Головна

Блаженніший Любомир про ситуацію в Одесі: «Якщо влада прийме для нас неприхильне рішення, то хай би гідно його пояснила»

Таку думку висловив Глава УГКЦ Блаженніший Любомир в інтерв’ю УНІАН, коментуючи ситуацію навколо скандалу, пов’язаного з побудовою в Одесі храму УГКЦ.

За словами Блаженішого Любомира, представники УГКЦ за кілька останніх років «пройшли вже різні митарства».

«Зараз лишається дві справи. Перша – громадські слухання: сусіди мають висловити свою точку зору про користь чи навпаки, якщо постане такий храм. Хоча, як нам відомо, такої процедури здебільшого не проводять… Після цього має бути остаточне рішення міської влади. Яким воно буде? Дуже важко передбачити. Влада може послухати якихось противників на громадських слуханнях, і відмовити, а може й застановитися, і подумати над тим, якою вона хоче бути в очах порядних людей. Не думаю, що наші люди вже геть такі приголомшені, що не можуть оцінити дії влади», – зазначив Глава УГКЦ.

Він також сказав, що  не вважає, що влада обов’язково повинна ставати на чийсь бік, нехай просто слідує закону. «Якщо вона прийме для нас неприхильне рішення, то хай би могла його гідно пояснити», – сказав Блаженніший Любомир.

При цьому Предстоятель УГКЦ сказав, що не вважає Митрополита Агафангела ворогом. «Мені не подобається те, що він робить. Але я не беруся його судити. Не беруся називати його нашим ворогом, а намагаюся зрозуміти», – пояснив Блаженніший Любомир. – Це для мене не є якийсь надзвичайний випадок. Гадаю, тут не треба бути великим психологом чи аналітиком, аби зрозуміти, що тут діється», – сказав він.

Днями за підписами всіх владик УГКЦ у світі на ім’я Президента України Віктора Януковича надійшло звернення із закликом запобігти розпалюванню міжконфесійної ворожнечі в Україні. Проте заступниця Адміністрації Президента Ганна Герман сказала, що «влада не почувається компетентною в таких справах, бо вона бачить цю ситуацію як просто суперечку між церквами».

«Щиро надіюся, що скорше чи пізніше, а чим скорше, тим краще, хтось компетентний уважніше погляне на цю ситуацію, і то очами громадянина, а не політика», – зауважив Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Дивитися фрагменти прес-конференції Блаженнішого Любомира про Звернення Синоду УГКЦ до Президента України з приводу міжконфесійної ситуації в Одесі

 

Київ,
Вих. Р-10/510
3 вересня 2010 року Божого

Високодостойному Пану
Вікторові Януковичу,
Президенту України

Звернення Синоду Єпископів УГКЦ
до Президента України Віктора Януковича
з приводу заяви прес-служби Одеської єпархії УПЦ

Слава Ісусу Христу!

Високодостойний Пане Президенте!

Першого вересня 2010 року прес-служба Одеської єпархії Української Православної Церкви з благословення Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела поширила офіційну заяву, яка містить кричущі порушення Конституції України й того міжконфесійного миру, що утвердився в Україні за останні роки. Це змушує нас звернутися до Вас як до Гаранта нашого Основного закону.

Відповідно до ст. 24 Конституції України, «громадяни  мають  рівні  конституційні  права  і свободи та є рівними перед законом», а відтак «не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками… релігійних  та  інших переконань». Натомість, за логікою Митрополита Агафангела та його прес-служби, на території Одеської області якимись особливими привілеями слід наділити лише православних, що належать до Московського патріархату, тоді як греко-католиків, яких згідно з офіційними даними в Одесі та околицях є понад 10 тисяч, необхідно обмежити у праві мати «навіть молитовний дім».

Хоча згідно зі ст. 35 цієї ж Конституції «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави», проте згаданою заявою Митрополит Агафангел чинить відвертий тиск на органи державної влади, що відповідають за виділення ділянки для будівництва храму УГКЦ, публічно поширюючи безвідповідальні вислови, що таке будівництво слід вважати «недоцільним і дуже небезпечним».

Нарешті, неприпустимими є твердження заяви про те, що «будівництво собору УГКЦ у православній Одесі викличе обурення і протест з боку духовенства та православних віруючих Одещини, створить в нашому мирному місті ситуацію міжрелігійного конфлікту, не буде сприяти зміцненню миру та суспільної злагоди в Одеському регіоні». Ці, а також інші недоброзичливі слова, якими просто рясніє згаданий документ, звучать як свідоме й зумисне підбурювання мешканців Одещини до міжконфесійної нетолерантності та є незавуальованою спробою «розпалювання релігійної ворожнечі», що суперечить духові й букві ст. 37 Конституції України.

Високодостойний Пане Президенте! Ми, єпископи Української Греко-Католицької Церкви з України та багатьох країн Європи, Північної й Південної Америки та Австралії, зібрані у Львові на нашому черговому Патріаршому Синоді, глибоко стурбовані такою заявою представництва УПЦ в Одесі і очікуємо Вашої авторитетної реакції на неї.

Із запевненням наших молитов та висловами належної пошани

від імені Синоду Єпископів

Української Греко-Католицької Церкви

+ ЛЮБОМИР

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/