Головна

Доктор Антун Лисець: «Щоб світ змінився, необхідно говорити йому правду про гріх»

Нещодавно портал «Православие.ру» опублікував у скороченому вигляді інтерв'ю з доктором медицини з Хорватії, католиком-мирянином, який присвятив себе боротьбі за людське життя й захист сімейних цінностей, Антуном Лисець. Доктор Лисець вже більше 25 років займається відвідуванням клінік, які роблять аборти, намагаючись переконати лікарів у необхідності захисту життя, що зароджується, а не його знищення.

Ще з часів комуністичної диктатури в Хорватії доктор Лисець зробив справою свого життя виховну й просвітницьку роботу. Він читає лекції на теми християнської моральності та медицини. З часом ця діяльність була розширена, а з 1991 року він припинив хірургічну практику, щоб повністю присвятити себе справі захисту життя.

Протягом останніх 27 років доктор Лисець обійшов практично всі гінекологічні відділення та жіночі консультації Хорватії. Під час фестивалю в Москві «За життя-2010» медик побував і в трьох московських клініках.

«Люди, які живуть у гріху, нещасливі, - говорить доктор Лисець. - Вони чекають кого-небудь, хто скаже їм правду». «Зло в світі існує не тільки тому, що погані люди роблять щось погане, а ще й тому, що добрі люди мовчать, не кажуть правди й не вірять, що світ може змінитися». Так, далеко не всі з тих, хто це чує, перестають вбивати, але все ж таких чимало.

Доктор Лисець проводить бесіди з медпрацівниками й тому, що багато з них не отримали жодного християнського виховання. «У 1992 році я був запрошений до міста Рівне, - розповідає доктор Антун. - Разом зі мною тоді виступав один православний священик. І ось в одному з пологових будинків до мене підійшов лікар і сказав, що він убив дуже багато дітей за своє життя. Він відчував, що щось не так, щось з ним не в порядку, коли він вбиває ненароджених дітей. І ще він додав, що я був першою людиною в його житті, який йому сказав, що цього не можна робити. Я тоді подумав: як це можна пояснити, що в цьому місті живе стільки людей, серед яких досить багато віруючих, які знали, що відбувається, але не відвідали вбивць, не написали їм листи із закликом зупинитися?»

Хорватському лікарю вдалося відговорити від запланованих абортів не тільки жінок, але й медиків, які прийняли рішення не брати участь у таких гріхах, як контрацепція, стерилізація, штучне запліднення й аборт. У Житомирі, проходячи якось повз жіночу консультацію, доктор Антун вирішив поговорити з гінекологами. Під час бесіди вони плакали. «Що далі було з цими гінекологами й акушерками, я не знаю, - зізнається лікар. - Але хтось повинен говорити їм правду...».

Діяльність, організована відважним доктором, призводила до справжніх чудес. Як-то в Хорватії його колега розкидав біля гінекологічної клініки фотографії абортованих дітей. Вітер розніс їх ще далі. Доктор Антун думав, що вибухне скандал. Проте наступного дня в клініці на зборах лікарів багато висловилися проти абортів, і врешті-решт ця відома лікарня взагалі припинила робити аборти. «Ті, хто вже був налаштований проти абортів, чекали якогось поштовху для покаяння», - пояснює доктор Антун.

На питання про те, наскільки порівнянна ситуація з абортами в Хорватії та країнах колишнього Радянського Союзу, Антун відповідає: у Хорватії ситуація краща, можливо тому, що там не було такого тривалого та агресивного державного безбожництва. В країні все ж таки зберігалася можливість для вільної пастирської роботи, а священики в Хорватії серйозно займаються з нареченими, які готуються до шлюбу. Ще до вінчання молоді люди знають, що контрацепція, стерилізація, штучне запліднення й аборт - це гріх. Завдяки катехізації люди знають християнську відповідь на ці проблеми. А нині Хорватія займає перше місце в Європі за зростанням числа багатодітних сімей.

