Головна

VІ фестиваль - конкурс духовної пісні Аскольдів Глас

18 грудня 2010 року в актовому залі Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова відбулася велика подія. Цього дня пройшов VІ фестиваль - конкурс духовної пісні Аскольдів Глас. Крім того, у цей день парафіяни врочисто святкували знакову подію: 20 – річчя створення парафії святого Миколая на Аскольдовій могилі.

Розпочався творчий форум словами пароха церкви святого Миколая отця Ігоря Онишкевича:

«Це вже VІ фестиваль духовної пісня Аскольдів Глас. Я дуже радий, що ми маємо можливість розвивати наш фестиваль, залучаючи більше виконавців. Для нас дуже важливо згадувати і поширювати історію про нашого Київського князя Аскольда. Цим фестивалем ми нагадуємо про нього і зберігаємо у нашій пам’яті його величні події».

Отже фестиваль – конкурс духовної пісні розпочався. За умовою конкурсу - учасник повинен виконати два твори: одну пісню про Аскольда, іншу на власний вибір.

Розпочала фестиваль -  конкурс Аскольдів Глас Анастасія Попеско. Вона заспівала глядачам пісню « Аскольдовий глас». Анастасія виконала ще одну дуже чутливу пісню  - «Молитва». Після виступу, глядачі гучно аплодували дівчині. Зауважимо, що їй лише 14 років. То ж висновок є очевидним: Господь обдаровує талантами усіх дітей - тільки слід відчувати та розвивати їх, як і співачка Анастасія Попеско.

Під гучні оплески глядачів на сцену вийшла наступна учасниця шістнадцятирічна Любов Кокоєва. Вона представила такі твори: «Аскольдів глас» та «Саме в цьому любов».

Третя учасниця приїхала до нас з Івано – Франківська. Оксана Сливка виконала пісню «Про Аскольда», в якій глибоко було зображено Аскольда зі своїми праведними ділами. Друга пісня «Джерело любові» також приємно вразила усіх присутніх. Особливо позитивна, цілеспрямована енергія променіла з цієї співачки. Слід зауважити, що Оксана надзвичайно багатогранна особа. Вона навчається у двох вузах, співпрацює з релігійною радіостанцією «Дзвони» та живе активним християнським життям.

Надзвичайно вдалим був виступ Нелі Франчук, яка, до речі, є авторкою понад 150 пісень на вірші класиків зарубіжної та української поезії а також на вірші сучасних молодих поетів, народні слова та власні тексти. «Пісня про Аскольда» - це глибокий за змістом та манерою виконання твір. Співачка, своєю майстерністю ти щирістю виконання, наче на рівні гіпнозу, ввела слухача у віртуальний світ духовних відчуттів.

Аскольдів Глас щиро привітав наступну учасницю Руслану Лоцман. Співачка виконала пісню «У день святого Миколая», адже ось-ось святий Микола привітає дітей та обдарує їх своєю щедрою рукою. У цьому творі звичайно було віддано також шану Аскольду. Наступний номер був присвячений Різдву Христовому. У творі «Святий вечір» було представлено вінок колядок і щедрівок. Ця композиція звучала талановито і непідробно. Адже Руслана надзвичайно тонко відчула особливості та ментальність різних регіонів України. У її творі прозвучали колядки та щедрівки з Західної України, Полісся, Поділля, та східних областей України.

Наступною на сцену вийшла парафіянка церкви святого Миколая Руслана Дмитровська.  Вона виконала пісню « Аскольде». Також співачка представила кант «Через поле широкеє» під акомпонепент персидської групи «Джаам». Керівник Магді Юсесіан. Слід зауважити, що твір видався напрочуд чутливим та оригінальним, адже музика увібрала в себе мотиви сходу. Тим паче виконувалась вона на національних іранських інструментах. І ще один, надзвичайно цікавий факт. Як зізналась Руслана у кулуарах, музиканти з цієї групи є мусульманами, але до цієї ідеї поставились вельми тепло та трепетно. Вони переконані, що є один Господь і що Божа любов – це найцінніша категорія, яка об’єднує та зближує людей різних національностей та рас.

