Головна

Молодь парафії

Сторінки життя молодіжної спільноти

Церкви св. Миколая Чудотворця з Аскольдової Могили, м. Київ

(вересень 2009 р. Б. – червень 2010 р. Б.)

 

Духовний провідник: Отець Олексій Геник,

Катехит організації: Ірина Василик, сестра Анастасія

Лідер організації: Ярослав Павлюк

Наше гасло: СЛАВА БОГУ, ЧЕСТЬ МАРІЇ, НАМ МИР!

 

ГІМН СПІЛЬНОТИ:

Тільки в Господі моя радість,

Тільки в Господі мир.

Тільки з Богом ми є сильні,

Він поряд з нами, Він чує нас.

Господь – це сила мого народу,

Він – це пісня моя!

Моя скеля і моя міць,

Господь є з нами і я не сам,

У ньому сила і я не сам.

До складу молодіжної організації церкви св. Миколая Чудотворця, що на Аскольдовій могилі, входять молоді люди віком від 20 до 30 років, вихідці з Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Харкова, Києва. Кожен з нас є лідером у своїх середовищах, унікальною і неповторною особистістю. За фахом у спільноту входять: перекладачі; конструктори меблів і одягу; студенти НУ «КПІ», медичного університету ім. Богомольця та сільськогосподарської академії; працівники державних відомчих установ; науковці, з яких поки що 2 кандидати історичних наук і 5 аспірантів різних спеціальностей: біології, фізики, юриспруденції, філософії.

Єднає цих людей любов до Бога, до України, до людей, жертовність, працьовитість, милосердя, готовність прийти на допомогу потребуючому. Дехто з нас брав участь у подібних молодіжних товариствах раніше, хтось отримує досвід такої праці вперше. Та головне – ніхто не залишається байдужим до подій, що відбуваються в парафіяльному житті церкви та суспільства в цілому.

Зібрання молодіжної спільноти відбуваються щонеділі, після дитячої Служби Божої о 14:00 в крипті церкви.

Основні напрями роботи:

Теоретична частина. На зустрічах, які присвячені певній богословській темі, отець Олексій дає повноцінні лекції. Обговорення тем відбувається методом питань-відповідей. Було розглянуто такі теми: «Особливості Святої Літургії: Літургія Слова, Літургія Жертви» (о. Олексій Геник); «Облачення храмів і священників (о. Олексій Геник)»; «Молитва та її види: особиста молитва, вервиця, дев’ятниця(о. Олексій  Геник, Ірина Василик)»; «Символ Віри» в житті християнина (сестра Анастасія); «Почитання Архистратига Михаїла і ангелів» (Ірина Василик); «Митрополит Андрей Шептицький і його етичні ідеї» (Оксана Шеремета); «Невидима боротьба» (Ярослав Павлюк). Розпочато цілий цикл лекцій на тему: «Святі Тайни та їх значення у житті християнина», які завжди цікаво і ґрунтовно подає отець Олексій. Деякі теми розглядаються кілька зустрічей підряд, адже молодь у нас цікава і допитлива.

З молоддю активно працюють Сестри Служебниці. Так, наша молодь взяла активну участь у біблійно-літургійних приготуваннях до Різдва у монастирі сестер-служебниць. Також у домі Сестер Служебниць, разом зі священиками періодично відбуваються спеціально для нашої молодіжної спільноти дні віднови Святого Духа. Ці духовні вправи проходять в надзвичайно теплій обстановці, що дозволяє відійти від сьогодення і в тиші замислитися про вічне.

Соціальна робота. Ми періодично проводимо різноманітні зустрічі з молодіжними спільнотами (м. Бережани Тернопільської області, товариством «Обнова» та з молодіжними спільнотами Києва). Цікавою і повчальною для нас є робота з «Дітьми-милосердя» при нашій парафії, адже кожен з нас має можливість відчути себе вихователем підліткової групи. Діти вже знають, що після вивчення пісень з рухами, чи колядок, щедрівок, гаївок, їх очікує частування від молоді. Крім того, відкрито студію «Петерківського розпису», яку веде членкиня нашої молодіжної спільноти Анна Шостак. А ще, періодично члени нашої молодіжної спільноти відвідують дім перестарілих, лікарні, колонії, беруть участь у прощах (проща до Зарваниці, вело-прощі у Криму, великоднє відвідування могили Й. Коциловського, мощей святої Терези Дитятка Ісуса), реколекціях.

Організаційна робота. Молодь активно долучається до організації парафіяльних свят. У вересні ми допомогли провести «День Знань», в жовтні – свято Покрови, в грудні – брали участь в організації конкурсу «Аскольдів глас».

У нас вже заклалися певні традиції:

1. На різдвяні свята молодіжна спільнота відвідує з різдвяною колядою «дітей милосердя» та сестер-служебниць. В цьому році Юра Онишкевич відвідав разом з отцем Ігорем жіночу колонію у Лук’янівській в’язниці;

2. В час Великого Посту проводимо своїми силами молодіжну Хресну Дорогу. В минулому році ми писали розважання до кожної стації самостійно. В цьому році розважання-вірші різних авторів скомпоновані у окремий сценарій;

3. В травні, другий рік поспіль, ми організовуємо молодіжні чування до Блаженної Йосафати Гордашевської.

Хочу відзначити, що наші репетиції чи то до коляди, чи то до Хресної Дороги, чи до чувань, відбуваються завжди у дружній атмосфері, з гумором, і разом з тим з нелегкою працею, оскільки багато з нас вперше відкривають у собі вокальні чи ораторські здібності. В результаті все виходить щиро і від душі.

Участь у архиєпархіальних заходах. Ми брали участь у літературному вечорі, присвяченому творчості Ліни Костенко (організований Сестрами Служебницями); «Архиєпархіальній коляді» (храм св. Василія Великого); чисельно наша молодіжна спільнота була представлена на щорічних молодіжних архиєпархіальних реколекціях, що проходили в час посту (квітень 2010).

Молодь вміє й мудро відпочивати. Складається знову ж гарна традиція – завершувати недільний день відвідуванням театрів міста, зокрема: Національного драматичного театру ім. І. Франка та театру російської драми ім. Л. Українки, переглядати фільми, в тому числі і на релігійну тематику («Невідомий Шептицький»), відвідування ботанічного саду, концертів (заслуженої артистки, парафіянки нашої церкви Лесі Горової тощо).

Завдяки настоятилеві храму – отцеві Ігореві Онишкевичу, молодіжна спільнота минулого літа провела чудовий відпочинково-реколекційний табір у Карпатах, відвідала княжий Чернігів, гетьманську столицю Батурин.

На літній період цього року планується: екскурсійна поїздка у оспівану в піснях Полтаву; проведення чувань та допомога у проведенні парафіяльного свята з нагоди святкування 200-річчя кам’яної церкви на Аскольдовій могилі; літній реколекційний табір.

Запрошуємо усіх небайдужих молодих людей долучатися до нас. Ми завжди відкриті до спілкування і до нових ідей!

Ірина Василик.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/