Інформація еротичного характеру послаблює почуття сорому, вважає хорватський медик. Ті, хто веде гріховний спосіб життя, відчувають підтримку через подібні освітні програми, а ті, хто намагаються дотримуватися цнотливості й моральної чистоти, вводяться в спокусу й починають відчувати сумніви з приводу своєї нормальності.

Сьогодні, продовжує Лисець, багато хто дивується, чому в наших країнах так багато нещасливих шлюбів, безпліддя, венерологічних захворювань? Нерідко в корені цих проблем лежать саме гріхи в сексуальній сфері. Саме їх і намагаються заохочувати через шкільну програму. Молодь завдає шкоди своєму здоров'ю протизаплідними, в тому числі й абортивними, засобами. Адже зачаття відбувається і при використанні спіралей, деяких гормональних засобів і т.д. Ці засоби вбивають дитину в перші дні після зачаття, коли мати найчастіше не знає, що вагітна.

Статистика показує, що з дітей, зачатих у пробірці, народжується менше 5 відсотків. Більшість з них гине після введення в матку. Безпліддя жінки, переконаний доктор Лисець, найчастіше виникає через венерологічні захворювання та аборти.

Кілька слів доктор Лисець присвятив і виду контрацепції, який вважається найбільш «нешкідливим», причому й для багатьох віруючих: «Ті, хто виробляють, поширюють і рекламують презервативи, відповідальні не тільки за співучасть у скоєнні гріхів, серед яких найчастіші - блуд, перелюб і контрацепція, - але вони також відповідальні за давання неправдивої гарантії захисту від інфікування різними захворюваннями. Немає жодної країни в світі, де внаслідок реклами презервативів зупинився або зменшився відсоток заражених СНІДом. Як це пояснюється? Виявляється, через презерватив передаються всі венеричні захворювання». Американський національний інститут здоров'я ще 1996 року опублікував «Спільну заяву з раку шийки матки», у якому стверджується, що використання бар'єрних методів контрацепції не дає захисту від зараження вірусом людини, який викликає рак матки. У 2000 році були опубліковані результати подібних досліджень, що показують, що немає клінічних підтверджень ефективності презервативів як захисту від сифілісу, герпесу і т.д.

Крім питань, пов'язаних з народженням дітей, хорватського медика бентежить ставлення до літніх та тяжкохворих людей. Мова йде не тільки про байдужість, яка дуже часто трапляється, а й про активну й пасивну евтаназію. «Брати й сестри, що знаходяться в клінічній ситуації так званого «вегетативного стану», зберігають усю свою людську гідність, - підкреслює Антун. - Бог Отець продовжує дивитися на них з любов'ю, визнає їх Своїми дітьми, тим більше коли їм потрібна допомога. Тому хвора людина у вегетативному стані, на яку чекає одужання або природний кінець, має право на охорону здоров'я й на запобігання ускладнень, пов'язаних з його станом. Така людина має право на їжу й воду». Навіть сама незначна ймовірність того, що людина ще жива, накладає зобов'язання повної поваги до його особистості та утримання від будь-яких дій, що ведуть до її смерті. Якщо ми не знаємо, живе людина або вже померла, додає доктор Лисець, то необхідно ставитися до неї так, як ми ставимося до живих. При цьому держава зобов'язана захищати життя громадян, а не право на евтаназію або допомогу в самогубстві.

«Ми намагаємося захищати тих, хто сам себе не може захистити»: так узагальнює доктор Антун Лисець з Хорватії свою діяльність і зусилля тих, хто присвятив себе справі захисту ненароджених або згасаючого людського життя. «Без Ісуса Христа неможливо вилікувати рани людей і суспільства. Медицина тільки частково може вилікувати хворобу тіла. Навіть можна сказати, медицина, яка не поважає закон Божий, не є медициною. Усім народам необхідно моральне оновлення, а це означає відмовитися від будь-якого гріха. На кожну проблему існує християнська відповідь».

За матеріалами: agnuz

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/