Головна

«Не втрачайте надії на таїнство Примирення»: о. д-р Ігор Бойко про аборт та духовне зцілення після вчинення цього гріха

Не боятися народити ще одну дитину, повірити, що Бог простив, та примиритися з ненародженою дитиною. На таких моментах духовного зцілення від гріха аборту  наголосив член-кореспондент Папської академії "Pro Vita", декан філософсько-богословського факультету Українського католицького університету, керівник сертифікованої програми з біоетики «На службі охорони життя» о.д-р Ігор Бойко під час третього вебінару УГКЦ з біоетики на тему «Аборт, його історичні, юридичні та моральні аспекти. Духовне зцілення від гріха аборту».

Як зауважив відомий науковець і богослов, цю драму переживає весь  світ, бо, згідно зі статистичними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку вчиняється 50-60 мільйонів абортів.

Розкриваючи історичний аспект питання, отець Ігор розповів, що позбавлення від ненароджених дітей відбувалося також у древньому світі, однак кара за такий злочин часто була щонайжорсткішою. Так, у стародавніх Перу і Персії, а також за кодексом іспанського короля Карла V за аборт була передбачена смертна кара. За словами автора вебінару, навіть у клятві Гіпократа – найвідомішій медичній присязі, що прийшла до нас із часів античності – є слова про те, що лікар зобов’язується не давати жінці лікарських засобів, які б дозволили їй позбутися дитини. Прикметно, що у Римі  та Індії за давніх часів для жінок шляхетського походження таке діяння було неприйнятним, усіляко засуджувалося та висміювалося, тоді як аборти були дозволені жінкам із нижчих каст та рабиням.

Як зауважив провідний фахівець з біоетики, першою державою, яка офіційно легалізувала аборти, був СРСР. Ще у 1920 році радянська влада законодавчо дозволила їх безкоштовно і вільно проводити у лікарнях, залишивши підсудним лиш аборт, вчинений підпільно і за гроші. У країнах Західної Європи та США узаконювати аборти почали наприкінці 60-х, коли у світі відбувалася «сексуальна революція», а експерименти з контрацептивними засобами виявилися недієвими.

Розповідаючи про законодавче поле нашої держави стосовно абортів, автор вебінарів з біоетики зазначив, що зараз в Україні діє закон 1992 року, згідно з яким переривання вагітності може бути вчинене до 12-го тижня за власним бажанням і до 28-го тижня – за медичними показниками. Відповідно до Постанови Кабміну від 15 лютого 2006 року у терміні вагітності від 12-го до 22-го тижня дозвіл на переривання вагітності надається медичними комісіями. Коментуючи законодавчу ситуацію з абортами, отець Ігор процитував слова Папи Івана Павла ІІ: «Коли закон допускає аборт, то тим самим перестає бути істинним, морально зобов’язуючим законом».

Отець Ігор Бойко детально проаналізував існуючі способи переривання вагітності та проілюстрував механізми їхньої дії, а також окремо зупинився на дітовбивчій сутності проведення аборту на різних термінах вагітності. «У будь-якому разі мова йде про знищення людського життя у материнському лоні», – наголосив він.

«У біблійних книгах ми не знайдемо жодного натяку на існування серед вибраного народу випадків ворожості проти зачаття життя», – зауважив отець Ігор Бойко, розповідаючи про ставлення християн до абортів. За словами автора вебінару, ще з ІІІ століття церковне право карало жінку за перелюб і позбавлення від зачатої дитини пожиттєвим відлученням від причастя, про що свідчить канон 63 Ельвірського Собору 305 року. Канон 21 Анкідського Собору 314 року пом’якшив кару до 10-річної покути, а святий Василій Великий стверджував, що варто враховувати і те, як кожна конкретна жінка усвідомлює важкість вчиненого.

«Найважче, що зробити жінці після аборту – це простити самій собі», – підкреслив отець, пояснюючи сутність наслідків аборту та духовного зцілення після цього гріха. Вчений-богослов зазначив, що багато моральних, духовних та сімейних проблем абортом не закінчуються, а лише починаються та наголосив на ключовій ролі священика у зціленні тих, хто посягнув на життя ненародженої людини.

Наступний вебінар УГКЦ з біоетики члена-кореспондента Папської академії "Pro Vita", декана філософсько-богословського факультету Українського католицького університету, керівника сертифікованої програми з біоетики «На службі охорони життя» о. д-ра Ігоря Бойка відбудеться 14 грудня. На ньому можна буде дізнатися, як Церква ставиться до репродуктивних технологій, якими є технології штучного запліднення, і чи є абортивними вчинками випадки, коли ембріон не переноситься до материнського лона.

Департамент інформації УГКЦ

http://ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/