Наступним учасником Аскольдового Гласу був Андрій Маслаков. Він виконав пісню «Син русі України» та пісню «У родині Україні». Зі сцени співака проводжали гучними аплодисментами, адже його голос – це, справді, професійний інструмент, яким він володіє на високому рівні.

Наталя Сиротич виконала дві пісні на свої слова. Вона ж є і автором музики. Пісні мають назви: « На могилі Аскольда» та « Тебе сьогодні кличе Бог». Це голос серця. Це тепло та затишок у слові та емоціях.

Дуже чутливо прозвучала пісня «Марино, Марино». Це українська народна пісня, яку  виконувала Мар’яна Головко. В її репертуарі також був твір «Як вабить спокоєм це місце».

Неймовірно тепло зустріли глядачі Ольгу Засадну, яка надзвичайно емоційно виконала твір «Кує зозуля» . До речі, автором музики цього твору є Оля. Вона з автором тексту Нелі Шейко зуміла поєднати оте глибоке минуле часів князя Аскольда з сучасним. Образ зозулі на Аскольдовій могилі – це безперервний зв’язуючий елемент твору, який заколисує та огортає інтимними почуттями кожного, хто хоча б раз побував на цьому святому, благодатному місці. Пісня «Кує зозуля» прозвучала багатогранно і у контексті музичного супроводу, адже він був багатим, доречним і надзвичайно витриманим. І кожен музикант, виконуючи свою партію, творив гармонію твору, доповнюючи оригінальними музичними штрихами чарівну співачку.

Другий твір у виконанні Ольги Засадної «Щедрівка» теж прозвучав вельми вдало.

Пісню «Падає з неба сон» слова і музика Лесі Горової виконала наступна учасниця  Марина Коробко. Їй акомпанувала Ольга Шевчук. Другу пісню «Аскольде, сину мій» учасниця виконала, як обов’язковий твір про Аскольда.

Наступний учасник з Києва Юрій Вольбин виконав пісню «Крізь роки і кордони» під акомпанемент Ірини Вольбин. Також конкурсант виконав пісню «Аскольд - лицар». Його професійний голос та щирість подачі матеріалу – відчув чи не кожен глядач. Тому і не дивно, що гучні аплодисменти довго звучали після його виступу.

Зорина Валіхновська з Івано – Франківська виконала «Баладу про Аскольдів вінець». Наступна пісня у програмі її має назву «Маленька Катруся». Її виступ дуже сподобався усім глядачам, тому так довго вони проводжали її зі  сцени.

На завершення фестиваль – конкурсу Аскольдів Глас на сцену вийшла Ірина Голоско, яка виконала дві патріотичні пісні «Врятуймо Україну» та «Україна». Треба віддати шану пані Ірині, адже вона, виховуючи п’ятеро дітей, знаходить час на українську духовну пісню. І виконує її з великим піднесенням та глибокою щирістю.

Конкурсна програма цього форуму завершилась. Члени журі вийшли з зали, щоб визначити переможців та вручити їм нагороди. Тим часом поки поважне журі вирішувало долю учасників,  на сцені виступав шанований хор церкви святого Миколая «Аскольд». Цьому колективу вже виповнилося 10 років. З цим  ювілеєм вітаємо усіх учасників та особисто його керівника Володимира Гриньківа, який у своєму слові зауважив, що хор «Аскольд» видав свій власний диск. То ж тепер кожен шанувальник творчості цього колективу матиме змогу придбати цей диск.

Користаючи паузою,  ми вирішили взяти невеликий коментар у організатора фестиваль – конкурсу Аскольдів Глас Катерини Чаплик.

Пані Катерино, яка провідна ідея проведення - го фестивалю-конкурсу духовної пісні «Аскольдів Глас»?

Провідна ідея проведення заходу полягає у тому, щоб ознайомити широкий загал із історичними подіями минувшини, постаттю київського князя Аскольда (в хрещенні названого Миколаєм), популіризувати кращі зразки духовної та народної музики українського народу.

