Головна

Ой зав’ю вінки на усі святки

У день світлого Христового Воскресіння Українська Греко-Католицька Церква організувала в центрі столиці, на Софіївському майдані, для дітей та молоді Великодні гаївки – традиційні українські весняні забави. Адже свято Пасхи багате не лише величними Богослужіннями, радісними співами і глибоко символічними обрядами, але й народними звичаями. Дорослі і діти співали, гралися, прославляли і раділи новому життю вічності до пізнього вечора.

У Великодніх забавах на Софіївському майдані разом із сестрами-служебницями, священиками Церкви взяв участь Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Це природно, бо Глава нашої Церкви, з перших днів служіння на відповідальному посту, велику увагу приділяє молоді. За словами Блаженнішого, він збирається зацікавити молодь, «щоб церква не була музеєм». Блаженніший зазначив, що передусім намагатиметься, як молода людина, бути справжнім глибоким християнином і через спосіб життя молодої особи, можливо, навіть через сучасну молодіжну культуру, показувати, що можна бути молодим християнином, що християнство – це не релігія або спосіб життя лише старшого покоління, що необхідно бути молодим християнином у сучасній культурі. «Бути молодим – це не недолік, а надзвичайно великий шанс і можливість, для того, щоби той величезний спадок віри Христової, який ми отримали ще перед тим, як створилися сучасні модерні культури чи вартості, став твердим фундаментом нашого майбутнього», - зазначає Блаженніший Святослав.

Ой кривого танця

Та не виведем кінця.

Треба його та виводити,

Кінець йому та находити…

Спіають діти і дорослі разом водячи «кривий танок» по Софіївському майдану. І в цьому наче б то простому танку відчутне єднання всіх, хто прийшов Світлого Великоднього дня на гаївки. Відчутне єднання нації. Світлі незбагненні відчуття. Тут багато дітей, молоді, старших людей. Всі усміхнені, більшість убрані у вишиванки.

А молодь разом із дітьми вже співають «Жучка», водячи по живому мосту одну із наймолодших учасниць Великодніх забав. Опісля водять коло обравши спершу «Подоляночку», потім «Князівну»… Замовляннями, пантомімою молодь і діти благословляють «мак», «просо», «грушу» на рясний урожай. А це вже співають спійманій «Голубці»:

Ой, голубко, чого тужиш?

Вибирай, кого ти любиш…

Принагідно, мирян порадували співом і грою юні бандуристи.

Після тривалого, великого посту молодіжні забави, грайливі пісні особливо оживили  церковне молодіжне життя.

До пізнього вечора Софіївська площа гаївками відображала радість найбільшого і найсвітлішого свята усього християнського світу - Воскресіння Христового та приходу весни. Воздавала хвалу весні і водночас молодості. «А вже ж весна воскресла! А що ж вона принесла? Весняную росу! Дівоцькую красу!»

Весна – час розквіту та становлення. Все зароджується, буяє, квітне. Весна – це також період підготовки, час праці. Плоди, які збиратимемо восени, висаджуємо навесні. Як уже неодноразово говорилося нашими духовними Провідниками, саме в такому весняному стані перебуває нині наша Церква. Розвиток, добробут нашої Церкви залежить від спільної «весняної праці» всіх мирян. Чи не тому цьогорічні гаївки мають і символічне значення.

Галина Івасюк, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/