Головна

Святковий день на Аскольдовій Могилі

22 травня о 10 годині у суботу, на Аскольдовій Могилі зібралося багато парафіян, щоб відсвяткувати сьогоднішні святкові події.

Саме сьогодні 200 років будованому Храму святого Миколая. Це визначна дата парафії.

Крім того, усі присутні в церкві мали змогу побачити освячення розпису куполу Храму. А також парафія святкувала празник Теплого Миколая. Отже цей день був насичений різноманітними подіями і з впевненістю можна сказати, що він залишив духовний слід у серцях всіх присутніх.

Архиєрейську Божественну Літургію в церкві святого Миколая очолив єпископ Йосип Мілян. Йому співслужили парох громади отець Ігор Онишкевич, священики Роман Небожук, Анатолій Тесля, Богдан Чурило, Олексій Геник.

Проповідь виголосив єпископ Йосип, зауваживши:

«Відомо, щоб збудувати храм потрібно багато років. Я знаю що є парафії, де числиться близько сімдесяти людей, а вони дуже швидкими темпами споруджують храм. Ця праця об’єднує їх, дає їм сили і збагачує любов’ю до Бога та ближнього. Вони часто відмовляються від благ особистих, а віддають останню лепту на цю споруду. Це великий приклад…

Але, зважмо, можна відвідувати невеличкі чи величні храми, де золотом покриті куполи, де дуже просторо, де відчувається міць і дух, але при цьому не мати в собі Храму Божого. Це є велика проблема…. То ж перш за все потрібно у своєму серці побудувати Божий Храм».

Після Богослужіння відбулось освячення розпису куполу храму святого Миколая. Слід зауважити, що  усі парафіяни були приємно здивовані, побачивши вже закінчений розпис куполу. Це справді дивовижний твір мистецтва - надзвичайно тепле виконання.  Цей стінопис променіє духом сучасності й минувшини.

І ось розпочався концерт. Присвячений теплому Миколаю та 200 літтю з часу спорудження кам’яного храму на Аскольдовій могилі…

Гарно оздоблена сцена прикрашала кожного учасника творчого дійства. Це був дивовижний концерт. На сцені розказували вірші, співали мелодійні пісні, танцювали.

Парафіяни та прихожани мали змогу під час концерту посмакувати фруктами, бутербродами та смачними солодощами.

Після концерту настоятель  храму отець Ігор Онишкевич висловив подячне слово всім парафіянам, які долучились до організаційної роботи сьогоднішнього святкового дня.

Під кінець концерту спілкуємось з парохом греко – католицької церкви святого Миколая отцем Ігорем Онишкевичем:

- Отче Ігорю, скажіть, будь ласка, наскільки складно було організовувати сьогоднішній святковий день?

- Кожна праця потребує великих зусиль. Громада – це люди, які мають різні таланти. І я парох цієї громади вже 20 рік. Я знаю хто що вміє і як може допомогти парафії в таких організаційних моментах. Спільними зусиллями парафіян ми вдало організували це святкування. Тому повинен сказати, що цей день було не складно організувати. Крім того, ми часто проводимо подібні святкування, тому цього разу було дещо легше, ніж в інші рази.

- Сьогодні 200 років будованому Храму. Що ця дата означає для священнослужителів та парафіян?

- Відомо, що храм був збудований у 882 році, але сьогоднішня дата 200 років саме кам’яному Храму святого Миколая. Архітектором церкви став А.І. Меленський. Цю церкву будували протягом одного року на кошти у сумі 8 тисяч рублів воронізького міського голови купця С.М. Мещерякова.

- Чи задоволені Ви розписом куполу Храму? Хто став жертводавцем?

- Вартість розпису є досить велика. Але усі парафіяни приклали деяку частину коштів, щоб наша церква була розписана. Потрібно згадати Арсенія Яценюка, який є нашим жертводавцем. Також старанням і натхненням Богдана Бацуха творилися ці розписи у нашому Храмі. Також свої кошти вклали: Галина і Станіслав, Юрій і Лідія, Ірина і Олексій, Оксана і Данило, Марія Петрівна. Ми молимось за всіх жертводавців і завжди пам’ятаємо їх.

- Наскільки вдалося сьогоднішнім днем справити позитивне враження на людей та залишити духовний слід у серцях парафіян?

- Я думаю, що сьогодні не було багато гостей, хоча ми сподівалися побачити сьогодні більше людей на цьому святкуванні. Але більшість парафіян відвідали сьогодні церкву. Це вельми тішить нас. Мені дуже приємно, що люди мали змогу піднятись духом до Бога та після Богослужіння гарно відпочити. Я думаю, що усі були задоволені. Дякуємо Богові за цей день, що свято вдалося на прославу Його.

Щиро дякую за інтерв’ю.

Матеріал Олега Качура, фото Ігоря Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/