Головна

Поливаний понеділок у музеї «Пирогово»

П’ятого квітня, у другий день Пасхальних свят, діти з церкви святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі, провели у музеї Народної архітектури та побуту «Пирогово». Організували цю подорож отець-парох Ігор Онишкевич та пані Ореста Цимбрівська.

Приїхавши до музею об одинадцятій годині мікроавтобусом, діти разом з вихователями пішли на Богослужіння, яке у старовинній церкві служив єпископ УГКЦ Богдан Дзюрах. Греко-католицький священик Богдан Чурило співслужив владиці на цій святковій Літургії. Варто зауважити, що багато років поспіль отець Богдан організовує такі чудові, патріотичні гаївки.

Культурно-просвітню частині цього святкового дня була переплетена виступом хору «Гомін» під керівництвом Лауреата Шевченківської премії – Леопольда Ященка.

Діти весело грали у різні ігри, дивились на чудовий розпис писанок та з захопленням споглядали на дивовижні хатини з солом’яним дахом.

Пирогово завжди приємно дивує всіх відвідувачів. Тут завжди затишно і приємно перебувати. Крім того, сьогодні легенько гріло сонце, яке не втомлювало, як іноді, а навпаки пригрівало і радувало присутніх.

Тут завжди чисте повітря, адже скільки дерев ростуть у цьому «музеї під небом». Пирогово – це  згадка про минуле нашої Батьківщини. Це територія де можна усамітнитись, роздумувати над життям. Тум можна помолитися у дерев’яній церкві. Тут можна весело побігати дітлахам, які грають в різні ігри. Тут завжди піднімається настрій, адже тут можна побачити дітей та дорослих, одягнених у національний одяг. Це Пирогово – музей під відкритим небом.

Також ми мали «пасхальну» перекуску. Але найбільш порадувало усіх дітей – це різні ігри. Діти з нашої церкви приєдналися до пластунів та грали разом з ними у такі забави, як: «Моргалка», «Ремінець», «Миша і кіт», «Хорти і вовки», «Веселий струмочок», «Слон», «Піраміда». Що цікаво, кожна гра супроводжувалася різними піснями. Це додавало цікавості до кожної гри.

Час спливав швидко, та ось близько п’ятої години усі почали обливати один одного, адже це давня українська традиція – у понеділок поливати один одного. Усі були мокрі, але настрій це не зіпсувало, а навпаки, додало бадьорості.

Ось по дітей приїхав мікроавтобус. І ми вирушили до дому.  Спішили в домівки, щоб розповісти батькам про проведений час та миттю ввімкнути телевізор, адже 5 Канал готував репортаж з місця події. То ж кожен надіявся, що  потрапить у кадр.

Ось так зустріли діти з Аскольдової Могили поливаний понеділок…

Матеріал та фото Олега Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/