Головна

«Світло світу. Папа, Церква, знаки часів»

Книга-інтерв’ю Папи Венедикта ХVІ «Світло світу. Папа, Церква, знаки часів» в якій зібрані його розмови з німецьким журналістом та письменником Петером Сеевальдом, які цього літа були проведені в Кастель Ґандольфо проблизу Риму, була представлена у Ватикані у вівторок 23 листопада 2010 року. Книга нараховує коло 280 сторінок і Папа в безпосередній, особистий спосіб відповідає на понад 90 запитань. Книга вийшла вісьмома мовами світу. Святіший Отець, не ухиляючись від відповідей, відповідає на питання, що стосуються Бога, Церкви і світу, кризи віри і суспільства, світової економічної кризи та багатьох інших питань.

Як сказав під час презентації книжки архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент папської Ради сприяння новій євангелізації, в інтерв’ю у короткій формі зібрані думки Святішого Отця, його турботи і страждання, які він пережив протягом останніх років, а також пастирська програма та надії на майбутнє.

Деякі уривки розмови Папи з німецьким журналістом Петером Сеевальдом, перед офіційною презентацією опублікувала ватиканська щоденна газета «L'Osservatore Romano», і в засобах суспільної комунікації усього світу почали швидко поширюватися статті та коментарі на слова Венедикта XVI. І хоч серед тем, заторкнутих у книзі, є відповіді Святішого Отця на запитання, що стосуються його служіння, як Наступника святого Петра, роздуми про актуальні проблеми Церкви, про сучасний стан релігійної свободи, діалог з іншими релігіями, роль жінки в Церкві, у ЗМІ найбільше тиражуються слова Папи, що стосуються людської сексуальності, які, коли вирвані з контексту, викликають неоднозначні трактування та перекручування, і навіть вірні запитують, чи дійсно щось змінилося у навчанні Церкви.

В контексті поширення епідемії ВІЛ-СНІДУ з різних сторін лунають звинувачення на адресу Церкви, що виступаючи цілком однозначно щодо застосування протизачаттєвих засобів, серед яких є презерватив, вона сприяє поширенню захворювання. Ця тема особисто заторкнула Папу Венедикта XVI під час його подорожі до Африки у 2008 році, то ж німецький журналіст, спілкуючись з ним, не оминув і цього питання. Святіший Отець ще раз наголосив на тому, що для подолання проблеми СНІДУ потрібне, насамперед, відповідальне ставлення до людської сексуальності. Ось що він сказав: «Зосередити свою увагу лише на презервативах означає звульгаризувати сексуальність, і саме ця вульгаризація становить небезпечну причину того, що багато й багато людей більше не вбачають у сексуальності вираження своєї любові, а лише певного роду наркотик, який самі собі вводять…». Папа додав, що в певних ситуаціях, коли презерватив застосовується для того, щоб у випадку проституції не наражати на смертельну небезпеку партнера, «це може стати першим кроком до моралізації, першим актом відповідальності, щоб наново розвинути усвідомлення того, що не все є дозволеним, і не можна робити все, що заманеться. Однак, це не є справжній та відповідний спосіб, щоб подолати ВІЛ-інфекцію. Насправді, необхідна гуманізація сексуальності…».

Під час презентації о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Прес-центру Ватикану, стосовно згаданого питання наголосив, що применшення всього інтерв’ю Святішого Отця тільки до одного речення, вирваного із загального контексту, є маніпуляцією його слів.

Петер Сеевальд, що брав участь у презентації книги-інтерв’ю з Папою, розповів, що поставив Венедиктові ХVІ питання, з якими би до нього звертались звичайні люди, як також ті, які цікавлять та хвилюють громадську думку, та висловив жаль з приводу того, що ЗМІ зосередились тільки на вживанні презервативів, що свідчить про кризу сучасного журналізму, адже в книзі йдеться про багато інших, дуже важливих для сучасного життя проблем, на які ЗМІ не звернули уваги.

У наших передачах ми ще не раз будемо повертатись до змісту цієї книги-інтерв’ю, в якій Святіший Отець у світлі віри висловлює свої думки про великі теми сучасності та про питання сьогодення.
http://www.radiovaticana.org/ucr/Articolo.asp?c=441390

 

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/