На якому рівні був організований конкурс духовної пісні «Аскольдів глас»? Який рівень учасників?

Як на мене, рівень конкурсу щороку зростає. Цьогоріч були відкриті нові імена дуже талановитих співаків-вокалістів. Також краще була розповсюджена інформація про наш святковий захід у ЗМІ, з концерту проводився відео- та аудіозаписи.

У чому полягають відмінності, порівнюючи цей фестиваль з попереднім роками? Які особливості цьогорічного заходу?

Насамперед у складі учасників. У попередньому конкурсі брали участь переважно хорові колективи, вокальні ансамблі, а також дуети і зрідка солісти. До участі у VI фестивалі-конкурсі «Аскольдів глас» запрошувалися виключно солісти. У творчих планах оргкомітету провести якомога різноманітніші конкурси. Тому можливо в наступному році конкурс охоплюватиме дітей або родинні ансамблі.

Який репертуар був представлений на VI фестивалі-конкурсі духовної пісні «Аскольдів Глас»?

Перший твір присвячувався постаті київського князя Аскольда. І знову постала низка дуже оригінальних, талановитих пісенних творів на музику композиторів Сергія Інгленда, Дмитра Гречина, Ірини Батюк, Ірини Кириліної, Наталі Сиротич, Ольги Засадної, Мар’яни Головко, Людмили Бутуханової, Катерини Кучерявої, Зорини Валіхновської, Нелі Франчук, Ірини Голоско та ін., а також поетів Нелі Шейко-Медведевої, Зої Дикої, Нестора Мартинця, Олени Кулінської, Миколи Голоска, Тетяни Озкан, Руслани Лоцман, Люби Кокоєвої Анастасії Попеско. Другий твір, що звучав у виконанні конкурсантів, репрезентував жанр народної, патріотичної, духовної пісні.

Чи задоволені ви проведенням конкурсу?

Так, цілком. Дуже задоволена і вдячна всім, хто постарався і приклав свою працю до організації конкурсу. Принагідно хотілося б подякувати молодіжній громаді церкви св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі, звукорежисерам Андрію Гетьману та Андрію Чаплику, операторам студії ім. О.Довженка, Анатолію Іванюку, Вікторії Слободян, дизайнеру Марії та Наталі Дмитрів за оформлення і прикрашення зали, членам журі – Оксані Білозір, Лесі Горовій, Олегу Марцинківському, Івану Малковичу та о.Василію Поточняку, членам оргкомітету, п.Олені Ганцяк-Каськів за поширення інформації у ЗМІ, жертводавцям.

Дякую Вам за інтерв’ю

Усі з нетерпінням чекали результатів. Під аплодисменти на сцену вийшли члени журі. Народна артистка України Оксана Білозір оголосила переможців.

Третє місце отримуала Любов Кокоєва.

Другу сходинку посів Юрій Вольбин.

А перше місце здобула Руслана Лоцман.

Переможці отримали відзнаки фестиваль-конкурсу та грошові премії.

До того ж журі визначило чотирьох виконавців, які одержали спеціальні призи цієї представницької спільноти -  книгу національної гордості України Ліни Костенко.

Мар’яна Головко отримала приз за найкращу пісню про Аскольда.

Наталія Сиротич – за текст.

Руслана Дмитровська – за оригінальність виступу.

За високу професійну підготовку була відзначена Ольга Засадна.

Шлях пройдено, роботу виконано на відмінно. Адже творчий захід видався оригінальним та емоційним.

Звісно, у цьому загальному контексті було б просто не етично промовчати та не назвати прізвища тих людей, які взяли найбільшу ношу на своє серце та плечі у підготовці Всеукраїнського фестиваль-конкурсу. Отець Ігор Онишкевич, настоятель  парафії св. Миколая, Катерина Чаплик та Надія Кучерява, члени Оргкомітету.

Звісно, ця подія об’єднала десятки-сотні людей, які внесли свою посильну лепту у скарбницю успіху цього форуму. Їм теж велике спасибі від настоятеля храму та Оркомітету.

Матеріал та фото Олега Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/