Головна

Молодіжна проща до Вишгорода

Щороку у вересні місяці відбувається молодіжна проща до Вишгорода. Цього року проща збільшила свої масштаби, адже крім пішої прощі була також і велопроща. Велопроща  брала свій початок у місті Ірпінь і 20 велопрочан мали подолати 40 км. Піша проща брала свій початок із міста Києва і всі прочани за задумом організаторів прощі мали зустрітись у  місті Вишгороді.

Проща до Вишгорода – це  моя перша піша проща (у Вишгород також). З перших хвилин прощі  відчувалася тепла, дружня, радісна атмосфера. Хоч   дорога неблизька, та молитвою і піснею на вустах подолали ми її легко.

Прийшовши на місце, я побачила величний собор, який оповила  якась незбагненна тиша природи: дерев, трави, польових квітів, а безхмарне небо   яскраве сонце, проміння якого відбивалось від золотих куполів, опромінювало його, і наче, підносило ввись.

Після подячної молитви в храмі ми розтаборувалися, пообідали смачною їжею, приготовленою вишгородською парафією, розклали презентаційний плакат нашої спільноти і пішли на Божественну Літургію. Опісля були нічні чування, хресний хід вулицями міста зі свічками, що створювало надзвичайне духовне піднесення. Продовжили програму молитовні  чування у храмі  (повечір’я, катехиза "Сенс прощення"), які закінчилися обрядом взаємопрощення,а далі за програмою прощі була ватра. Усі  дружньо грілися в колі біля ватри співаючи релігійних   народних пісень, тепло яких зігрівало душі  присутніх.

В неділю багато прочан прокинулися під милозвучний спів семінаристів із львівської  семінарії "Вставайте, люди". О 8:30 розпочалася Велика Утрення, одразу після якої ми радісно зустріли архиєрея владику Йосипа Міляна, котрий разом з іншими священниками очолив святкову Літургію, по закінченні  якої  освятили воду. В полудень розпочався святковий концерт, на якому прославляли Бога піснями дрогобицький гурт «Qua.vadis»,Тарас.Курчак.

Повертаючись до Києва ми радісно ділилися враженнями. Особисто у мене вони незабутні,   згадуючи про ці чудові , благословенні  Богом два дні , у мене з‘являється усмішка  якесь особливе піднесення тому, що я збагатилася духовно, дізналася багато нового про  історію собору та ікону Вишгородської  Богородиці, знайшла багато нових друзів та ще більше укріпилася у вірі.

Матеріал Надії Штогрин, фотографії Ярослава Павлюка, «Оранта»

Розмалюй планету.

Малювання екологічної картини вперше об’єднала прочан Київщини.

12 вересня, у неділю о 12:00 біля собору Вишгородської Богородиці (м. Вишгород), Українська Греко-Католицька Церква символічною арт-акцією „Розмалюй планету” завершила прощу київської Архиєпархії до Вишгорода. За задумом організаторів, греко-католики та всі бажаючі зможуть  разом намалювати велику карту Землі, як подяку Богові за сотворення світу та дар життя.

Акція „Розмалюй планету” є одним із заходів в рамках святкування греко-католиками щорічного Екологічного „Дня Творця”. День Творця є відповіддю християнських церков Європи на світові екологічні проблеми. Організатори акції підкреслюють, що таким чином хочуть подякувати Богу за життя на планеті Земля і привернути увагу до екологічних проблем.

„Бог сотворив людину, і дав їй завдання дбати про природу, яка нас оточує, про звірів, які населяють планету, та дбати зовсім не означає мати владу нищити і руйнувати все навколо, як це неодноразово траплялось в історії людства. Сучасні екологічні проблеми не обмежуються до індивідуальних регіонів або країн. Навпаки, вони мають більший, а іноді навіть глобальний вимір, наприклад забруднення води чи зміна клімату, викликані вирубуванням лісу або інцидентами в атомних установах” – зазначає організатор, Голова патріаршої Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами о. д-р. Ігор Шабан.

Кожен бажаючий під керівництвом відомих художників зможе зробити свій вклад у велетенську карту Землі. „Дуже важливо щоб кожна людина змогла переосмислити власну відповідальність за життя на планеті” – зазначає о. Ігор.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/