Головна

Вірність Воскреслому Христу

Великдень – одне з найважливіших свят цілого церковного року. Це свято Христового воскресіння. «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував» - співаємо ми у цей святковий час і прославляємо Бога.

Христове воскресіння несе велике значення для нас. Адже це доказ вічного життя. Воскресіння душі. Воскресіння Христа – це фундамент нашої віри, це величний доказ всієї його науки.

Кожна церква готується до цього свята, кожен сумлінний християнин підходить до цього свята з глибокою вірою та особливою практикою християнського життя. Найперше ми готуємось постом, перебуваючи у стані душевного заглиблення у своє єство. Кожна парафіяльна громада з нетерпінням чекає Великодня.

Хоча сьогодні, 4 квітня, було трохи прохолодно і падав легенький дощ, але не дивлячись на це, багато людей завітало до церкви святого Миколая, що на Аскольдовій могилі. Прийшли сьогодні люди до церкви, щоб прославити Ісуса Христа, щоб утвердитись у своїй вірі, а також освятити пасхальні дари.

Божественну Літургію на Аскольдовій Могилі провів отець Ігор Онишкевич - парох греко-католицької церкви святого Миколая, а також священики Анатолій Тесля та Олексій Геник.

Люди радісно відгукувались на слова священиків: «Христос Воскрес» - «Воістину воскрес». Врочисто звучав на Божественній Літургії  хор «Аскольд».

Через технічні причини у церкві не було світла, але цей невеликий нюанс не помішав проведенню Богослужіння. Церква була освітлена свічками. І ця деталь надала Богослужінню ще більш глибокого змісту, адже легкі сутінки спонукали до ще більшого заглиблення у себе, у свій внутрішній світ.

Проповідь у часі Божественної Літургії виголосив отець Ігор Онишкевич. Головна думка його проповіді полягала у вірності нас християн Богу нашому Ісусу Христу:

« Христос Воскрес!

…Дорогі парафіяни, відомо, що раніше християни святкували Пасху, як сумний день. Однак згодом ця традиція суттєво змінилася. Єпископи християнської Церкви вирішили святкувати Пасху, як день радісний, адже Христос воістину воскрес.

Ми повинні радіти, веселитися, прославляти Бога, адже сьогодні важлива, радісна подія – Христове воскресіння. Важливо бути вірними Воскреслому Христу. Важливо не поступатися своїм християнським цінностям. Важливо завжди любити Бога, і завжди бути з Ним.

Крім того, ми повинні молитися за нашу владу, яка повинна піклуватись про людей, ми повинні молитись за людей, які зараз несуть свою професійну службу, а саме: лікарів, військових...

Також цього дня я хочу згадати у молитві наших земляків, яких життя розкидало по світу.

…Сьогодні падає невеликий дощ. Це благодатний дощ, який скроплює наші ниви. Цей дощ також освятить наші пасхальні Божі дари.

Аскольдова могила - це місце тисячолітньої історії християнства. Ця церква відображає історію нашого християнства, нашого Києва, і навіть України. Хоча Аскольдова могила була реконструйована, вона передає людям ідею та зміст життя людини. Христос воскрес».

Після Божественної Літургії отець Ігор виголосив оголошення. І через декілька хвилин священик почав освячувати пасхальні кошики. Це був незабутній день у житті парафії та кожної людини. Адже Христос воскрес із мертвих, смертю, смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував.

Христос Воскрес!

Матеріал та фото Олега Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/