Головна

«Ти навчив нас не боятися». Спогади молоді про Івана Павла ІІ

Літургічний спогад Блаженного Івана Павла ІІ буде відзначатись 22 листопада. Декрет Конгрегації Божественного Культу та дисципліни Святих Тайн

У понеділок, 11 квітня 2011 року, оприлюдено Декрет Конгрегації Божественного Культу та дисципліни Святих Тайн щодо літургічного спогаду майбутнього Блаженного Папи Івана Павла ІІ, який буде беатифікований його наступником, Святішим Отцем Венедиктом ХVІ, 1 травня цього року.

Декрет вказує на літургійний культ Блаженного Івана Павла ІІ, зокрема, спосіб, час та місця відправи подячної Святої Літургії, яка буде відслужена в першому році після беатифікації, а також запис його імені в літургічному календарі Римської дієцезії та всієї Польщі, та в інших літургічних календарях, як теж вибір нового блаженного, як покровителя храму.

За відправу подячної Святої Літургії відповідальні місцеві ієрархи, а в чернечих Чинах та Згромадженнях – Генеральні настоятелі.

Цим Декретом встановлено, що в Римській дієцезії та в усіх дієцезіях Польщі літургічний спогад Блаженного Івана Павла ІІ щороку буде відзначатись 22 листопада. В інших дієцезіях про це вирішать Єпископські Конференції чи самі єпископи, а Генеральні настоятелі приймуть відповідне рішення для своїх чернечих родин.

Конгрегація Божественного Культу та дисципліни Святих Тайн також оголосила тест молитви, яка буде проказуватись в римо-католицьких церквах під час відправи на честь нового блаженного.

«Ти навчив нас не боятися», – такими словами звертається один італійський хлопець у листі до Папи Івана Павла ІІ, одному з дуже багатьох, які напередодні його Беатифікації, з’являються в газетах, журналах й інтернет-виданнях. Ці спогади свідчать про те, що молодь ніколи не забуває тих, хто обдаровує її увагою, приділяє свій час та дарує свою любов. Іван Павло ІІ для молоді був саме такою людиною.

Продовжуємо читати лист до Папи італійського юнака Франческо: «Ти навчив нас не боятися звертатися до Небесної Матері, коли над нашим човном здіймаються невідомі вітри і, здається, що ми потопаємо, та просити у Неї допомоги в буревіях і землетрусах, щоб ми своїм життям уміли свідчити Святе Писання і Добру Новину. Ти навчив нас паломничати по світу, щоб звіщати Євангеліє між народами, щоб спілкуватися з молоддю, яка є нашою надією і майбутнім, оберігати сім’ю, як ядро суспільства, і щодня відкривати любов… Ти навчив нас відкривати Бога – Правдиву Любов – що спасає світ. Навчив нас будувати свій дім на скелі, щоб йому не загрожувала жодна буря. Навчив брати свій хрест та йти за Нашим Господом. І коли того дня, 2 квітня, ти повернувся до Отця, вітер прочитав твою книгу життя, щоб, сторінка за сторінкою, передати повчання наступним поколінням. Свого часу ти був підтримкою нашої церковної спільноти, зараз – блаженна зоря, що веде до Бога.»

А ось спогади молодого батька Антоніо Пайєлли: «Мій найкращий спогад – це Всесвітній День Молоді в Римі, який я по-особливому пережив з моєю ще тоді нареченою, яка тепер є моєю дружиною. Мені аж захоплює дух, коли я тільки думаю про зустріч з Папою Войтилою: він був настільки безпосереднім з нами, молодими, і настільки пророчими були його слова, він відкрив нам очі на наше щоденне життя».

Антоніо Пайєлла ділиться також ще одним дуже важливим фактом зі свого життя, який стосується періоду після смерті Папи Івана Павла ІІ. Ось його історія: «Ми з дружиною хотіли мати дітей, але за вісім років подружнього життя у нас так і не було дітей. Ми зробили різні медичні аналізи, які встановили, що я був майже безплідним і що у нас був дуже малий шанс мати дітей. Ми розпочали лікування під наглядом одного доброго лікаря, який не обіцяв нам гарантованого успіху. В день похорону Івана Павла ІІ ми поїхали до Риму і простояли в черзі багато годин, щоб віддати йому останню шану. Ми з дружиною багато молилися до нього про заступництво у нашій проблемі. І в той момент, коли наші сподівання на народження дитинки майже зникли, і ми вже почали думати про усиновлення, моя дружина завагітніла і у нас народився син, якого ми назвали Франческо Кароль. Божа велич зійшла на нас за заступництвом Слуги Божого Івана Павла ІІ. І найкращим є те, що через навіть не цілих два роки після цього у нас народився другий син Емануель. Сьогодні ми дивимося на своїх дітей як на Божі дари, які ми отримали завдяки заступництву Івана Павла ІІ».

«Ви не змиритеся зі світом, у якому інші люди вмирають з голоду, в якому є багато безробітних і неписемних. Ви захищатимете життя в кожен момент, ви вкладатимете всі ваші сили, щоб зробити цей світ привітливішим для всіх. Дорога молоде нового століття, відповідаючи Христові «так!», ви кажете «так!» кожному з ваших найблагородніших ідеалів», – закликав юнаків і дівчат Папа Іван Павло ІІ під час святкування Ювілею Двохтисячного року.

На завершення пропонуємо вашій увазі уривок композиції, що ввійшла до збірки «Abba Pater», випущеної з нагоди Ювілею Тисячоліття. Молитву «Отче наш» латинською мовою співає Слуга Божий Іван Павло ІІ:

Приготувала Світлана Духович

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/