Страсні пісні. Пісенник молодіжної спільноти Церкви Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі”; “Хресна Дорога”.

Традиційно на різдвяні свята молодіжна спільнота відвідує з різдвяною колядою «Дітей милосердя» та Сестер-служебниць, на Пасху – разом з настоятелем храму о. Ігорем Онишкевичем – жіночу колонію у Лук’янівській в’язниці, а в час Великого Посту проводить молодіжну Хресну Дорогу. Ці відвідини спонукають відійти від сьогодення і замислитися про своє місце в житті, про відношення до різних категорій людей, вчать милосердя, чуйності до чужого горя, вдячності, терпеливості.

ІV. Участь молоді в заходах Києво-Вишгородської Архиєпархії: Участь в роботі товариства «Обнова» (Ярослав Павлюк, Андрій Павлюк, Надія Штогрин-член управи, Христина Гелета, Ярина Зембіцька); Участь у святкуванні 10-річчя служіння Блаженнішого Л.Гузара (січень 2011, р.); Участь у святкуванні річниці Трьохсвятительської семінарії (лютий 2011 р.); Участь у круглому столі за участі Л. Гузара у Києво-Могилянській академії (лютий 2011 р.); Участь у Стрітенських вечорницях(лютий 2011 р.); Участь у Інтронізації Блаженнішого Святослава (Шевчука) – 27 березня 2011 р.; Участь у парафіяльних  реколекціях в часі Великого посту (березень-квітень 2011); Участь у зустрічі Блаженнішого Святослава (Шевчука) з молоддю міста Києва у НУ «Києво-Могилянська Академія» (17.05.2011., майже всі члени спільноти); Участь у пішій та вело-прощі до Вишгорода, 28-29 травня 2011; Участь у молодіжному таборі Київської Архиєпархії у с. Зарваниця Тернопільської області (08.07. – 17.07.2011) ;

Таким чином, в цьому катехитичному році молодь більше уваги зосередила головно на організації і проведенні заходів, духовно-навчальному аспекті та служінні.

Члени нашої молодіжної спільноти вміють й мудро відпочивати. Вже стало традицією завершувати недільний день відвідуванням театрів міста, зокрема: національного драматичного театру ім. І. Франка, київської оперети та театру російської драми ім. Л. Українки; переглядати фільми, в тому числі і на духовну тематику, відвідувати ботанічний сад, концерти тощо.

Запрошуємо усіх небайдужих молодих людей долучатися до нас. Ми активно, мудро і результативно проводимо зустрічі і дозвілля, завжди відкриті до спілкування і до нових ідей!

Духовний провідник: Отець Олексій Геник,

Катехит організації: Ірина Василик

Лідер організації: Ярослав Павлюк

Ірина Василик, катехит молодіжної спільноти Церкви святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/