Головна

20 - ліття ієрейських свячень отця Ігоря Онишкевича

Цієї неділі, тридцятого жовтня, на Аскольдовій могилі панувала затишна, радісна атмосфера. У цей день парафіяни завітали до церкви, щоб прославити у Святій Літургії Бога та водночас привітати нашого пароха отця Ігоря Онишкевича з двадцятиліттям ієрейських свячень.

Божественну дитячу Літургію служив Олексій Геник. Священик постарався зрозуміло донести до дітей дуже складний уривок з Євангеліє про чоловіка, у якого вселився біс:

«Як ми чуємо з Євангеліє цей біснуватий чоловік був голий та позбавлений контролю над собою. Його всі боялися, від нього тікали, або його проганяли. Зрозуміло, що він не був винний у цьому, адже ним керував диявол. Тому то він і не мав на собі одежі, і його цуралися та лякалися. І тільки тоді, коли Ісус Христос вигнав бісів з його тіла, чоловік перемінився, він був в одязі, сидів біля учителя і був при розумі. Цей епізод демонструє нам, якою великою силою володіє злий дух, але Господня сила є вищою».

У недільній проповіді отець Олексій також наголосив на надзвичайно важливому аспекті нашого повсякденного життя. Йшлося про одяг. На перший погляд, це питання дещо виходить за межі нашого сприйняття науки Божої. Але якщо глибше проаналізувати, то акценти священика були, справді, надзвичайно важливими та актуальними. Отець наголошував, що всім людям слід одягатися якомога скромніше, та щоб наш одяг не привертав уваги інших людей чи спокушав. Священнослужитель звертався словом повчання до школярів: «А вам діти слід прислухатися до порад батьків, що одягати та який повинен бути одяг: до церкви – один, до школи – інший, до футболу – ще інший, адже ми не прийдемо до церкви в тому в чому ідемо грати у футбол. Прислухайтесь до порад своїх батьків та будьте послушними, чемними та вдячними».

Після Богослужіння парафіяни привітали отця Ігоря з його ювілеєм, заспівали «Многая літа», привітали словом, усмішкою, теплотою серця. Адже наш дорогий парох, справді, заслуговує найбільшої нагороди за плідний час свого служіння.

Парафіянка громади пані Надія Кучерява у вітальному слові перелічила великі заслуги перед Богом та людьми, які здобув отець протягом свого священичого служіння. А це неймовірно великий, багатогранний пласт його праці. Для початку згадаймо скільки зусиль, часу та енергії  отець Ігор Онишкевич вклав у парафію, скільки дітей, завдячуючи його повсякчасній праці з батьками,  приступали до першої Тайни Сповіді та Причастя, згадаймо усі ті реколекції, які проводилися при церкві святого Миколая, згадаймо ті поїздки на море чи в Карпати, які отець Ігор зумів організувати.

А скільки праці та зусиль отець вклав для того, щоб організувати щорічний фестиваль «Аскольдів Глас». Пригадаймо скільки довгих років отець Ігор поклав, розбудовуючи «Карітас», допомагаючи немічним, покинутим, дітям сиротам. А скільки років уже функціонує церковна електронна газета «Оранта».

Тому всі парафіяни щиро привітали отця Ігоря з ювілеєм.

Отець у відповідь сказав і своє скромне, але вагоме слово до вірних:

«Дуже вам дякую за те що пам’ятаєте про цей день. Пам’ятаю, коли я ще був юнаком, я шукав відповіді на питання: «Як здобути волю України?». Знав про УПА, про героїчне минуле наших предків, але ніяк не міг знайти відповіді на поставлене собі питання. Згодом священики підказали мені, що Україна здобудеться молитвою. І тоді я вирішив, що я маю стати греко – католицьким священиком. І цей поклик до незалежності України привів мене до служінню Богу. І для мене, як священика, найсвітліший та найсвятковіший час – це час проведений у Святій Літургії. Я дуже вдячний вам усім, що ви згадали про мій ювілей, але і я вам хочу подякувати за все, адже разом ми і творимо велику парафію, творимо і Україну».

Отець Ігор Онишкевич також зачитав оголошення на наступний тиждень та, як це ведеться здавна, запросив усіх до кави та чаю.

Зі святом Вас отче-пароху. Многая і благая Літа.

Матеріал та фото Олега Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/